• Άρθρα

    Γιατί είναι αληθινό το ελληνικό story και τι ρόλο παίζει ο δοκιμασμένος Κωστής Χατζηδάκης – Αρθρο παρέμβαση

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


    Όταν ο Κωστής Χατζηδάκης ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών κάποιοι βιάστηκαν να πουν ή να σκεφτούν πως σήμερα, μετά τις χαοτικές περιόδους που προηγήθηκαν στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, το πόστο θα ήταν περίπατος για τον δοκιμασμένο πολιτικό καθώς η οικονομία έχει πάρει το δρόμο της, τα δύσκολα έχουν δρομολογηθεί και τα θετικά νέα θα είναι ο κανόνας.

    Η αλήθεια είναι πως σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο του Κωστή Χατζηδάκη είναι συνεχείς. Η οικονομία υπεραποδίδει σταθερά, παρά την κάμψη ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί στην περιοχή του 2,4% πολύ υψηλότερα από την ευρωζώνη, τα δημοσιονομικά επίσης υπεραποδίδουν με την περσινή χρονιά να κλείνει με υπερπλεόνασμα 1,9% και χρέος που μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ενώ την Παρασκευή ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους, η Standard & Poor’s αναβάθμισε την προοπτική της ελληνικής αξιολόγησης, στέλνοντας σήμα νέας αναβάθμισης εάν όλα κυλήσουν ομαλά τους επόμενους μήνες.

    Το κλίμα αυτό είναι εμφανές και στις συναντήσεις με ξένους αναλυτές και επενδυτές, όπως τουλάχιστον το μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας πως «η Ελλάδα πουλάει, παλιά θέλαμε είκοσι λεπτά για να πείσουμε για το ελληνικό story, τώρα μας μιλούν οι ίδιοι για τη στροφή που έχουμε πετύχει».

    Ισορροπία

    Παρά την αναγνώριση όμως αλλά και τους αριθμούς που καταγράφει η ελληνική οικονομία, ισορροπώντας αξιοπρεπώς σε δύσκολους καιρούς, εκείνο που ο Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται να έχει κατανοήσει είναι πως η ισορροπία στην οικονομία παραμένει εύθραυστη και αν θέλουμε να φθάσουμε εκεί που πρέπει έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

    Η επιμονή του πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε όμως και μαγικά δέντρα που γεννούν επιδόματα και παροχές, και η προσήλωση του σε μεταρρυθμίσεις που χρόνια αναμένει η οικονομία και μπορούν να κτυπήσουν, σε ένα βαθμό τουλάχιστον χρόνιες παθογένειες όπως η φοροδιαφυγή, είναι ενδεικτικές του ότι ως σώφρων πολιτικός πατάει γερά στα πόδια του και δεν παίρνουν τα μυαλά του αέρα από το ελληνικό success story. Η εμπειρία του άλλωστε τα τελευταία χρόνια και σε δύσκολους καιρούς έχει καταστήσει σαφές πως τα όμορφα αφηγήματα, όμορφα καίγονται εάν δεν πατάνε σε στέρεες βάσεις.

    Αυτές λοιπόν οι στέρεες βάσεις είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Κωστή Χατζηδάκη που γνωρίζει άριστα πως η καρέκλα του σε κακούς αλλά και σε καλούς καιρούς παραμένει πάντα ηλεκτρική. Είναι οι επιλογές και οι εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών που θα κρατήσουν την οικονομία σε θετική τροχιά, διαβάζοντας προσεκτικά τις αγορές και αυτά που ζητούν οι οίκοι, με επίγνωση πως από τις δικές τους αξιολογήσεις εξαρτάται η εξασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας στην οικονομία. Κυρίως η αποφυγή ενός επικίνδυνου πισωγυρίσματος και η διολίσθηση σε μια νέα κρίση μεσοπρόθεσμα.

    Οπότε ο ίδιος παρά το ότι δεν διστάζει να πανηγυρίζει τις επιτυχίες, σπεύδει πάντα και να προσγειώνει τις προσδοκίες, καθώς ξέρει πολύ καλά πως σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να τραυματιστεί πάλι η αξιοπιστία που με τόσο κόπο κτίζει η χώρα.  Αλλωστε όπως ο ίδιος λέει η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ελληνικής οικονομίας, μεταφέροντας το κλίμα που συνάντησε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, αλλά είναι και χρέος μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Γιατί απλά δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κάποιον άλλο δρόμο.

    Διαβάστε επίσης:

    «Χορεύοντας» με τους οίκους –  Τα 8 ορόσημα και η στενωπός των αναβαθμίσεων
    Νέο ισχυρό μήνυμα στις αγορές με υπερπλεόνασμα 1,9% το 2023 – Η δημοσιονομική πειθαρχία μονόδρομος παρά την υπεραπόδοση
    Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας
     



    ΣΧΟΛΙΑ