• Άρθρα

    Αδύναμη αντίδραση – Ασθενής αγορά – Αβέβαιο μέλλον.

    • του Λουκά Β. Παπαϊωάννου, Fast Finance ΑΕΠΕΥ
    Λουκάς Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος

    Λουκάς Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος


    Η σημερινή αδύναμη αντίδραση της Ελληνικής αγοράς και οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, κυρίως στις ανοδικές αντιδράσεις,  μας προϊδεάζουν για μια ταραχώδη  πορεία στο άμεσο μέλλον. Τα αναμενόμενα σημάδια για μια δύσκολη και επίπονη συνέχεια, μετατρέπονται με γοργό ρυθμό σε αρνητικά οικονομικά στοιχεία όπως :

    -Η αύξηση των απλήρωτων φόρων κατά 1 δισ € τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, (πριν το lockdown). Συνεπαγόμενο αποτέλεσμα είναι οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου να ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 4 εκατομμύρια φορολογούμενους, με αυτούς που έχουν υποστεί διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης να φθάνουν τα 1,27 εκατομμύρια οφειλέτες.

    -H κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο παρουσίασε πτώση -14% σε σχέση με τον το ήδη -10% του Μαρτίου, λόγω του lock down σε μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με ότι συνεπάγεται αυτό για την βιομηχανική παραγωγή.

    -Το -9,1% του Γενικού Δείκτη τιμών βιομηχανίας σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, και -7,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δείχνει ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν περισσότερο πριν αρχίσουν να γίνονται καλύτερα.

    -Η πτώση διακίνησης επιβατών στους αερολιμένες της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport (κυρίως στο ΕΛ. Βενιζέλος) έφτασε τον Απρίλιο το 99%, αναγκάζοντας την εταιρία να ζητήσει παράταση καταβολών για ένα εξάμηνο, με δεδομένο ότι ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει η επανέναρξη του πτητικού προγράμματος των αεροπορικών εταιριών.

    -Οι εκθέσεις που ανακοινώνονται από διεθνείς οίκους, για τις επιπτώσεις του Ελληνικού τουρισμού από τον Covid, είναι άκρως απαισιόδοξες. Αρχίζοντας να διαρρέουν και τα σχεδιαζόμενα πρωτόκολλα λειτουργίας, στα ξενοδοχεία αλλά και στις παρεπόμενες υπηρεσίες (Εστίαση – Μεταφορές -Διασκέδαση), γίνεται αντιληπτή η δυσκολία εφαρμογής τους , αλλά και η αγωνία των εμπλεκομένων. Έτσι μεγάλες μονάδες αλλά και αρκετές επιχειρήσεις σκέπτονται να μην ανοίξουν καν, με ότι συνεπάγεται αυτό…

    -Ο αριθμός εργαζομένων & κλάδων που δικαιολογημένα ζητούν ενίσχυση & προστασία είναι τόσο μεγάλος και οι πόροι τόσο συγκεκριμένοι, ακόμα και με τα διάφορα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, που είναι πασιφανές ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ δύσκολα θα διατηρηθεί στο τέλος του 2020, κάτω από το 200%.

    Αν σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, που αναφέραμε δειγματοληπτικά & όχι περιοριστικά, προσθέσουμε και :

    -την ευρωπαϊκή πεπατημένη των ημιμέτρων και της μετάθεσης σημαντικών αποφάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο απώτερο μέλλον.

    -Τις συνεχόμενες προσπάθειες του Γερμανικού μπλοκ, ακόμα και μέσω αποφάσεων εθνικών δικαστηρίων, για βραχυκύκλωση των προσπαθειών της Commission και της ΕΚΤ, ενίσχυσης & αύξησης της ρευστότητας ύψους 500 δις ευρώ και συνέχισης των αγορών ομολόγων, αλλά και μπλοκαρίσματος  των προγραμμάτων PEPP.

    γίνεται σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξομαλυνθούν οι επερχόμενες αρνητικές παρενέργειες, αλλά και να επανέλθει η κοινοτική αλληλεγγύη στο μυαλό των ευρωπαίων πολιτών του Νότου.

    Παρά τα ανωτέρω, ευτυχώς (κυρίως λόγω ΕΚΤ), η εμπιστοσύνη των αγορών δεν έχει εγκαταλείψει την Ελληνική οικονομία & την  χώρα, αναμένοντας σωστούς χειρισμούς &  ρηξικέλευθες οικονομικές πολιτικές (out of the box), από την κυβέρνηση, για συνεχίσουν να την δίνουν, βοηθώντας έτσι  στην γρηγορότερη ανάκαμψη .

    Έτσι η Ελληνική ομολογιακή αγορά παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με μια βδομάδα πριν, με το επιτόκιο του 10-ετους ομολόγου να κινείται  πέριξ του 2,2%. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την  ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους, με το ομόλογο της ΑΡΑΙΓ να συνεχίζει να πιέζεται κάτω από τις 78 μονάδες βάσεις.

    Έτσι το Ελληνικό χρηματιστήριο ,τις 4 τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδος συνεχίζει να κινείται πλευρικά  μεταξύ των 595 & 615 μονάδων, με χαμηλούς όγκους, υποδηλώνοντας ότι ο πόλεμος θα είναι πολύμηνος, δύσκολος & με υψηλή μεταβλητότητα.

    Το αν θα σπάσει προς τα κάτω την 4-μερη συσσώρευση του, θα απαντηθεί μέχρι τις 12/5/20, οπότε και αναμένεται αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI. Αν αληθεύουν οι διαρροές περί εξόδου των τραπεζικών μετοχών (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), αλλά και του ΤΙΤΑΝΑ, αναμένονται εκροές από 180-200 εκατομμύρια €. Αντίστοιχα αναμένεται είσοδος του ΜΥΤΙΛ, που σήμερα παρουσίασε ικανοποιητικά αποτελέσματα τριμήνου (δεδομένων των συνθηκών), με πιθανές εισροές πέριξ των 35 εκατομμυρίων €.

     Έτσι για άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί το «ακάνθινο στεφάνι» της αγοράς. Όσο το τεχνικό επίπεδο των 370 μονάδων παραμένει απόρθητο, τίποτα δεν αλλάζει στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Ελπίζουμε δε απόρθητη να κρατηθεί και η σημαντικότατη στήριξη του στις 265 μονάδες.

    Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 600 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 590, 570 & 530 μονάδες.  Οι κοντινές αντιστάσεις συνεχίζουν να εντοπίζονται στις 614 μονάδες και στην ζώνη των 630 – 645 μονάδων. Μόνο κίνηση άνω των 645 μονάδων μπορεί να οδηγήσει στις επόμενα πεδία αντίστασης των  660, & 685 μονάδων.

    Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι πρώτες κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1445  & 1410  μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1495, 1533 & 1566 μονάδων. Όμως μόνο κίνηση άνω των 1555-1560  μονάδων αντιστρέφει το αρνητικό momentum και οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι εκεί, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, τουλάχιστον  για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

    Συμπερασματικά, παρά την αισιόδοξη έναρξη της διαδικασίας επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας, δεν αλλάζει η μεσοπρόθεσμη εικόνα της. Τα προβλήματα παραμένουν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, λόγω και των δυσκολιών εφαρμογής των πρωτοκόλλων λειτουργίας, όπως προκύπτει και από δηλώσει καταξιωμένων επιχειρηματιών (Α. Βακάκης, Ε. Μυτιληναίος κ.α.)

     Επικεντρωνόμαστε όμως στις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται, περιορίζοντας το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

     Με δεδομένη την δυσκολία ανίχνευσης της επίδρασης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των εταιριών και του ποσοστού συμμετοχής της  περιόδου Απριλίου – Ιουνίου στην συνολική δραστηριότητα τους, καθώς και η ταχύτητα επανόδου τους στην κανονικότητα, διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι την 12η Μαΐου.

    Ελπίζοντας για το καλύτερο και προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο σενάριο παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή…

    ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance



    ΣΧΟΛΙΑ