• Άρθρα

    Αβέβαιη η ταχύτητα της επανόδου στην κανονικότητα

    • του Λουκά Β. Παπαϊωάννου, Fast Finance ΑΕΠΕΥ
    Λουκάς Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος

    Λουκάς Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος


    Η σημερινή συνεδρίαση της Ελληνικής αγοράς, δεν άλλαξε τίποτα στην μέχρι τώρα διαμορφωμένη εικόνα μας. Η ανησυχία για τις αρνητικές επιδράσεις του Covid-19 στην παγκόσμια και την Ελληνική οικονομία, παραμένει αμείωτη. Οι πρώτες εκτιμήσεις από το ΔΝΤ, Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και Οίκους αξιολόγησης δίνουν μια αρνητική, δύσκολη & επώδυνη εικόνα, για την μελλοντική πορεία των Κοινωνιών & των οικονομιών, τουλάχιστον για το 2020 & τις αρχές του 2021. Όλοι αναμένουν τις εξελίξεις  σε δύο βασικά πεδία :

    -Τα νέα που έρχονται σε καθημερινή βάση από την εξελισσόμενη επιδημία του Covid-19 όσο αναφορά τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και την χρονική εξέλιξη της καμπύλης κατανομής, κυρίως στις χώρες που πλήττονται περισσότερο σε αυτή την φάση (ΗΠΑ Ηνωμένο Βασίλειο Ισπανία, Ιταλία).

    -Τις εξελίξεις από το πεδίο ερευνών για την εύρεση εμβολίου ή ενός αξιόπιστου τεστ ανίχνευσης του ιού, που θα λειτουργήσει θετικά στην καταρρακωμένη ψυχολογία των αγορών.

    Η λήψη μεσοπρόθεσμων οικονομικών μέτρων ενίσχυσης σχεδόν από όλες τις Κεντρικές τράπεζες, αλλά και τις κυβερνήσεις των πληττόμενων κρατών, θα υποβοηθήσουν την γρηγορότερη ανάρρωση του οικονομιών, αλλά δεν αποτελούν την «Λυδία Λίθο» για ουσιαστική επαναφορά στην πρότερη κατάσταση τους.

     Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν λειτουργεί ακόμα με τους αργούς, συνήθεις συμβιβαστικούς & πεπατημένους ρυθμούς της. Τα μέτρα που πήρε το Eurogroup είναι μόνο η αρχή και η Σύνοδος κορυφής της 23/4/20 πιθανώς να αυξήσει το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που θα χρειαστούν κυρίως οι σοβαρά πληττόμενες χώρες του Νότου. Η συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «στην Ευρώπη δεν υπάρχει Fast track επανόδου στην κανονικότητα» πρέπει να προβληματίζει τους κυβερνώντες για τον απαιτούμενο χρόνο ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας….

    Για την Ελληνική οικονομία, η παύση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και κανείς δεν θα βγει αλώβητος από το διαφαινόμενο οικονομικό σοκ που βιώνουμε, Πολίτες, επιχειρήσεις & κράτος. Κάθε μήνας που περνά, κοστίζει 2-3% του ΑΕΠ της χώρας, και αν μπούμε στον Ιούνιο η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω. Το ΔΝΤ στην έκθεση του θεωρεί την  Ελληνική οικονομία την ποιό πληττόμενη στο σύνολο των χώρων της Ε.Ε. με διψήφιο ποσοστό απωλειών του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της μείωσης δραστηριότητας στον Τουρισμό & την Εστίαση, την Ναυτιλία & τις μεταφορές. Ο υπουργός οικονομικών Χ. Σταϊκούρας εκτίμησε τις απώλειες στο ΑΕΠ πέριξ του 10%. Η επίδραση στα μακροοικονομικά όσο και στα μικροοικονομικά μεγέθη θα είναι καταλυτικά αρνητικές και θα απαιτηθεί χρόνος για να επανέλθει το σύστημα σε ισορροπία.

    Παρά ταύτα η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση του ιού, ενώ τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία δίνουν ελπίδες, ότι ίσως να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ποιο ανώδυνα και σε μικρότερο χρόνο την επιδημία.  Επιπλέον η πρόσφατη επιτυχής έξοδος στις αγορές με 7-ετές ομόλογο, μεγάλη υπερκάλυψη  και επιτόκιο λίγο πάνω από 2%, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ελπίδα ότι η χώρα θα καταφέρει με σωστούς χειρισμούς & ρηξικέλευθες πολιτικές να ανακάμψει γρηγορότερα από τις «Κασσάνδρειες προβλέψεις».

    Ως αναφορά το Ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την πρόσφατη τεχνική αντίδραση του κινείται πλέον σε πασχαλινούς ρυθμούς ραστώνης, συσσωρεύοντας  με χαμηλούς όγκους. Όμως ο πόλεμος θα είναι πολύμηνος, δύσκολος & με απώλειες. Ο τραπεζικός κλάδος μετά τις απανωτές εκθέσεις υποβάθμισης της Moody’s & της JP Morgan συνεχίζει να πιέζεται & όσο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Είναι πρόωρο να αποτιμηθεί η αρνητική επίδραση της διακοπής λειτουργίας σχεδόν ολόκληρης της Εθνικής οικονομίας, κυρίως ως αναφορά την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (Τουρισμός – Ναυτιλία  – Μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες πλην τροφίμων κ.α.).

     Τα Ελληνικά ομόλογα κρατικά και εταιρικά αποκλιμακώθηκαν σε κάποιο βαθμό, κυρίως λόγω της ένταξης τους στο πρόγραμμα επαναγορών της ΕΚΤ. Όμως η επιτυχής έκδοση του 7-ετούς ομολόγου, οδήγησε σήμερα το επιτόκιο 10-ετές Ελληνικού κρατικού ομόλογου πέριξ του 2.00%. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την  ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους, μειώνοντας όμως τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων.

    Ο πανικός δεν έχει εξαλειφθεί, απλώς έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, γιατί αναλυτές & επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια και την ένταση του ιού, κυρίως όμως την ταχύτητα επανόδου στην κανονικότητα, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιριών το 2020.

    Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 600 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 590, 570 & 530 μονάδες.  Οι κοντινή αντίσταση εντοπίζεται στις 630 μονάδες. Μόνο κίνηση άνω των 630 μονάδων μπορεί να οδηγήσει στις επόμενες αντιστάσεις των 645, 660, & 685 μονάδων. Πρέπει όμως να εκλαμβάνεται ως τεχνική αντίδραση και δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα.

    Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 1435 & 1415  μονάδες. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1300, 1225 & 1140 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1530, 1560 & 1600 μονάδων. Μόνο κίνηση άνω των 1555-1560  μονάδων αντιστρέφει το αρνητικό momentum και οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι εκεί, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, τουλάχιστον  για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

    Συμπερασματικά η εικόνα της Ελληνικής αγοράς δεν άλλαξε. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ μετρά  απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ &  θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα  θα έχει συνέχεια για τις ελληνικές μετοχές, όσο και για τις ξένες αγορές, ειδικά όσο η επανέναρξη της παγκόσμιας αργεί.

     Τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες, όμως πρέπει  να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας μόνο  σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις, έστω και με στοιχεία 2019. Η υπομονή & πειθαρχία είναι προαπαιτούμενο, αφού θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    Ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

    ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance



    ΣΧΟΛΙΑ