• Άρθρα

    Aπώλειες $90 δισ. για τα μετοχικά funds το 2016

    • Contributor


    Οι εκροές από τις μετοχές ανήλθαν σε περίπου $90 δισ. φέτος, καθώς επενδυτές που επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια απέσυραν $7,45 δισ. από funds, στην πέμπτη εβδομάδα απωλειών.

    Η αιμορραγία βάζει τις μετοχές σε σταθερή τροχιά για τις μεγαλύτερες ετήσιες εκροές από το 2011, σύμφωνα με την EPFR. Οι φόβοι για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη, καθώς και οι ανησυχίες για τα κέρδη των αμερικάνικων εταιρειών, είναι οι βασικές αιτίες.

    Η εμπιστοσύνη της αγοράς έχει καμφθεί καθώς οι εταιρείες έχουν καταγράψει απογοητευτικά κέρδη που υπογραμμίζουν την αργή παγκόσμια ανάπτυξη. Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ έχουν αποδειχθεί απογοητευτικά, με την μηνιαία δημιουργία θέσεων εργασίας να είναι χαμηλότερη των προσδοκιών.

    «Πίσω από την τελευταία μετατόπιση βρίσκονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, η διάβρωση των εταιρικών περιθωρίων κέρδους στις ΗΠΑ και στην Κίνα και τα διαρθρωτικά προβλήματα σε πολλές μεγάλες αναδυόμενες αγορές» ανέφερε ο Cameron Brandt, υπεύθυνος έρευνας στην EPFR.

    Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας αντιμετωπίστηκαν με αυξημένη δυσπιστία από τους επενδυτές.

    Στοιχεία που εξέδωσε η Lipper δείχνουν ότι τα funds στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα δέχθηκαν πλήγμα την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαίου. Εν τω μεταξύ, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου μετοχών στην Γερμανία, την Ελλάδα και στην Ιαπωνία ήρθαν αντιμέτωποι με εκροές, ενώ τα funds με τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές δέχθηκαν αιτήματα για απόσυρση περίπου $2 δισ.

    Την τελευταία εβδομάδα, το 20% των επενδυτών ανέφερε πως είναι αισιόδοξο για την αγορά μετοχών των ΗΠΑ, περίπου το μισό από τον ιστορικό μέσο όρο, σύμφωνα με την αμερικάνικη ένωση ανεξάρτητων επενδυτών.

    Ο Robert Sluymer, αναλυτής στην RBC, συμβούλευσε πελάτες του να διατηρήσουν μια ψύχραιμη οπτική κατά τις αναταράξεις στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, όταν η Βρετανία θα ψηφίσει σε δημοψήφισμα αν θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. και οι αξιωματούχοι στην Fed θα συναντηθούν για να αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τα επιτόκια.

    «Καθώς οι δείκτες περιορίζουν τα πρόσφατα κέρδη τους μετά από ένα εντυπωσιακό άλμα, το κλίμα έχει επιδεινωθεί, τα πρωτοσέλιδα είναι αρνητικά και οι επενδυτές αμφισβητούν αν μια νέα καθοδική κίνηση περιμένει στη συνέχεια του δρόμου για τις μετοχές» τόνισε. «Παραμένουμε αισιόδοξοι».

    Τα funds ομολόγων και τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος επωφελήθηκαν από την απομάκρυνση των επενδυτών από τις μετοχές την τελευταία εβδομάδα. Τα funds ομολόγων κατέγραψαν νέα κεφάλαια $3,5 δισ. στις πέντε συνεδριάσεις ως την Τετάρτη. Πρόκειται για την 11η εβδομάδα εισροών από τις τελευταίες 12, σύμφωνα με την EPFR.

    Τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος κατέγραψαν εισροές για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, της τάξης των $5,1 δισ., σύμφωνα με στοιχεία της Lipper.

    Επωφελήθηκαν και τα funds που έχουν επενδύσει σε αμερικάνικο χρέος υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, με εισροές $1,1 δισ.

    Τα funds με τοποθετήσεις σε ομόλογα υψηλότερο ρίσκου υπέφεραν τις μεγαλύτερες εκροές από τον Ιανουάριο, αν και οι επενδυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι απώλειες περιορίστηκαν σε ορισμένα ETF.

    H προτίμηση των επενδυτών για χρέος, που έχει ενισχυθεί από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων των ΕΚΤ και BoJ, έχει κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και έχει πιέσει χαμηλότερα το εταιρικό κόστος δανεισμού. Τα παγκόσμια funds ομολόγων έχουν καταγράψει εισροές 59 δισ. δολαρίων από τότε που ξεκίνησε η χρονιά, καλύπτωντας την απόσυρση $56 δισ. το 2015.

    «Η διάθεση της αγορές φαίνεται υγιής, είναι σχετικά θετική απέναντι στο χρέος» ανέφερε ο Ken Monaghan, επικεφαλής χρέους υψηλής απόδοσης για την Amundi Smith Breeden. «Βλέπουμε χρήματα να μπαίνουν στο σταθερό εισόδημα. Αν υπήρχε νωρίτερα κάποια διστακτικότητα λόγω των ανησυχιών για ύφεση, αποδείχτηκε τελικά ένα προσωρινό διάλλειμα».

    Powered by IOLCUS INVESTMENTS  ΑΕΠΕΥ 

    iolcus - logo

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/pii-ine-etimi-na-katathesoun-os-martires-tou-dimosiou-simferontos/45363

     

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/idisi-sok-o-ios-zika-xanachtipa/45359

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ