• Άρθρα

    Άγης Βερούτης: Η βάρκα Ελλάς

    Άγης Βερούτης

    Άγης Βερούτης. Αρθρογράφος και Μηχανικός


    Στον αναπτυγμένο κόσμο, οι χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα πορεύονται μέσω εναλλαγών ανάμεσα σε μετριοπαθείς κεντροδεξιές κυβερνήσεις, και μετριοπαθείς κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο με κυβέρνηση των άκρων. Ούτε του δεξιού άκρου, ούτε του αριστερού άκρου. Η μετριοπάθεια είναι χαρακτηριστικό απαραίτητο για μια ισορροπημένη πορεία της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως δυο κουπιά σε μια βάρκα. Το δεξιό δίνει αύξηση στην δημιουργία πλούτου και του ΑΕΠ μιας χώρας, και το αριστερό αναδιανείμει αυτό τον πλούτο σε δικαιότερη βάση. Με μετριοπάθεια και χωρίς ακρότητες. Όσο οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις εναλλάσονται με κανονικότητα, η χώρα προχωράει μπροστά.

    Αν μια από αυτές με κάποιον τρόπο ξεπεράσει δυο-τρεις τετραετίες στην εξουσία, τότε η βάρκα κάνει κύκλους και δεν προχωράει ευθεία μπροστά. Ενίοτε στο γύρισμα του κύκλου διανύει απόσταση και προς τα πίσω.

    _______________

    Αυτό το πισωγύρισμα συνέβη στη χώρα μας με τις κυβερνήσεις του κεντροαριστερού και κεντροδεξιού ΠΑΣΟΚ, όταν μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που είχε σκοπό ύπαρξης να δημιουργήσει νέο πλούτο και αύξηση του ΑΕΠ μέσα από την επανίδρυση της κρατικής μηχανής σε μεταμοντέρνα δομή, τελικά βρέθηκε να υλοποιεί αναδιανεμητικές πολιτικές κεντροαριστερής κατεύθυνσης, με διορισμούς, επιδόματα, κλπ., με πρόσκαιρο μοχλό τον φτηνό δανεισμό που λόγω του Ευρώ ήταν εφικτός για πρώτη φορά.

    Αμέσως μετά ήρθε η ορίτζιναλ αναδιανεμητική διακυβέρνηση και μοίρασε 1,5 δις επιδόματα θέρμανσης στην πρώτη βδομάδα της, αφού ο ΓΑΠ είχε αποπέμψει τον Σημίτη που είχε πει μισό χρόνο νωρίτερα πως πρέπει να μαζευτούμε. Που να μαζευτούμε ρε Σημίτη; Αφού αν πω πως πρέπει να μαζευτούμε δεν θα με ψηφίσει κανένας. Και εγένετω “λεφτά υπάρχουν”!

    _______________

    Αυτοί οι δυο πολιτικοί χώροι απαραίτητα εναλλάσονται σε περιόδους κρίσεων, όπου η εμπιστοσύνη του κόσμου χάνεται πρόσκαιρα για αυτόν που έβαλε τη χώρα στην κρίση, και επανέρχεται όταν η κωπηλασία προς την άλλη πλευρά τείνει να γυρίσει τη βάρκα προς τα πίσω.

    Όταν όμως αναγκάζονται και συνεργάζονται τα δυο αυτά μετριοπαθή κόμματα (των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου) και κατά συνέπεια αλληλοακυρώνονται οι μετριοπαθείς μεν αλλά ουσιαστικά αντίθετες πολιτικές τους, καταλήγουν να αδυνατούν να βγάλουν μια χώρα από μια κρίση. Και δυστυχώς τότε έρχεται η σειρά των ακραίων.

    Οι κοινωνίες χάνοντας την υπομονή τους σε μακρυχρόνιες κρίσεις, φέρνουν να δοκιμάσουν κάποιες ριζοσπαστικές λύσεις, που συνήθως τους βγαίνουν από τη μύτη, αν δεν τις παγιδεύσουν σε έναν αέναο φαύλο κύκλο όπως μια βάρκα που κάνει κουπί από μια μεριά μονάχα.

    'Αγης Βερούτης
    ‘Αγης Βερούτης. Αρθρογράφος και Μηχανικός

    ______________

    Αυτό σημαίνει πως στην επικείμενη διακυβέρνηση της κεντροδεξιάς, πρέπει να γίνουν κεραυνοβόλες κινήσεις που να αποδώσουν καρπούς σχεδόν άμεσα, διαφορετικά η κοινωνία θα κινηθεί προς περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση, που ξέρουμε όλοι τί σημαίνει.

    Από την άλλη, βλέπω εξαιρετικά θετικά την στρατηγική διμέτωπη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτή είναι η μόνη λύση που θα φέρει πίσω μέρος της κοινωνίας στην μετριοπάθεια, εκείνο το μέρος που αδυνατεί να συνεισφέρει στην αύξηση του πλούτου και επιθυμεί να καρπωθεί από την αναδιανομή του. Χωρίς την διμέτωπη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ αυτοί θα παραμείνουν στην ριζοσπαστική και άρα την καταστροφικά εντατική για την ευθεία πορεία της χώρας έμπροσθεν, αναδιανομή.

    Ούτως ή άλλως δεν θα είναι η σειρά του ΠΑΣΟΚ(κληρονόμου του πολιτικού χώρου του ΠΑΣΟΚ) παρά αρκετά αργότερα, αφού η κεντροδεξιά θα έχει ήδη καταφέρει να εξωθήσει την κοινωνία να δημιουργήσει νέο πλούτο και ανάπτυξη και αυξημένο ΑΕΠ, όταν θα κληθεί η κεντροαριστερά να κάνει την δικαιότερη αναδιανομή του νέου αυτού πλούτου.

    Θα ήταν τεράστιο λάθος να συγκυβερνήσει η κεντροδεξιά με την κεντροαριστερά, διότι έτσι θα αλληλοακυρωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενός από τον άλλον.
    _______________

    Διαφορετικά η βάρκα “Ελλάς” θα ταλανίζεται για πολύ ακόμα κάνοντας κύκλους γύρω από τον εαυτό της πηγαίνοντας τελικά με την όπισθεν, πέρα και πίσω από το οικονομικοκοινωνικό επίπεδο του 1990 που βρίσκεται σήμερα.

    Ο Άγης Βερούτης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/amanda-staveley-pia-ine-gineka-pou-krivete-piso-apo-megalitero-deal-pou-echi-gini-stin-ellada-ta-teleftea-chronia/66448

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/megales-apolies-gia-tin-metochi-tis-lamda-meta-ton-salo-elliniko/66436



    ΣΧΟΛΙΑ