• Άρθρα

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τακτικές Άγριας Δύσης;

    Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Και οι Θεσμοί κρίνονται. Όπως κρίνεται ο τραπεζίτης που ορίζει -ουδείς οίδε με ποια κριτήρια- την χρέωση των 3 ευρώ στην ανάληψη από ανταγωνιστικό ATM, έτσι κρίνονται και οι θεσμοί.

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως ανεξάρτητη Αρχή, πράττει το καθήκον της. Ο σάλος που ξεσηκώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αύξηση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι θα προκαλούσε την εκδήλωσή της εκ των ων ουκ άνευ. Ακαριαία. Όταν αποτελεί κοινό τόπο σε τούτη τη χώρα ότι δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους FBIκές επεμβάσεις. Και ως ανεξάρτητη Αρχή, όπως εγκύρως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του mononews.gr, ξάφνιασε ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη.

    Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν είχε ιδέα. Άλλωστε ήταν μία ημέρα έμπλεη εξελίξεων και γεγονότων. Από την προσμονή της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου, την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση της ΔΕΗ και τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ μέχρι την εκδήλωση στη Βουλή για την προετοιμασία του φορέα υπό την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

    Ακυρώνεται ακόμα και η σκέψη ότι η κυβέρνηση «γνώριζε», διότι ένα τόσο εντυπωσιακό γεγονός, όπως έχουμε συνηθίσει κατά το νωπό παρελθόν, συμβαίνει προφανώς για να καλύψει κάποιο άλλο εξίσου ηχηρό. Θυμηθείτε τις συγκεντρώσεις για την αλλαγή του ονόματος της χώρας των Σκοπίων, όταν μας προέκυψε η πολιτική… εκδοχή του σκανδάλου της Νοβάρτις!

    Άλλωστε, η κυβέρνηση τυγχάνει ευρείας αποδοχής και για του λόγου το αληθές, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που 150 μέρες μετά τις εκλογές όχι απλώς φέρνουν ως πρώτο κόμμα την κυβερνώσα παράταξη της Ν.Δ., αλλά με… διπλάσια διαφορά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ!

    Με όρους αγοράς, ο τρόπος και η πρακτική που ακολουθήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι απολύτως ελεγκτέα. Όχι μόνο από τους ελεγχόμενους, που ενδεχομένως έχουν τους δικούς τους λόγους. Αλλά από τους πολίτες. Από τους μετόχους. Από τους πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Από τους ξένους επενδυτές που παρακολουθούν από τα μόνιτόρ τους την οικονομία της χώρας λεπτό προς λεπτό, ανακοίνωση προς ανακοίνωση, Eurogroup προς Eurogroup και δήλωση προς δήλωση.

    Παρατηρήθηκε το φαινόμενο, κατά την καταδρομή της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής των υπηρεσιακών παραγόντων της Ανεξάρτητης Αρχής στα πιστωτικά ιδρύματα, να εξακοντίσουν από το γραφείο του τραπεζίτη, την ώρα που είχε μέσα δύο ξένους επενδυτές και ενδεχομένως τους έπειθε να αγοράσουν το πακέτο κόκκινων δανείων που έβγαζε προς πώληση η τράπεζά του.

    Που με αυτό τον τρόπο, θα καθαρίσει τον ισολογισμό της προκειμένου να ανταποκριθεί στα κυβερνητικά κελεύσματα για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    Για να μην αναφερθούμε από αυτές εδώ τις αράδες στα γλαφυρά που περιγράφονται με πάσα λεπτομέρεια στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών του mononews.gr.

    Αυτός που έδωσε την εντολή για να γίνει ο επιτόπιος έλεγχος των τραπεζών από τα στελέχη της Επιτροπής, προφανώς αγνοεί  ότι ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο είναι απόλυτα «σκαναρισμένος» από τα διεθνή funds, δίδοντας κέρδη 100% από την αρχή του χρόνου, ποσοστά κερδών τα οποία είχε να βιώσει από το μακρινό 2008.

    Στοιχείο που ορίζει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αν δεχθούμε ότι το Χρηματιστήριο αποτελεί καθρέφτη της.  Κινδυνεύοντας για μια ακόμα φορά να διασυρθεί η χώρα, τη στιγμή που ο φορολογούμενος έχει δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τώρα θα εγγυηθεί άλλα 9 δισ. ευρώ για να πουλήσει τα προβληματικά δάνεια στα funds.

    Λίγη προσοχή, λοιπόν, δεν θα έβλαπτε.

    Άλλωστε, την καλύτερη απάντηση την έδωσε την Πέμπτη η αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4%.

    Οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού επέστρεψαν στις κατοικίες τους, να απολαύσουν το οικογενειακό δείπνο, έχοντας κάνει το καθήκον τους… Εύγε, που παρά λίγο να γίνουμε ρεζίλι και πάλι!



    ΣΧΟΛΙΑ