• Άρθρα

    Καμία ανοχή στους μπαταχτσήδες ξενοδόχους…

    Έφη Καραγεώργου


    Ξενοδόχοι στα όρια νευρικής κρίσης και ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός της ξενοδοχείας, μοιάζει τώρα με καζάνι έτοιμο να εκραγεί…

    Τα προβλήματα πάντα μεγεθύνονται όταν ξεσπούν κρίσεις, μου λέει γνωστός ξενοδόχος, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές αλυσίδες.

    Έτσι συνέβη και τώρα.

    Οι ξενοδόχοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε συνθήκες «εμφυλίου»….

    Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Και για τα «κόκκινα» δάνεια…

    Ο κλάδος του τουρισμού είναι αναμφίβολα ευαίσθητος σε κάθε κρίση, όμως κρύβει και πολλά ακόμα…

    Όπως τα «κόκκινα» δάνεια. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι πάνω από 3,5δις ευρώ…σχεδόν το 45% των επιχειρήσεων έχουν μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα.

    Τόσα δις κόκκινα θα ρωτήσει κάποιος –εύλογα ενδεχομένως-, στον τουριστικό κλάδο, που τα τελευταία 8 χρόνια σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, σε αφίξεις και έσοδα, που έχει συμμετοχή –άμεση και έμμεση- στο 25% του ΑΕΠ;

    Ο εμφύλιος που ξέσπασε λοιπόν αφορά σε μεγάλο βαθμό τα «κόκκινα» δάνεια.

    Κάποιοι επιχειρηματίες, μεγάλα ονόματα της ξενοδοχείας, από την Κρήτη και άλλες περιοχές, πίστεψαν πως βρήκαν την ευκαιρία μέσα στην κρίση της πανδημίας, να «κουρέψουν» οφειλές, να πάρουν παρατάσεις, να συνεχίσουν να μην πληρώνουν. Κοντά σ αυτούς συντάχθηκαν και μικρότεροι ξενοδόχοι. Προσδοκώντας σε οριζόντιες λύσεις «σωτηρίας».

    Οι υπόλοιποι, που ναι μεν είναι δανεισμένοι, πληρώνουν όμως τις δόσεις τους, βγήκαν στην κυριολεξία εκτός εαυτού.

    Και έστειλαν σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές… στην κυβέρνηση, στους τραπεζίτες, στους φορείς που τους εκπροσωπούν.

    Αποκλείστε τους «μπαταχτσήδες». Τους ξέρετε έχουν ονοματεπώνυμο. Καμία ανοχή…

    Και κάπως έτσι ξεκίνησε η κόντρα, που έγινε «έκρηξη», όταν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σε δημόσια τοποθέτηση του ανέφερε ότι το «κράτος πατερούλης» τελείωσε. Και ότι χρειάζεται ρεαλισμός.

    Η κατάσταση στον τουρισμό είναι ρευστή. Όπως άλλωστε και στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής, όπως και της παγκόσμιας οικονομίας, σήμερα.

    Υπάρχουν λοιπόν μεγάλες μονάδες με δανεισμό, που τον εξυπηρετούν κανονικά. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα. Έχουν πλεονέκτημα και κυρίως διατηρούν την ψυχραιμία τους. Καταρτίζουν το σχέδιο της επόμενης μέρας, «τρέχουν» δυσμενή σενάρια και μετράνε τις αντοχές τους, για φέτος, για του χρόνου.

    Υπάρχουν όμως και μεγάλες μονάδες, υπερδανεισμένες που είναι βυθισμένες στο «κόκκινο». Εδώ λείπει η ψυχραιμία. Ζητούν τα δικά τους «κόκκινα» δάνεια να αντιμετωπιστούν ως ενήμερα, να μην πληρώνουν τις δόσεις για το κεφάλαιο του δανείου, να εξυπηρετεί το κράτος τους τόκους.

    Υπάρχουν τέλος οι μικροί και οι μεσαίοι. Που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, ασχέτως αν έχουν «κόκκινα» δάνεια ή όχι. Βέβαια το πρόβλημα μεγεθύνεται, «πνίγει» εκείνους που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες λένε πως το «φρέσκο χρήμα» που απελευθερώνεται από την ΕΕ θα δοθεί με τραπεζικά κριτήρια. Δεν θα πάρουν όλοι. Μόνο όσοι ήταν ενήμεροι στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

    Η κατάσταση είναι δύσκολη.

    Είναι άγνωστο πόσα ενήμερα σήμερα ξενοδοχειακά δάνεια θα «κοκκινίσουν» λόγω της κρίσης.

    Η ρευστότητα είναι το ζητούμενο για όλους.

    Ίσως περισσότερο για τους μικρούς του κλάδου, μην ξεχνάμε ότι το 80% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι μικρές και μεσαίες μονάδες με δυναμικότητα μέχρι 120 δωμάτια.

    Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά και το Μάιο. Από τον Ιούνιο θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι.

    Με τη διαφορά ότι η πίτα της αγοράς θα είναι πολύ μικρή. Και δεν έχουν όλοι πλεονέκτημα. Κάποιοι θα επιλέξουν να παραμείνουν κλειστοί φέτος. Μεγάλες μονάδες, τα ισχυρά brand της ελληνικής ξενοδοχείας θα ανοίξουν, γνωρίζοντας πως οι πληρότητες θα είναι χαμηλές, θέλουν όμως να διατηρήσουν το prestige, το πλεονέκτημα για το 2021.

    Σίγουρα χρειάζονται και στον τουρισμό, όπως και σε όλους τους κλάδους, δίκαια και ρεαλιστικά μέτρα στήριξης. Μόνο έτσι θα προχωρήσουν οι βιώσιμοι και οι «μπαταχτσήδες» θα πρέπει επιτέλους να επιλέξουν, αν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη ή θα χάσουν τα ξενοδοχεία τους…



    ΣΧΟΛΙΑ