• Άρθρα

    Αρθρο παρέμβαση: Η νέα αποχή των δικηγόρων, η Folli Follie, ο Σαίξπηρ, ο Βερβεσός και 5 ερωτήματα

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Δημήτρης Βερβεσός

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Δημήτρης Βερβεσός


    Την Παρασκευή το απόγευμα οι δικηγόροι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν τους… κοινούς θνητούς, όλους εμάς δηλαδή, ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισαν αποχή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου και έχει ο θεός. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στις 4 Ιανουαρίου θα αποφασίσουν ξανά για παράταση των κινητοποιήσεων. Οπότε δεν αποκλείεται να περάσει ο χειμώνας και τα δικαστήρια να είναι κλειστά και καμιά δίκη ή άλλη νομική διαδικασία δεν πρόκειται να γίνει.

    Αφού το φορολογικό νομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του κράτους, καλώς ή κακώς, οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή σε… ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Κι επιπρόσθετα απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Φλωρίδη για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Αν μάλιστα ψηφιστεί και αυτό το ν/σ, δεν αποκλείεται οι δικηγορικοί σύλλογοι να ζητήσουν την απόσυρση του προϋπολογισμού, που δεν θα έχει ψηφιστεί.

    Ή γιατί όχι; Να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη για την Παιδεία, που ακόμη είναι στο υπουργείο και σε υπό επεξεργασία.

    Αραγε τι νόημα έχει; Και μέχρι πότε οι δικηγορικοί σύλλογοι θα κάνουν απεργία; Μέχρι να πέσει η κυβέρνηση, να πάμε σε εκλογές και να καταργηθεί ο νόμος με τα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκε;

    Διαβάζουμε στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων ότι οι δικηγόροι θα απέχουν από όλες τις ποινικές δίκες, την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds, δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ κ.λπ.

    Επομένως, δίκες που είχαν προσδιοριστεί να γίνουν δεν πρόκειται να διεξαχθούν και θα πάρουν νέα ημερομηνία… ίσως σε ένα ή δύο χρόνια.

    Δίκες επίσης που ήταν σε εξέλιξη, όπως η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie, δεν θα συνεχιστούν μέχρι νεωτέρας.

    Διότι εξαιρέσεις δεν προβλέπουν οι δικηγορικοί σύλλογοι.

    Διότι κανείς δεν σκέπτεται αν οι δίκες μείζονος εθνικού συμφέροντος δεν εκδικάζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Ξανά το mononews, όχι για λόγους εμμονής, αλλά για λόγους στοιχειώδους σεβασμού στο δημόσιο συμφέρον και στους πολίτες που ταλαιπωρούνται, θέτει σειρά ερωτημάτων στους επικεφαλής των δικηγορικών συλλόγων, όπως ο κ. Δημήτρης Βερβεσός στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

    1.    Η δίκη της Folli Follie, στην οποία βρίσκεται στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου για ένα σκάνδαλο 500 εκατ. ευρώ, σέρνεται εδώ κι έξι μήνες. Μέχρι πότε δεν θα εκδικάζεται; Μέχρι πότε θα μένει ατιμώρητο ένα έγκλημα για το οποίο η δικογραφία σχηματίστηκε πριν από 6,5 χρόνια;

    2.    Μέχρι πότε θα διασύρεται η Ελλάδα στο εξωτερικό διότι δεν μπορεί να γίνει μια δίκη για χειραγώγηση μετοχής και για σειρά άλλων έκνομων ενεργειών και οικονομικών εγκλημάτων;

    3.    Είναι ή όχι ύποπτη η μη χορήγηση άδειας σε δικηγόρους προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συγκεκριμένη δίκη που ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου; Μήπως κάποιοι θέλουν να γίνει καθεστώς η ατιμωρησία; Μήπως κάποιοι αδιαφορούν για τον εξευτελισμό της χώρας και για μια εικόνα που δεν ταιριάζει στην Ελλάδα;

    4.    Μάθαμε προχθές ότι αναβλήθηκε και η δίκη για το ελβετικό φράγκο που περίμενε πολύς «καμένος» κόσμος. Η δίκη προσδιορίστηκε μετά από 2 χρόνια και οι δανειολήπτες θα παραμείνουν σε ομηρία μέχρι το τέλος του 2025. Καλοπροαίρετα ρωτάμε μήπως είναι κι αυτό μια παρελκυστική τακτική προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κέντρων;

    5.    Και μια ακόμη κρίσιμη ερώτηση: Μήπως υπάρχουν κι άλλες δίκες μείζονος σημασίας που δεν θα γίνουν εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων και της απόφασης να μη δοθεί ειδική άδεια σε κανέναν; Μήπως δηλαδή οι κινητοποιήσεις καλύπτουν και άλλες πολύκροτες υποθέσεις; Και άραγε – ρωτάμε γιατί δεν ξέρουμε- μήπως κινδυνεύουν κρίσιμες υποθέσεις να παραγραφούν;

    Δυστυχώς φαίνεται να υπάρχει μια ομερτά. Κανείς δεν μιλά για το χάος που θα προκληθεί στα δικαστήρια όταν λήξουν οι κινητοποιήσεις.

    Κανείς δε μιλά για τις υποθέσεις με σημαντικό δημόσιο συμφέρον, και δεν εννοούμε μόνο το συμφέρον που μπορεί να έχει το κράτος ή κάποια τράπεζα. Αλλά και το συμφέρον που μπορεί να έχουν χιλιάδες πολίτες.

    Είναι η ώρα να δώσουν απαντήσεις ο κ. Βερβεσός αλλά και όσοι παίρνουν αποφάσεις, όχι για να κάνουν κινητοποιήσεις, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Αλλά γιατί δεν δίνουν άδειες σε μέλη των δικηγορικών συλλόγων για συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις.

    Προφανώς και δεν συμφωνούμε με το σκωπτικό γνωμικό του Σαίξπηρ ο οποίος είχε πει: «το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε, ας σκοτώσουμε τους δικηγόρους».

    Τους χρειαζόμαστε τους δικηγόρους, είναι οι κολώνες της δικαιοσύνης.

    Αλλά θα επιμείνουμε στο mononews να ρωτάμε ακόμη κι αν δεν παίρνουν απαντήσεις για τα αυτονόητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Αρθρο παρέμβαση: Η αδιαφορία του Δημήτρη Βερβεσού, o Alexis de Tocqueville και οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

    Άρθρο – παρέμβαση: Εχουν ακόμη τόσο μεγάλη δύναμη οι Κουτσολιούτσοι στη χώρα;
    Άρθρο παρέμβαση: H ένοχη σιωπή του Βερβεσού και ο κίνδυνος για τη Folli Follie
     



    ΣΧΟΛΙΑ