• Άρθρα

    Bασιλική Λαζαράκου: Στο κυνήγι της Επ. Κεφαλαιαγοράς επενδύσεις μέσω πλατφορμών χωρίς καμία άδεια

    • Βασιλική Λαζαράκου, Διδάκτωρ Νομικής Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μέλος του ΔΣ της ESMA & IOSCO
    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου


    Το 2022 αποδείχθηκε μία χρονιά γεμάτη μεγάλες  προκλήσεις για την κοινωνία και την οικονομία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την πλευρά μας, η λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επικεντρώθηκε στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξομάλυνση της περιόδου που διανύσαμε. Πρωτίστως στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς σε μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις. Παραμείναμε προσηλωμένοι στον στόχο της προστασίας των επενδυτών αλλά και της ενδυνάμωσης των προοπτικών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Κάνοντας λοιπόν την ανασκόπηση του έτους που ολοκληρώνεται, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτά που καταφέραμε, τις δράσεις μας και τον αντίκτυπο τους.

    Σε εθνικό επίπεδο λάβαμε μέτρα τα οποία στοχεύουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και αφορούν στη μεταρρύθμιση και στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση νομοθετικών κενών ή προβλημάτων που εντοπίστηκαν στην πράξη, στην ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας και στην χρήση των νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιόδου, ζητήσαμε από τις εισηγμένες εταιρίες να προβαίνουν σε τακτικότερη ενημέρωση των επενδυτών για την πορεία τους σε τριμηνιαία βάση με στόχο την πληρέστερη ενημέρωσή τους.

    Ακρογωνιαίος λίθος των δράσεων μας είναι το Πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο που καταρτίσαμε, το οποίο απαρτίζεται από 5 κύριους πυλώνες. Το σχέδιο προβλέπει τη συνεχή και στοχευμένη συμβολή της Επιτροπής στην βελτίωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, με προτάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο και την εντατικοποίηση των ενεργειών για τη βέλτιστη εφαρμογή του. Επίσης, προχωρήσαμε στη σύνταξη του νέου Οργανισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος υιοθετεί μια νέα δομή της Επιτροπής που εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματική χρήση των δεδομένων και στην καινοτομία.

    Παράλληλα, η δράση μας επεκτάθηκε και σε άλλα πεδία για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των εσωτερικών δομών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την δημιουργία Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας που ρυθμίζουν την εσωτερική οργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τις διαδικασίες, καθώς και την εκπόνηση του Ετήσιου Επιχειρησιακού Σχεδίου με προτεραιότητες και στόχους ανά Διεύθυνση, το οποίο θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

    Λάβαμε και λαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας, εστιάζοντας στη συστηματοποίηση των δράσεων για τον εντοπισμό περιπτώσεων, κυρίως μέσω πλατφορμών, που καλούν άτομα να επενδύσουν χωρίς καμία επίσημη άδεια, καθώς διαπιστώνουμε την εξάπλωσή τους.

    Από τις πιο σημαντικές δράσεις στο ενεργητικό μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Επιτροπής, η οποία εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή με στόχο την βελτιστοποίηση της λειτουργικότητάς της, αφού εξασφαλίσαμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Όσον αφορά στη δραστηριότητά μας πέραν του ελληνικού πλαισίου, η Επιτροπή κατάφερε, πέραν της εκλογής της ως μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), να ενισχύσει περαιτέρω την συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς μέσω της εκλογής της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) και μάλιστα εκπροσωπώντας το σύνολο των εποπτικών αρχών της Ευρώπης. Πρόσφατα επίσης, είχα την τιμή εκπροσωπώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να εκλεγώ μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2023.

    Το 2022 και παρά την ευρύτερη αναταραχή που επικράτησε, μας έδωσε την ευκαιρία να βάλουμε ακόμα πιο γερές βάσεις που βελτιώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Κυρίως όμως να  διασφαλίσουμε ένα αδιατάρακτο περιβάλλον ασφάλειας και κανόνων για την προστασία των εισηγμένων εταιριών και των επενδυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ