• Άρθρα

    Οι Κινέζοι ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα


    Περί επενδύσεων ο λόγος και για την προτίμηση της χώρας των Μανδαρίνων να επιλέξει την Ελλάδα.

    Επενδύσεις λόγω συγκυρίας θα πει κάποιος.

    Σε καμία περίπτωση όμως το τυχαίο δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία των Κινέζων.

    Λειτουργούν και αποφασίζουν πάντα με μέθοδο και στρατηγική.

    Κυρίως όμως η Κίνα είναι σήμερα από τους πλέον ισχυρούς διεθνείς «παίκτες» στο πεδίο των επενδύσεων.

    Και έχουν ένα δυνατό πλεονέκτημα. Υπομονή. Επενδύουν με ορίζοντα δεκαετιών και όχι ευκαιριακά. Εξάλλου η υπομονή είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μυθικού Δράκου της Κίνας. Σε αντίθεση με τους μύθους της Ευρώπης για τους δράκους, ο μύθος της Κίνας θέλει τον δράκο να διακρίνεται για την σοφία, την ομορφιά, το θάρρος, την ευγένεια, την υπομονή.

    Το γεγονός ότι επιλέγουν την Ελλάδα, δείχνει όχι μόνο την πίστη που έχουν στο αύριο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ότι θεωρούν –στο βάθος της ιστορίας- την Ελλάδα ομότιμη τους σε θέματα κουλτούρας και πολιτισμού. Διάκριση σημαντική σε σχέση την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Βέβαια και οι τιμές των assets, όπου πραγματοποιούν σήμερα επενδύσεις διαμορφώνονται χαμηλά και είναι βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου οι αποδόσεις θα είναι σημαντικές.

    Ο Πρόεδρος της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ, βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ στην Αθήνα με πολυμελή αντιπροσωπεία, και μιλώντας χθες το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έκανε εκτενή αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό,« που συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο του πολιτισμού της ανθρωπότητας» τονίζοντας πως: Η βαθιά Ιστορία και ο πλούσιος Πολιτισμός δίνουν σοφία, θάρρος, επιμονή και ανοιχτό μυαλό στον ελληνικό Λαό.

    Με υπογεγραμμένα δεκαέξι μνημόνια συνεργασιών σε διάφορους τομείς, από την εξαγωγή κρόκου Κοζάνης, την ίδρυση Κέντρου Κινεζικών Σπουδών, το άνοιγμα υποκαταστημάτων από δύο κινεζικές τράπεζες, τον τουρισμό, οι επενδύσεις έχουν ναυαρχίδα το Λιμάνι του Πειραιά.

    Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν στόχο να κάνουν τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, καθώς πέρασε μπροστά από τη Βαλένθια. Η COSCO έχει στόχο να φέρει τον Πειραιά στην πρώτη θέση. Και επειδή οι Κινέζοι ξέρουν να περιμένουν είναι βέβαιο ότι θα το πετύχουν, εξάλλου αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουν το επενδυτικό τους πλάνο.

    Αλλά και o τραπεζικός τομέας και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το σχέδιο Ηρακλής, μόνο αδιάφορους δεν αφήνει τους Κινέζους τραπεζίτες. Μάλιστα οι επικεφαλής της Bank of China κ. Liu Liange και η κυρία Zhou Lihong, είχαν συνάντηση μιάμισης ώρας με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό, ζητώντας να μάθουν πως θα κινηθούν οι τράπεζες μετά τον Ηρακλή στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται, και που θα δώσουν έμφαση με τα νέα business plan.

    Αλλά και πως θα μπορέσουν οι τράπεζες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών αλλά και των ξένων εταιρειών που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και όπως είναι φυσικό εστίασαν και στο κομμάτι του fintech και των συστημάτων πληρωμών, τομείς στους οποίους η Bank of China πρωτοστατεί.

    Το ότι το ενδιαφέρον είναι ουσιαστικό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, η Bank of China και η ICBC, αποκτούν παρουσία στην Ελλάδα.

    Στον τουρισμό τώρα η Ελλάδα σχεδιάζει και η Κίνα είναι έτοιμη να στηρίξει επενδύσεις, ενώ στόχος είναι μέσα από στοχευμένες ενέργειες και δράσεις το 2021 να επισκέπτονται την Ελλάδα περισσότεροι από 500.000 Κινέζοι τουρίστες το χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ