• Άρθρα

    Νταβούτογλου-Τσίπρας 5-0

    • Contributor


    Το πρόσφατο ποδοσφαιρικό φιλικό ματς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα-παρουσία μάλιστα των δύο πρωθυπουργών. Χθες όμως ήρθε, η απόλυτη συντριβή για την Ελληνική ομάδα.  Για να θεωρείται μια διαπραγμάτευση επιτυχημένη, απαιτείται να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Για να θεωρηθεί ένα παζάρι όμως καλό, πρέπει να υπάρξει κάποιος νικητής. Και από το χθεσινό παζάρι που στήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, νικητής, ήταν αδιαμφισβήτητα , αυτός που ξέρει καλά την τέχνη του παζαριού. Η “αλεπού της διπλωματίας” Αχμέτ Νταβούτογλου πήρε δώρα και έδωσε υποσχέσεις, εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία της ελληνικής διπλωματίας της κυβέρνησης.

    Στο όνομα της ανάγκης για καλύτερη αντιμετώπιση του προσφυγικού, η Τουρκία πήρε τα… σώβρακα και δικαίως ο Αχμετ πανηγυρίζει. Και ο Αλέξης ικανοποιημένος και εξαφανισμένος, έσβηνε τα tweet του, και περιορίστηκε στο να κάνει γενικόλογες και ξεπερασμένες αναφορές περί…υφαλοκρηπίδας.

    Και βέβαια, οι χθεσινές διαπραγματεύσεις συνιστούν ήττα και για την Κύπρο, η οποία  θα αναγκαστεί μέσα σε αυτό το δυσμενές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον να πιεστεί για να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Η Τουρκία λοιπόν χθες σκόραρε 5 γκολ και η Ελλάδα περιορίστηκε στο να μαζεύει τη μπάλα από τα δίχτυα:

    1-0

    H Τουρκία έλαβε τα -αναγκαία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης- 3 δις ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις υποδομές της για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δίνοντας ως “αντάλλαγμα” την υπόσχεση ό,τι θα καταπολεμήσει τα κυκλώματα διακίνησης και θα καταστήσει “μετρήσιμη” την ανακοπή της ροής από την Τουρκία.

    2-0

    Αναβαθμίζεται το status της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από μια ειδική σχέση των δύο μερών. Η Ε.Ε. αποφάσισε επίσης να προσφέρει στην Τουρκία ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο Υψηλού Επιπέδου συνεργασίας με την σύγκληση δυο Συνόδων Κορυφής ανά έτος, απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί στην καθιέρωση ειδικής στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία.

    3-0

    Επανενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης προς τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς να έχει γίνει κάποια ουσιαστική πρόοδος στην Έκθεση Προόδου.

    4-0

    Απελευθερώνονται οι θεωρήσεις (visa) για τους Τούρκους πολίτες και πλέον η Κύπρος θα αρχίσει να αισθάνεται ασφυκτικά την πίεση για τη λύση του Κυπριακού.

    5-0

    Η Ε.Ε. επίσης αποδέχθηκε την απαίτηση της Τουρκίας για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με στόχο η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει στο τέλος του 2016. Υπενθυμίζουμε πως η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ούτε το υπάρχον Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης προς την Κύπρο.

    Όλα αυτά αποτυπώνονται εύλογα στην έκφραση ικανοποίησης του προσώπου του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στις δηλώσεις του εμφανίστηκε έμπλεος ενθουσιασμού για τη Σύνοδο, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια “νέα αρχή” στο “κοινό μας σπίτι την Ευρώπη”. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί, ότι οι Βρυξέλλες δεν στάθηκαν στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και αρκέστηκαν στην επανάληψη της επίσημης εξήγησης της Τουρκίας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου.



    ΣΧΟΛΙΑ