• Άρθρα

    Τι φοβήθηκαν; Γιατί έκοψαν το φιλί του Κορτώ από την τηλεόραση;

    • Contributor


    Άνοιξα πρωί πρωί το Facebook και είδα ότι το time line μου είχε πλημμυρίσει από αναρτήσεις με μια φοβερά ντροπιαστική στιγμή σε ελληνικό πρωινάδικο: Έχουμε ακούσει κι αν έχουμε ακούσει πράματα και θάματα σε πρωινές εκπομπές. Πρόσφατα κιόλας, όχι από τη συγκεκριμένη εκπομπή, άκουσα έναν σχολιαστή να εκφράζει την εκτίμηση ότι η Hillary Clinton  έκανε καριέρα με το κέρατο. Τέλος πάντων, οι συντελεστές της εν λόγω πρωινής εκπομπής αποφάσισαν να βάλουν blur σε ένα φιλί μεταξύ ενός ομόφυλου ζευγαριού που υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης. Έβαλαν blur σε ένα φιλί. Σε φιλί! Όσες φορές και να το επαναλάβει κανείς δεν μπορεί να το συλλάβει.

    fili

    Τα πράγματα έχουν ως εξής: Από τη στιγμή που αποφασίζεις να καλύψεις ένα θέμα το καλύπτεις. Ολόκληρο. Δεν το κρύβεις, δεν το μπουρδουκλώνεις , δεν το θολώνεις. Ειδικά όταν το θέμα σου είναι η επίσημη σφραγίδα του κράτους που αναγνωρίζει (κουτσά-στραβά αλλά ας μην γκρινιάζουμε) δύο ανθρώπους ως ζευγάρι, ως οικογένεια. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι , ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι και δίνουν ένα φιλί. Πως είναι δυνατόν πάνω σε αυτό το φιλί να υπάρχει blur; Τι το ακατάλληλο μπορεί να φέρει μια έκφραση αγάπης;

    Με μεγάλη λύπη, με ειλικρινή αμηχανία έχω δει άλλα κι άλλα πλάνα πεντακάθαρα σε πολλά κανάλια. Σορούς νηπίων σε παράλια νησιών, μαρμαρωμένα από τα κρύο μωρά μέσα σε βάρκες, νεκρούς ανθρώπους τσουβαλιασμένους μέσα σε σακιά στις εμπόλεμες ζώνες, ακρωτηριασμένους να φωνάζουν βοήθεια. Μέρα μεσημέρι στα δελτία των ειδήσεων και στις ενδιάμεσες εκπομπές. Αυτά σύμφωνα με τους συντελεστές ήταν απολύτως κατάλληλα. Δεν υπήρχε κανένα ηθικό στοιχείο που να εμπόδισε το πλάνο από το να είναι ξεκάθαρο κι ωμό. Κανείς φακός δεν θόλωσε.

    Όπως φυσικά δεν θολώνει ποτέ – ποτέ όμως- όταν ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει το βρακάκι κάποιας celebrity να αχνοφαίνεται κάτω από μία πολύ κοντή φούστα.

    Πολλοί θα πουν ότι δεν είναι έτοιμη η Ελληνίδα νοικοκυρά για κάτι τέτοιο.

    Και λοιπόν; Αρχικά, η Ελληνίδα νοικοκυρά έχει ήδη αργήσει να προετοιμαστεί. Επιπροσθέτως η κατάσταση αυτή της νοικοκυράς δεν είναι δυνατόν να παραμείνει η ίδια. Ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχός της και της έχει ήδη δοθεί πίστωση. Η πραγματικότητα είναι πλέον διαφορετική, για κάποιους από εμάς καλώς και για άλλους κακώς. Ως εκ τούτου, όσο πιο γρήγορα την αντιληφθεί η νοικοκυρά τόσο καλύτερο για εκείνην και για εμάς.

    Δεν έχω καταλάβει το ηθικόμετρό τους. Δεν έχω καταλάβει τι περιλαμβάνει, σε ποια κλίμακα και για ποια θέματα. Δεν έχω καταλάβει με ποιο κριτήριο αποφασίζεται η καταλληλότητα μιας φωτογραφίας.

    Δεν ξέρω ποιος δημιούργησε τα ηθικόμετρά μας ως κοινωνία. Αλλά επειδή εγώ στην καθαρή φωτογραφία δεν βρίσκω τίποτα ανήθικο, ενώ για αυτήν με το blur νιώθω μεγάλη ντροπή, μπορείτε να μου δείξετε λίγο τα ηθικόμετρά σας να δω κάτι που θέλω;



    ΣΧΟΛΙΑ