• Άρθρα

    Attica Bank: Επερώτηση βουλευτών και στο βάθος δικαστική έρευνα ; 


    Οι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επερώτηση στην βουλή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Θέμα της είναι ότι κατά πόσο το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) είναι σε θέση να αντέξει το ύψος της επένδυσης στην Τράπεζα που ανέρχεται σε 400 εκ ευρώ. Οι βουλευτές εξηγούν ότι “στην παρούσα συγκυρία η οικονομική κατάσταση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) βαίνει προς το χειρότερο, καθώς προέβλεπε ήδη στον προϋπολογισμό του 2015 έλλειμμα 166 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας όμως το ύψος της συμμετοχής στην προηγούμενη ΑΜΚ των 434 εκατομμυρίων.

    Γίνεται αντιληπτό ότι με την αύξηση του απαιτούμενου ποσού για την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής κατά 175 εκατομμύρια ευρώ περίπου, η οικονομική ισορροπία του Ε.Τ.Α.Α. αποσταθεροποιείται επικίνδυνα. Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και η καθυστέρηση της ανάρτησης των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των εισφορών του Β’ Εξαμήνου του 2015, που πολύ πιθανόν να επιφέρει μείωση στα έσοδα του ΤΣΜΕΔΕ, δίνεται αντιληπτή η τρύπα που δημιουργείται στο ταμείο.”

    Αν και δεν το επισημαίνουν εν τούτοις είναι σαφές ότι το μήνυμα απευθύνεται στην διοίκηση της Attica Bank και για την ακρίβεια τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλέξανδρο Αντωνόπουλο  που ήταν ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την επένδυση. Από την μια φαντάζει λογικό καθώς το ταμείο  δε επιθυμεί να χάσει την συμμέτοχη του στην τράπεζα.

    Απ την άλλη όμως η απόφαση αυτή δεν φαίνεται να ελήφθη με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια καθώς η τιμή της αύξησης ήταν χαμηλότερη από την τιμή που διαπραγματεύεται η μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Άρα καλύτερα να   αγόραζε κάποιος από το χρηματιστήριο πάρα να μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    ΥΓ: Όπως μου έλεγε παλαιός δικαστικός είναι καλύτερο οι εισαγγελείς να διερευνούν τις υποθέσεις  όταν βρίσκονται σε εξέλιξη πάρα μετά από πάρα πολλά χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ