• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Στείλτε τους στη φυλακή 


    Οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας μας, έχουν αποδείξει στο παρελθόν οτι “στέκονται” στο ύψος των περιστάσεων. Ας το πράξουν και σήμερα. 

    Τα τελευταία 24ωρα η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη,  2 μείζονες υποθέσεις.

    Δυο υποθέσεις που μαζί με την τρομακτική πτώση των ελληνικών μετοχών (ενω στις υπόλοιπες αγορές γίνεται πάρτυ) φαίνεται να συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. 

    1. Την υπόθεση με μια πολύ γνωστή δίκη που οι βασικοί κατηγορούμενοι που κατηγορούνται οτι υπεξαίρεσαν τουλάχιστον  πολλά εκατ. ευρώ από μία τράπεζα,  αθωώνονται με συνοπτικές διαδικασίες γιατί η κρατική εταιρεία που έπρεπε να υποβάλει έγκληση περί συνέχισης της δίκης, καθυστέρησε να κάνει την δουλειά της. 

    Δηλαδή ενώ είχε 4 μήνες στην διάθεση της να υποβάλει ενα απλό χαρτί, η εταιρεία αυτή το υπέβαλλε την 121η ημέρα. Με αποτέλεσμα 4 επιχειρηματίες που κατηγορούνται για κακουργήματα να αθωώνονται πλήρως, προς έκπληξη όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις. 

    Η υπόθεση ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και εκτιμάται οτι σύντομα ένας έντιμος εισαγγελέας θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους. 

    Τουλάχιστον να μάθουμε και εμείς εάν όντως “έκλεψαν” την συγκεκριμένη τράπεζα. 

    Γιατί εάν δεν την έκλεψαν τότε θα πρέπει να τους ζητήσουμε συγνώμη που τόσα χρόνια ταλαιπωρήθηκαν. 

    Αλλά εκτιμάται οτι είναι μάλλον απίθανο να έκαναν λάθος τόσοι εισαγγελείς που τους παρέπεμψαν σε δίκη. 

    2. Την υπόθεση δυο επιχειρηματιών που διοικούσαν μια εισηγμένη εταιρεία. Σύμφωνα με επίσημο πόρισμα μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας οι επιχειρηματίες φέρονται να κατάκλεψαν την εταιρεία τους και να ζημίωσαν τους υπόλοιπους μετόχους. 

    Οσο και εαν σας φαίνεται περίεργο αυτες οι δύο υποθέσεις μαζί με την Folli Follie (έχουν περάσει 26 μήνες και οι υπεύθυνοι δεν έχουν απολογηθεί ακόμα στην ανακρίτρια που έχει την υπόθεση) έχει σοκάρει δεκάδες θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. 

    Οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί. 

    Όσα φυσικά και να τους πεις εκείνοι δείχνουν να μην κατανοούν τι έχει συμβεί στη  Ελλάδα με τις περίφημες εγκλήσεις. 

    Ολα αυτά τα γεγονότα έχουν άμεση επίδραση και στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

    Ενώ στις άλλες αγορές -ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία- γίνεται πάρτυ (είτε είναι φυσιολογικό ειτε όχι) στην Ελλάδα οι μετοχές μαραζώνουν και κάθε ημέρα υποχωρούν. Υποχωρούν χωρίς να υπάρχει αύριο. 

    Υποχωρούν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ένα θηριώδες πακέτο απο το Ταμείο Ανάκαμψης που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει σημαντικά. 

    Επι της ουσίας η καλή δουλειά της κυβέρνησης δεν αποτυπώνεται πουθενά και ειδικά στις μετοχές (μόνο στις τιμές των Ελληνικών ομολόγων αποτυπώνεται) που είναι ο “καθρέφτης” μιας χώρας. 

    Ενα είναι δεδομένο σήμερα: οτι η κυβέρνηση αναζητά επενδυτές σε ολον τον κόσμο να έλθουν στην χώρα και να τοποθετήσουν τα ωραία τους λεφτά. 

    Μα ποιος θα έλθει όταν βλέπει οτι όσοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ, αθωώνονται χωρίς καν να ολοκληρωθεί μια δίκη; 

    Η όταν διαβάζουν οτι μια σε μια εταιρεία οι βασικοί της μέτοχοι φέρονται να την έκλεψαν σύμφωνα με τα επίσημα πορίσματα, χωρίς ακόμα να έχουν παρέμβει οι αρμόδιες αρχές. 

    Είναι σαφές οτι χρόνος δεν υπάρχει. Η χώρα εν μέσω covid-19, τραντάζεται. 

    Η κύβερνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο αλλά η προσπάθεια αυτή προσκρούει σε ένα αόρατο χέρι που προσπαθεί να μας κρατήσει χρόνια πίσω. 

    Οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας μας έχουν αποδείξει στο παρελθόν οτι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Ας το πράξουν και σήμερα. 



    ΣΧΟΛΙΑ