• Άρθρα

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Eurobank και Motor Oil

    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Ο επικεφαλής της Vitalfinance Γιάννης Γιαπράκης

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Σχόλιο τεχνικής ανάλυσης δεικτών – μετοχών με το κλείσιμο της 26-08-22

    Γενικός Δείκτης


    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 849 μονάδων.

    Συνεχίζεται η προσπάθεια υπέρβασης της αντίστασης στις 900 μονάδες η οποία εξακολουθεί να ασκεί ισχυρή πίεση. Δεν υπάρχουν αλλαγές στην τεχνική εικόνα του ΓΔ και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την υπέρβαση ή όχι της αντίστασης στις 900 μονάδες αρχικά και της κατερχόμενης Κ στη συνέχεια.

    Προς το παρόν δεν υφίσταται ισχυρή μεσομακροπρόθεσμη πίεση στην αγορά αφού μόλις η τιμή απομακρύνεται από την αντίσταση στις 900 μονάδες εξαντλείται η πίεση και η τιμή του ΓΔ ωθείται ξανά ανοδικά. Δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ανοδική προοπτική όσο ο ΓΔ διατηρεί τη στήριξη του ΕΜΑ50.

    FTSE25

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 2045 μονάδων.

    Καμία αλλαγή στην τεχνική εικόνα του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η συμπεριφορά της τιμής εξακολουθεί να είναι συντονισμένη με αυτή της τιμής του ΓΔ. Εξακολουθεί να υφίσταται η πίεση της κατερχόμενης Κ και της αντίστασης στις 2184 μονάδες όπως και η προσπάθεια υπέρβασής τους που θα κρίνει και τη συνέχεια.

    ΔΤΡ

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 521 μονάδων (κλείσιμο).

    Ο τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την πίεση της κατερχόμενης Κ και συνεχίζει την προσπάθεια υπέρβασής της. Σε κάποια υποχώρηση της τιμής κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας είναι αρκετά πιθανό να αναζητήσει στήριξη στον ΕΜΑ200. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ανοδική προοπτική όσο ο δείκτης διατηρεί τη στήριξη του ΕΜΑ50.

    Aegean (ΑΡΑΙΓ)

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 5,19€ (κλείσιμο).

    Καμία αλλαγή στην τεχνική εικόνα εδώ και 4 πλέον εβδομάδες. Η μετοχή μετά την υπέρβαση του ΕΜΑ200 δείχνει να αντιμετωπίζει δυσκολίες με την πίεση αντίστασης στα 5,40€. Η αντίσταση προκαλεί διαδοχικές ήπιες διορθώσεις χωρίς όμως τη διάσπαση του ΕΜΑ200 που διατηρείται ως στήριξη και πλέον ενισχύεται και από τον ΕΜΑ50.

    Η κίνηση αυτή της μετοχής έχει δημιουργήσει ένα όχι τυπικής μορφής σχηματισμό ανάποδου ΩΚΩ που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση υπέρβασης της αντίστασης στα 5,40€ με στόχο κοντά στα 6,20€. Περισσότερα με την ενεργοποίησή του.

    ΔΕΗ


    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 6,20€ (κλείσιμο).

    Εξακολουθεί να υφίσταται ενεργός ο τοπικός σχηματισμός ανάποδου ΩΚΩ ο οποίος έχει θέσει ανοδικό στόχο στην περιοχή των 6,90€. Από την αρχή είχε αναφερθεί ότι ο σχηματισμός αυτός ήταν μέτρια αξιόπιστος ενώ η κίνηση της τιμής της μετοχής μειώνει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του. Ο σχηματισμός ακυρώνεται σε περίπτωση υποχώρησης χαμηλότερα από τον δεξιό ώμο ενώ στην περίπτωση αυτή θα ακυρωθεί και ο ανοδικός στόχος.

    Από το διάγραμμα είναι φανερό ότι η αντίσταση στα 6,36€ ήταν αρκετά ισχυρή και κατάφερε να εμποδίσει την ανοδική κίνηση. Η διόρθωση των τελευταίων ημερών που έφερε την τιμή της μετοχής χαμηλότερα του ΕΜΑ50 συνεχίστηκε και έτσι ενεργοποιήθηκε τοπικός σχηματισμός διπλής κορυφής που έχει καθοδικό στόχο στα 5,14€ και ακυρώνεται με υπέρβαση της δεξιάς κορυφής.

    Είναι σαφές ότι θα ακολουθήσει αβέβαιη μάχη αγοραστών – πωλητών. Όποιος από τους δύο σχηματισμούς αποδειχθεί πιο αξιόπιστος θα ακυρώσει τον άλλο.

    ΕΛΠΕ

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 6,32€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή συνέχισε ανοδικά και πέτυχε τον ανοδικό στόχο του σχηματισμού διπλού πυθμένα φτάνοντας μέχρι την αντίσταση στα 7,20€ (υψηλό ημέρας). Δεν υπάρχει σηματοδότηση για τη συνέχεια όμως τόσο η επίτευξη του στόχου όσο και η μορφή του candlestick της Παρασκευής (μεγάλη πάνω σκιά, μαύρο σώμα, κλείσιμο στο χαμηλό της ημέρας) προδιαθέτουν για την εμφάνιση μιας διορθωτικής κίνησης.

    Eurobank (ΕΥΡΩΒ)

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 0,94€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή συνεχίζει την προσπάθεια υπέρβασης της αντίστασης στα 0,98€ και της κατερχόμενης Κ για σχεδόν 4 εβδομάδες. Στην προσπάθεια αυτή εκδήλωσε μια ήπια διορθωτική κίνηση η οποία ολοκληρώθηκε με τη στήριξη του ΕΜΑ200 και βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μία της οποίας η ισχύς και η μορφή θα διευκρινιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Δεν υφίσταται κάποια αρνητική σηματοδότηση όσο διατηρούνται ως στηρίξεις οι ΕΜΑ200 και ΕΜΑ50.

    Motor Oil (ΜΟΗ)

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 16,98€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή διατηρεί και ενισχύει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Επιτεύχθηκε η υπέρβαση του επιπέδου των 18,30€ που δεν έχει επιβεβαιωθεί ως στήριξη ακόμη και νέο υψηλό κλείσιμο 120 ημερών (18,98€). Βασική στήριξη για την συνέχεια αποτελεί ο ΕΜΑ50 κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως η ανερχόμενη Α.

    DAX

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 13910 μονάδων (κλείσιμο).

    Η περασμένη εβδομάδα ήταν για τον δείκτη από τις πιο άσχημες του έτους. Διέσπασε καθοδικά τον ΕΜΑ50 και το επίπεδο των 13380 μονάδων σημείωσε νέο χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση του σχηματισμού ανάποδου ΩΚΩ και του ανοδικού στόχου στην περιοχή των 14400. Έχει ενεργοποιηθεί αντίστοιχος καθοδικός σχηματισμός αλλά θα εξεταστεί η προοπτική του την τρέχουσα εβδομάδα.

    NASDAQ

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 13667 μονάδων (κλείσιμο).

    Ο δείκτης αφού πέτυχε την υπέρβαση της κατερχόμενης Κ και του ΕΜΑ200 πέρασε σε μια διορθωτική κίνηση που την περασμένη εβδομάδα έχασε τον τοπικό χαρακτήρα της και απέκτησε μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά αφού σημείωσε την καθοδική διάσπαση του ΕΜΑ50 και των επιπέδων των 12890 και 13046 μονάδων, σημείωσε νέο χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών και επιπλέον ολοκλήρωσε ένα σχηματισμό ΩΚΩ που έχει ενεργό καθοδικό στόχο στις 11990 μονάδες.

    Μοναδικό εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου είναι η στήριξη στις 12299 μονάδες εκτός και αν ακυρωθεί νωρίτερα με άμεση ανάκτηση του ΕΜΑ50 και την υπέρβαση του επιπέδου της κορυφής του δεξιού ώμου.

    S&P 500

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 3921 μονάδων (κλείσιμο).

    Ο δείκτης αφού πέτυχε την υπέρβαση του ΕΜΑ200 αντιμετώπισε την πίεση της αντίστασης στις 4300 μονάδες και πέρασε σε μια διορθωτική κίνηση που την περασμένη εβδομάδα έχασε τον τοπικό χαρακτήρα της και απέκτησε μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά αφού σημείωσε την καθοδική διάσπαση του ΕΜΑ50 και του επιπέδου των 4170 μονάδων, σημείωσε νέο χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών και επιπλέον ολοκλήρωσε ένα σχηματισμό ΩΚΩ που έχει ενεργό καθοδικό στόχο στις 3905 μονάδες. Δεν υφίσταται κάποια στήριξη μέχρι την επίτευξη του στόχου εκτός και αν ακυρωθεί νωρίτερα με άμεση ανάκτηση του ΕΜΑ50 και την υπέρβαση του επιπέδου της κορυφής του δεξιού ώμου.

    Ευρώ-Δολάριο

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 1.036$ (κλείσιμο).

    Η προσέγγιση του ΕΜΑ50 στα μέσα του μήνα έφερε την πίεση και όπως ήταν αναμενόμενο, σε συνδυασμό με την απουσία ανοδικής τεχνικής σηματοδότησης, ακολούθησε μια διορθωτική κίνηση προς την περιοχή της απόλυτης ισοτιμίας 1:1. Δεν βρέθηκε στήριξη εκεί με αποτέλεσμα η τιμή του € να ολισθήσει ακόμη χαμηλότερα σημειώνοντας νέο χαμηλό στα 0,99$. Δεν υφίσταται προς το παρόν κάποια σηματοδότηση για διακοπή της καθοδικής πορείας της ισοτιμίας €/$.

    NIKE

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 118,1$ (κλείσιμο).

    Μάχη χαρακωμάτων διεξάγεται στην καθημερινή διακύμανση της μετοχής. Μετά την επίτευξη του χαμηλού των 120 ημερών στα 99,5$ κινήθηκε ανοδικά και ολοκλήρωσε ένα σχηματισμό ανάποδου ΩΚΩ με ανοδικό στόχο στα 126$. Η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο έντονα ανοδική όμως ο σχηματισμός όπως και ο ανοδικός στόχος παραμένουν ενεργοί. Αφού η μετοχή έφτασε στα 118$ εκδηλώθηκε μια διορθωτική κίνηση που συνεχίστηκε έντονα και έφερε την διάσπαση του ΕΜΑ50 και την ολοκλήρωση ενός καθοδικού αυτή τη φορά σχηματισμού ΩΚΩ με καθοδικό στόχο στα 100,8$.

    Το ποιος από τους δύο στόχους θα επιτευχθεί θα εξαρτηθεί από το ποιος σχηματισμός θα καταφέρει να εξουδετερώσει την δυναμική του άλλου. Διαγραμματικά ο ανοδικός στόχος ακυρώνεται σε περίπτωση υποχώρησης της τιμής χαμηλότερα του πυθμένα του δεξιού ώμου του ανοδικού σχηματισμού (περίπου 104$) ενώ αντίθετα ο καθοδικός σε περίπτωση υπέρβασης της κορυφής του δεξιού ώμου του καθοδικού σχηματισμού (περίπου 114$). Μέχρι τότε η μάχη θα συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει ένδειξη για το «νικητή» που θα καθορίσει και την πορεία της μετοχής στη συνέχεια.

    PFIZER

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 50,1$ (κλείσιμο).

    Η μετοχή από την αρχή του έτους βρίσκεται σε μια φαρδιά ζώνη συσσώρευσης 45-55$ στην οποία ταλαντώνεται διασπώντας και προς τις δύο κατευθύνσεις τους ΕΜΑ50 και ΕΜΑ200 αρκετές φορές. Δεν υφίσταται ακόμη σηματοδότηση για αλλαγή της συγκεκριμένης συμπεριφοράς της μετοχής αν και δίνει μια ελαφρά καθοδική χροιά το γεγονός ότι οι διαδοχικές κορυφές βρίσκονται σταθερά όλο και χαμηλότερα με τους δύο τελευταίους πυθμένες να κάνουν το ίδιο.

    Την περασμένη εβδομάδα πλησίασε αρκετά το κάτω όριο της συγκεκριμένης περιοχής συσσώρευσης και την ερχόμενη εβδομάδα θα διαπιστωθεί αν πρόκειται να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο (δηλαδή θα εκδηλώσει ανοδική αντίδραση) ή αν θα επιβεβαιωθεί η καθοδική προδιάθεση που έχει επισημανθεί (χαμηλότεροι πυθμένες – κορυφές) και θα σημειωθεί καθοδική διάσπαση της στήριξης στα 45,7$.

    UNITEDHEALTH

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 26/08/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση του ΕΜΑ50 και σε ανοδική με υπέρβαση των 548$ (κλείσιμο).

    Η μετοχή μετά την στήριξη στην περιοχή 452-456$ που έφερε την αντιστροφή της κατεύθυνσης κίνησης της τιμής της εκδήλωσε μια έντονη ανοδική κίνηση διατηρώντας τους ΕΜΑ200 και ΕΜΑ50 ως μακροπρόθεσμες στηρίξεις.

    Η μετοχή δοκίμασε την πιθανότητα επίτευξης νέου υψηλού 120 ημερών που δεν πέτυχε οριακά (η πρώτη κορυφή στο διάγραμμα έχει υψηλό 553,290$ και η δεύτερη 553,130$) και στη συνέχεια πέρασε σε μια διορθωτική κίνηση προς τον ΕΜΑ50 που αναμένεται να λειτουργήσει ως στήριξη αλλά σημείωσε νέο χαμηλό κλείσιμο 20ημερών.

    Αν αντέξει στην πίεση ο ΕΜΑ50 μπορεί να ολοκληρωθεί η διόρθωση και να ανακτηθεί η ανοδική τάση.

    Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ