• Άρθρα

    ΚΔΕΟΔ. Πως ένας άγνωστος οργανισμός (για το κοινό καλό) θέλει 570.000 τον χρόνο


    Τι αλήθεια είναι το ΚΔΕΟΔ; Εγώ πάντως μετά από 25 χρόνια στην δημοσιογραφία πρώτη φορά το ακούω. Ο κάλος συνάδελφος δημοσιογράφος του euro2day.gr Φώτης Κόλλιας μέσω του twitter φρόντισε να μας ενημερώσει. Ούτε και εκείνος το γνώριζε. Όμως έμαθα μέσω του internet ότι είναι το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου που για το 2015 κόστισε στον ελληνικό λαό 572.000 ευρώ. Και το αρχικό ερώτημα είναι: Είναι αναγκαίο για την λειτουργία του κράτους λοιπόν αυτό το κέντρο; Προφανώς , για να μην το έχουν ακούσει οι δημοσιογράφοι , θα εξηγούσε κάποιος , δεν είναι τόσο απαραίτητο. Ας το κρίνουμε παρακάτω αφού δούμε τι ακριβώς είναι από το περίφημο ΚΔΕΟΔ.

    Το δημόσιο συμφέρον πάνω από όλα

    Το ΚΔΕΟΔ είναι λοιπόν το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ(CENTRE OF INTERNATIONAL AND EUROPEAN ECONOMIC LAW) εδρεύει στην Θεσσαλονίκη στην οδό Ικάρων 1. Πρόεδρος του είναι ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Βασίλειος Σκουρής.

    Το ΚΔΕΟΔ είναι εθνικός φορέας τεκμηρίωσης και έρευνας και λειτουργεί με την μορφή κρατικού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Aνταγωνιστικότητας, διαθέτει όμως διοικητική και οικονομική αυτονομία και λειτουργεί χάριν προαγωγής της επιστημονικής έρευνας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

    Σκοπός του είναι:
    • η προαγωγή της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η διάδοση της γνώσης του διεθνούς και του ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου, ιδίως δε του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και
    • η παροχή συμβουλευτικής συνδρομής και νομικών πληροφοριών σε θέματα που σχετίζονται με το επιστημονικό του αντικείμενο προς το Κράτος, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επαγγελματικές οργανώσεις των νομικών και των φορέων της οικονομικής δραστηριότητας και τους δικηγόρους.

    Άρα το κέντρο αυτό δεν έχει κάποιο επίσημο ρόλο. Άπλα εάν το κράτος το χρειαστεί ζητάει την (ανεπίσημη) γνώμη του άλλα ουδείς γνωρίζει εάν την αξιοποιεί. Για αυτή την δουλειά , εάν δεν με άπατα η μνήμη μου υπάρχει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    kdeod
    Κρίσιμα ερωτήματα

    Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι. Πρέπει να λειτουργεί ένα τέτοιο κέντρο με ετήσιο κόστος πάνω από 570.000 ευρώ; Η απάντηση είναι πως ναι αρκεί να βρει ιδιωτική χρηματοδότηση όπως γίνεται στις χώρες του εξωτερικού. Εάν δεν τα καταφέρει τότε λυπάμαι άλλα προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να κλείσει. Όχι ΜΟΝΟ αυτό, άλλα και τα εκατοντάδες τέτοια ΝΠΙΔ τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Γιατί εάν τα θεωρούμε σημαντικά τότε θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιωτική χρηματοδότηση.

    Γιατί οφείλω να ομολογήσω ότι προ ήμερων άκουσα μια σοφή κουβέντα από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) στην Κύπρο Αβέρωφ Νεοφύτου όταν ρωτήθηκε για την αποκρατικοποίηση της CYTA (Κυπριακή Εταιρία Τηλεπικοινωνιών ) και τις επικείμενες απολύσεις των 100 ατόμων που θα επιφέρει η ιδιωτικοποίηση της. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε “Δεν θα ασχοληθώ με τα 100 άτομα. Εδώ προέχει το κοινωνικό καλό . Και το δημόσιο συμφέρον ορίζει να αποκρατικοποιηθεί η εταιρία”…



    ΣΧΟΛΙΑ