• Οικονομία

    Εισφορά αντί μείωσης της σύνταξης κατά 30% σε συνταξιούχους που εργάζονται

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Ενθάρρυνση της νόμιμης απασχόλησης συνταξιούχων με την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιούχου και τη θέσπιση μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ υπολογιζόμενου στο 10% επί του εισοδήματος από την ασφαλιστέα εργασία, φέρνει από 1-1-2024 το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου.

    Για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους, η εισφορά θα είναι ίση με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης.

    Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «Η σύνταξη χωρίς ποινή είναι το πρώτο πράγμα που είπα θα λύσω όταν έγινα Υπουργός Εργασίας.

    Το πρώτο πράγμα που έλυσα. Είχα πει δεν μπορώ να δέχομαι ότι τιμωρώ έναν συνταξιούχο διότι θέλει να εργαστεί την ώρα που δεχόμαστε όλοι ότι πρώτον, οι συντάξεις δεν επαρκούν αναγκαστικά για το επίπεδο διαβίωσης δυστυχώς και δεύτερον, δεν θεωρούμε τους συνταξιούχους άχρηστους.

    Το ότι έφτασε κάποιος σε ηλικία να βγει σε σύνταξη δεν σημαίνει ότι έγινε άχρηστος. Σημασία έχει ότι μπορεί να είναι απολύτως ενεργός, να θέλει να δουλέψει και να θέλει να προσφέρει.

    Δεν μπορούμε λοιπόν αυτό τον άνθρωπο να τον τιμωρήσω. Είχα ανακοινώσει στις προγραμματικές δηλώσεις ότι αυτό το θέμα θα το λύσω. Ε, λύνεται με την διάταξη που ψηφίζουμε στις 18 Δεκεμβρίου».

    Νέο μοντέλο απασχόλησης

    Αναλυτικότερα εισάγεται νέο μοντέλο στην απασχόληση συνταξιούχων από 1.1.2024 με τις παρακάτω παραμέτρους:

    – οι συνταξιούχοι μισθωτοί θα επιβαρύνονται με 10% εισφορά και θα ονομάζεται «πόρος υπέρ ΕΦΚΑ»

    – για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν επικούρηση, θα επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για την ασφάλιση στην κύρια σύνταξη ίση με το 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.

    Στην παρακράτηση θα τεθεί ανώτατο όριο στο ποσό που θα καταβάλει κάθε απασχολούμενος συνταξιούχος στο σύστημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης (413 ευρώ), δηλαδή 4.965 ευρώ.

    Το νέο καθεστώς παρακράτησης θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2024 με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας και θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται.

    Σύμφωνα με την τελική διάταξη θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

    – Για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ως μισθωτοί θα επιβληθεί πόρος 10% επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος από την εργασία τους. Ο πόρος επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση και 2,2% για επικουρική.

    Για παράδειγμα, με το προηγούμενο καθεστώς ένας συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ που δήλωνε ότι εργάζεται με μισθό 700 ευρώ, είχε μείωση σύνταξης κατά 240 ευρώ.

    Με το νέο καθεστώς η ποινή 30% στη σύνταξη καταργείται και θα έχει κράτηση 10% στον μισθό των 700 ευρώ, δηλαδή θα έχει κράτηση 70 ευρώ αντί 240 ευρώ με κέρδος 170 ευρώ. Από τα 70 ευρώ της κράτησης τα 53,9 ευρώ θα είναι υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και τα 16,1 ευρώ υπέρ της επικουρικής.

    – Για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ως μη μισθωτοί αλλά δεν έχουν επικουρικό ταμείο θα επιβληθεί πόρος 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει και ο οποίος αφορά μόνο την κύρια σύνταξη.

    Με δεδομένο ότι το 90% των μη μισθωτών ασφαλισμένων επιλέγει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, αυτό σημαίνει ότι για κύρια σύνταξη η επιβάρυνση είναι 169,95 ευρώ τον μήνα.

    Το επιπλέον 50% που θα επιβληθεί θα ανέρχεται σε 84,97 ευρώ σε μηνιαία βάση.

    – Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και ασφαλίζεται στην 1η ασφαλιστική κλάση (230 ευρώ εισφορά). Σήμερα έχει «πέναλτι» 300 ευρώ επί της σύνταξης (30% επί των 900€).

    Από 1/1/2024 το «πέναλτι» καταργείται και αυξάνει η εισφορά που πληρώνει στον ΕΦΚΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα θα έχει πρόσθετη εισφορά 115 ευρώ. Κερδίζει 185 ευρώ το μήνα, 2220 ευρώ ετησίως.

    Παραδείγματα

    – Συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ, αντιμετωπίζει παρακράτηση ύψους 360 ευρώ βάσει του ισχύοντος καθεστώτος. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78€. Όφελος: 282 ευρώ μηνιαίως.

    – Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, όπως η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών τότε η παρακράτησή ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο 169,95×50%=84,98 ευρώ. Όφελος 275,02 ευρώ μηνιαίως.

    Την ίδια ώρα σε εκκρεμμοτητα βρίσκεται μια δεύτερη παρέμβαση η οποία αφορά την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται. Το σχετικό λογισμικό βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του από τον ΕΦΚΑ με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

    Τονίζεται ότι η διάταξη του νόμου μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να χάνουν τη μηνιαία προσαύξηση της σύνταξή τους, η οποία μπορεί να φτάνει και τα 115 ευρώ για επιπλέον απασχόληση πέντε ετών.

    Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30% όσο και τις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4670/2020), οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.

    Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.

    Διαβάστε επίσης:

    Προϋποθέσεις για σύνταξη στα 60 – Οι κατηγορίες που μπορούν να φύγουν νωρίτερα από την εργασία

    Δεν μειώνονται οι συντάξεις χηρείας – Τι θα συμβεί στον ιδιωτικό τομέα

    Ποιοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις μισθών με την έλευση του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ