• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Η Κίνα μας δείχνει τον δρόμο – Καθολικό κλείσιμο καταστημάτων στην Ελλάδα και μετά ανάκαμψη


    Μια νότα αισιοδοξίας, μέσα στο «μαύρο τοπίο» που επικρατεί εδώ και μερικές μέρες έδωσε χθες μια είδηση από την Κίνα.

    Την χώρα απ’ όπου ξεκίνησε ο θανατηφόρος κορονοϊός που έχει σκορπίσει παγκόσμιο τρόμο.  

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg που δημοσίευσε το mononews.gr (mononews και Bloomberg συνεργάζονται εδώ και 2 χρόνια για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας) , οι κινέζοι καταναλωτές αρχίζουν και επιστρέφουν σταδιακά στα εμπορικά κέντρα και τις μπουτίκ πολυτελών ειδών καθώς τα αυστηρά μέτρα,  λόγω του κορονοϊού,  χαλαρώνουν.

    Η κίνηση στα καταστήματα της Κίνας, ύστερα από την «βουτιά» της τάξης του 80% που σημείωσε στο απόγειο της επιδημίας ανακάμπτει έστω και αργά.

    Μάλιστα, η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω των αποκαλούμενων «εκδικητικών δαπανών», ένα όρος που επινοήθηκε για να περιγράψει την καταπιεσμένη καταναλωτική ζήτηση της Κίνας που απελευθερώθηκε στη δεκαετία του 1980.

    Έτσι και τώρα, οι καταναλωτές ύστερα από εβδομάδες αποχής και με χρήματα στην τσέπη αναμένεται να «τρέξουν» με ακόμη μεγαλύτερη μανία να αγοράσουν ξανά είδη πολυτελείας.  Βέβαια, η κινέζικη οικονομία «μάτωσε» από τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν για να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού.

    Από τα τέλη Ιανουαρίου επιβλήθηκαν καραντίνες, οι οποίες τηρήθηκαν ευλαβικά, έκλεισαν εργοστάσια και απαγορεύθηκε ακόμη και η κυκλοφορία σε κάποιες περιπτώσεις.

    Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή «ματώνει» στη σκιά του κορονοϊού. Η εμπορική κίνηση σημειώσει ραγδαία πτώση, αφού οι καταναλωτές περιορίζουν τις μετακινήσεις – και οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή στον τουρισμό.

    Η απόγνωση κυριαρχεί και σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, τα χειρότερα είναι μπροστά μας…

    Νέα λουκέτα 

    Εάν μάλιστα συνεχισθεί επί μακρόν η σημερινή κατάσταση και δεν σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού, τότε θεωρείται σίγουρο πως θα δημιουργηθεί μια ένα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος λουκέτων. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για βίαιες  επιπτώσεις στην οικονομία.

    Μήπως  ήρθε η ώρα, να ληφθούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Μέτρα – σοκ που θα βάλουν τέλος στην «αλυσίδα μετάδοσης» και θα βοηθήσουν να επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία μας; Μήπως πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας και να κλείσουν άμεσα όλα τα καταστήματα λιανικής; Και να μείνουν ανοιχτά μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα γρήγορου φαγητού κλπ.

    Το νόημα έχει να είναι ανοικτές οι αλυσίδες που πουλάνε για παράδειγμα είδη ένδυσης και υπόδησης;   

    Χθες, η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη βήμα. Αποφάσισε το κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων, παιδοτόπων, κέντρων διασκέδασης, γυμναστηρίων και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες.

    Είχε προηγηθεί το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την χώρα, – μια κίνηση που για τους ειδικούς επιστήμονες ήταν αναγκαία για τη δημόσια υγεία.

    Εξαιρέθηκαν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι (;).

    Το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων αρχίζει και κερδίζει έδαφος στην αγορά καθώς θεωρείται από πολλούς ο απαραίτητος τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα μέτρων που λαμβάνονται για την ανάσχεση του κορονοϊού. Καθώς θα εξαλείψει ακόμη μια πιθανή εστία μετάδοσης του ιού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω ιδέα βρίσκει σύμφωνες και αρκετές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Ήδη το συζητούν έντονα.

    Εξάλλου, αυτή τη στιγμή δύσκολα μπαίνει πελάτης στα καταστήματα ενώ θεωρούν πως είναι προτιμότερο να «κατεβάσουν ρολά» για 15 με 20 μέρες, και να αρχίσει μια ελαφρά ανάκαμψη, παρά να αντιμετωπίζουν τη σημερινή ασφυκτική κατάσταση για άγνωστο χρονικό διάστημα.

    Βέβαια, ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να συνοδεύεται και από μερική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρέπει το Κράτος μέσω της ΕΕ να επωμισθεί μέρος του βάρους.

    Αυτή τη στιγμή, προέχει η δημόσια υγεία. Η κρίση που ζούμε είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη από αυτή που ζήσαμε για σχεδόν δέκα χρόνια, γιατί αφορά ανθρώπινες ζωές.

    Δεν πρέπει να διστάσουμε μπροστά σε μια πρόσκαιρη οικονομική ζημιά.

    Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο.



    ΣΧΟΛΙΑ