• Άρθρα

    CNBC: Απλά και ωραία . Στη Βουλγαρία ο φόρος είναι 10% ενώ στην Ελλάδα 29%


    Μία άλλη μεγάλη κρίση, πέραν της προσφυγικής, που ταλανίζει την Ελλάδα και που παρότι έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα στη λαβωμένη οικονομία της χώρας τίθεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του CNBC. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα χρέους και η επακόλουθη πολιτική και οικονομική αναταραχή ωθεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, όπου απολαμβάνουν χαμηλότερη φορολογία σε σχέση με την Ελλάδα.

    Η αλλαγή αυτή έχει επιδεινώσει ένα ήδη οξυμένο φαινόμενο στην Ελλάδα: τη φοροδιαφυγή, η οποία σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές εκτιμήσεις κοστίζει στην οικονομία 20 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.

    Χάρη στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς η Βουλγαρία αποτελεί την ευρωπαϊκή εκδοχή του αμερικανικού Delaware, ενός παραδείσου για όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν φορολογικό αρμπιτράζ. Με φόρο εταιρικών κερδών 10%, χαμηλό κόστος ενσωμάτωσης και “οδικό χάρτη” έναρξης δραστηριότητας για τις ξένες επιχειρήσεις, η Βουλγαρία προσφέρει “καταφύγιο” σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Ο συντελεστής της χώρας είναι πιο γενναιόδωρος κι απο το 12,5% που προσφέρει η Ιρλανδία -άλλος ένας πόλος έλξης για τις πολυεθνικές που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους φόρους.

    Σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής κυβέρνησης, σχεδόν 14.400 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν εγκατασταθεί στη χώρα έως τα τέλη του 2014. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την ίδρυση επιπλέον 4.500 επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια στη Βουλγαρία το 2015 -που αντιστοιχεί στον εντυπωσιακό μέσο όρο των 12 επιχειρήσεων ανά ημέρα.

    Το CNBC εξηγεί ότι τουλάχιστον ένα μέρος του προβλήματος φαίνεται να είναι οι προσπάθειες συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους όρους του προγράμματος στήριξης. Οι διεθνείς πιστωτές έχουν απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει τέλος στα εκτεταμένα φαινόμενα φοροαποφυγής.

    Ο κ. Νίκος Σιακαντάρης, managing partner της εταιρείας παροχής φορολογικών συμβουλών και λογιστικών υπηρεσιών UnityFour εξηγεί πως η “μετανάστευση” ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία, όταν τα εργοστάσια της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρονταν εκεί για να επωφεληθούν από το μειωμένο εργατικό κόστος.

    Αργότερα, ωστόσο, η μετανάστευση των επιχειρήσεων μετατράπηκε σε μία εκτεταμένη διαφυγή από φόρους η οποία επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Το φαινόμενο επιταχύνθηκε μετά την επιβολή capital controls το 2015, πρόσθεσε ο κ. Σιακαντάρης.

    Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, οι επιχειρήσεις της ΕΕ πρέπει να πληρώνουν τους φόρους επί των κερδών τους εντός της ΕΕ, εκεί όπου λαμβάνει χώρα η δραστηριότητά τους. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις που ανήκουν σε Έλληνες και εδρεύουν στη Βουλγαρία εμφανίζονται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας στη Βουλγαρία για υπηρεσίες που παρέχουν στην Ελλάδα.

    Αυτό το τέχνασμα επιτρέπει σε αυτές τις οντότητες να καταβάλουν τον πιο ευνοϊκό βουλγαρικό συντελεστή, αλλά συνιστά προφανή φυγή φορολογικών εσόδων από την Ελλάδα -όπου ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων διαμορφώνεται σήμερα στο 29%.

    Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε πρόσφατα στο CNBC πως οι φορολογικές αρχές βρίσκονται σε ολοένα μεγαλύτερη επαγρύπνηση για τις επιχειρήσεις που αναζητούν φορολογικό “καταφύγιο”.

    “Έχουμε ήδη προγραμματίσει μια εκστρατεία επικοινωνίας ούτως ώστε να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για τα συστήματα και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή με στόχο να ενισχυθεί η οικειοθελής συμμόρφωση και να αποτραπεί η χρήση τέτοιων δομών”, δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.

    “Επόμενος στόχος μας είναι ο εντοπισμός των επίπλαστων καταστάσεων που δημιουργούν ορισμένοι φορολογούμενοι, εκμεταλλευόμενοι με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ και να προχωρήσουμε με την εφαρμογή της νομοθεσίας η οποία περιλαμβάνει προβλέψεις για την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών”, πρόσθεσε.

    Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες να ανταλλάσσουν πληροφορίες για θέματα φορολογίας. Η πρωτοβουλία (CbCR) έχει στόχο να επιτρέψει στις αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής και να βελτιώνουν τους ελέγχους, αναφέρει το CNBC.



    ΣΧΟΛΙΑ