• Άρθρα

    Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία και πολιτικός αχταρμάς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Η παράθεση μεγεθών για την πορεία της οικονομίας αφήνει τον μέσο πολίτη είτε μπερδεμένο είτε αδιάφορο. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί και να εκστομίσει ένα «άι σιχτίρ». Όταν έρχεται η σειρά των κομματικών προγραμμάτων στην προεκλογική περίοδο, τότε είναι που γίνεται ένας μικρός χαμός. Άντε τώρα ο πολίτης να ελέγξει αν τα νούμερα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστά, αν η αντίδραση της Ν.Δ. είναι βάσιμη, αν ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ είναι ορθός.

    Οι υποθέσεις που γίνονται, η βάση εκκίνησης που επιλέγεται, η χρονική διάρκεια που υιοθετείται, όλα επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Το μπέρδεμα είναι  μεγάλο. Δεν είναι τυχαίο, έτσι, ότι η προτροπή πρώτα απ’ όλους του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει η κοστολόγηση του κάθε προγράμματος από αρμόδια κρατικά όργανα (π.χ. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και από ανεξάρτητους θεσμούς (π.χ. Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής) επεδίωκε να βάλει τέλος στην τερατολογία που έτρεχε.

    Λαθεμένα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι η ίδια αρνήθηκε την κοστολόγηση. Η θέση της Ν.Δ. ήταν πως αν δεν κοστολογηθούν όλα τα πρόγραμμα, το θέμα δεν έχει ουσία. Η ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την μορφή της εσπευσμένης «μεταμεσονύχτιας» συνέντευξης Τύπου, με στόχο να αποκαλύψει το…κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ. Μέτρο σύγκρισης; Τι έχει δηλώσει η Ν.Δ. και τι προκύπτει από το μεσοπρόθεσμο σταθερότητας της οικονομίας που καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα κράτη.

    Η γραπτή αναφορά στο εν λόγω πρόγραμμα ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα ύψους περίπου 3 δις. ευρώ σε βάθος τετραετίας που έχει εξαγγείλει το κόμμα, δεν πτόησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ψέμα, εξάλλου, πάντα υπερέχει της αλήθειας.

    Ορθά, πάντως, με τη λογική πως αν ένα ψέμα μείνει αναπάντητο, αποκτά μακρά ποδάρια, ο Θόδωρος Σκυλακάκης αντέδρασε. Με σχετικά λίγα (με 10 για την ακρίβεια) και μάλλον απλά παραδείγματα ανέδειξε τις ψεύτικες υποσχέσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ψεύτικές με την έννοια ότι αν υλοποιηθούν θα χρεοκοπήσουν τη χώρα.

    Μία από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες πομφόλυγές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υπόσχεση για τιμαριθμική προσαρμογή των αμοιβών —που αντιγράφει μία πλήρως αποτυχημένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ του 1980. Βλέποντας τον πληθωρισμό να ανεβαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως θα κέρδιζε ψήφους αν απλά υποσχεθεί ότι τα εισοδήματα θα αυξάνονται αυτόματα όσο ο πληθωρισμός: 5% ο πληθωρισμός, 5% η αυτόματη αναπροσαρμογή της αμοιβής – για όλους.

    Πού μας οδήγησε αυτό στο ένδοξο παρελθόν του Γεράσιμου  Αρσένη; Στην υποτίμηση της δραχμής, στο πρώτο πρόγραμμα λιτότητας του Κώστα Σημίτη (που κλήθηκε από τον Ανδρέα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά), στην ανατροπή για ψηφοθηρικούς λόγους του προγράμματος με το «Τσοβόλα δώστα όλα!» και στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να μάχεται στη συνέχεια να μαζέψει τα σπασμένα.

    Ένας λαός που είχε μάθει στο εύκολο χρήμα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ό,τι και να γίνει, δουλέψω δεν δουλέψω, θα πάρω αύξηση) πήγε τη διαδικασία ένα βήμα πιο πέρα υιοθετώντας τη λογική «τόσα θα μου δώσει ο αυτόματος μηχανισμός, άλλα τόσα θέλω ως καθαρή αύξηση».

    Με τα συνδικάτα πανίσχυρα καμία κυβέρνηση δεν τολμούσε να αρνηθεί. Και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 25%.

    Οι υποσχέσεις είναι πανεύκολες. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά το παιγνίδι από το 2015. Ήρθε στην εξουσία με απλές υποσχέσεις που είχαν τεράστια λαϊκή απήχηση και δεν τήρησε καμία.

    Αντίθετα, έκανε όλα τα… αντίθετα. Όταν τις έδινε μιλούσε σ’ έναν λαό αφάνταστα ταλαιπωρημένο και ψυχολογικά ταπεινωμένο. Ενσυνείδητα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε  απατηλές υποσχέσεις που φρόντιζαν να ανυψώσουν το ηθικό. Ήταν όπως το ψέμα στο αυτί του μελλοθάνατου «μην ανησυχείς, όλα τα πάνε καλά».

    Με το νέο πρόγραμμα του, με τις επιθέσεις του, με τα ψέματα, με την παραπληροφόρηση, με τη διαστρέβλωση της αλήθειας, ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει και πάλι με τις τύχες του ελληνικού λαού. Θεωρεί πως αν στερήσει την αυτοδυναμία από τη Ν.Δ, θα έχει καταγάγει μεγάλη νίκη.

    Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη μεριά, είναι λάβρο κατά του δικομματισμού Ν.Δ, – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τον δικομματικό σχήμα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Ίσως να ονειρεύεται και πάλι πράσινα και γαλάζια καφενεία.

    Δεν φοβάμαι, ελπίζω, ότι το βράδυ της 25ης Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κάτω από το 20% και το ΠΑΣΟΚ παγωμένο στο 12%. Το μόνο που θα έχουν συνδυαστικά καταφέρει είναι την πολυδιάσπαση του πολιτικού χώρου – με ότι συνεπάγεται αυτό. Θα είναι τέτοιος ο αχταρμάς που θα προκύψει από τις νέες εκλογές, που αν η χώρα δεν έχει σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., η συσσώρευση των δεινών θα μας εξαντλήσει και πάλι – ως οικονομία, ως κοινωνία.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλέξης Τσίπρας: «Είμαι αριστερός – μην με εγκαταλείπετε»

    Άρθρο Παρέμβαση: Γιατί ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος που διαθέτει τα 4Π

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιο είναι το διακύβευμα της τελικής ευθείας προς την κάλπη

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ