• Άρθρα

    Επίδομα αδείας και μηχανισμός Συνεργασία

    • Του Γιάννη Καρούζου, Δικηγόρου-Εργατολόγου
    Ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος

    Ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος


    Πρόβλημα έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις η απουσία ρύθμισης του τρόπου σύμφωνα με τον οποίο θα υπολογιστεί το επίδομα αδείας των εργαζομένων, που είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

    Σύμφωνα με το αρ. 4 της υπ’ αρ. οικ.23103/478 « 3. Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.»

    Από την ανωτέρω διάταξη προκύπτει ότι, ο μεν εργοδότης, θα καταβάλλει αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, που υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μισθού για τις ώρες πραγματικής απασχόλησης του εργαζομένου. Το δε κράτος, θα καταβάλλει αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, που υπολογίζεται επί της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνει ο εργαζόμενος για το χρόνο που δεν εργάζεται.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, (άρθρο 3, παρ.1 , του ν. 539/1945) κατά τη διάρκεια της άδειας ανάπαυσής του ο μισθωτός δικαιούται τις συνήθεις αποδοχές, τις οποίες θα εδικαιούτο, εάν απασχολείτο στην υπόχρεη επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο της αδείας του. Ο μισθωτός, δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.

    Στην περίπτωση δηλαδή, που κατά το χρόνο χορήγησης της άδειάς του ο μισθωτός απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης (δηλαδή, όταν είναι ενταγμένος στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, θα υπολογισθούν με βάση τις αποδοχές της μερικής απασχόλησης.

    ΔΗΛΑΔΗ : Έστω ότι ο μισθός πλήρους απασχόλησης του μισθωτού είναι 1.200,00 €. Στο διάστημα που εφαρμόζεται ο μηχανισμός ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, έστω ότι ο εργαζόμενος υπάλληλος απασχολείται είκοσι ώρες εβδομαδιαία και τέσσερις ώρες ημερησίως (ωράριο μειωμένης απασχόλησης), ΤΟΤΕ ο μισθός της μερικής απασχόλησης θα ανέρχεται σε 600,00€.

    Στην περίπτωση που ο εν λόγω εργαζόμενος λάβει μέρος των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται, την περίοδο αυτή της μερικής απασχόλησης, το επίδομα άδειας θα υπολογιστεί αναλόγως, δηλαδή επί του μειωμένου μισθού.

    Ο εργαζόμενος, δύναται να λάβει το υπόλοιπο μέρος της κανονικής του άδειας όταν θα επανέλθει στο καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Για τις ημέρες αυτές, το επίδομα αδείας θα υπολογισθεί επί του μισθού πλήρους απασχόλησης.

    Ως γνωστόν το επίδομα άδειας είναι ίσο με μισό μισθό και σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα υπολογιστεί επί των ωρών πραγματικής απασχόλησης του υπαλλήλου, για το διάστημα κατά το οποίο αυτός ήταν ενταγμένος στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ