• Πολιτική

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πώς θα χτυπήσω τα κυκλώματα λαθρεμπόρων σε καύσιμα και τσιγάρα

    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης - Έρχονται οι ΚΥΑ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Δραστικές παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο καυσίμων όπως επίσης και αυτό των καπνικών προϊόντων είναι αποφασισμένος να κάνει ο «τσάρος» της Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών στη σημερινή του συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «είμαι έτοιμος να ασχοληθώ με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα όπως και στα καπνικά», συμπληρώνοντας πως σχεδόν κάθε μήνα υπάρχουν ανακοινώσεις για παρανομίες που εντοπίζονται και θα πρέπει να «γίνει κάτι ουσιαστικό».

    Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σχέδιο του, αλλά όπως είναι εμφανές, οι κινήσεις του γίνονται με γνώμονα την ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού καθώς από τις δύο συγκεκριμένες «πηγές» χάνονται τεράστια ποσά εξαιτίας της φοροδιαφυγής.

    Ειδικά μάλιστα στο ζήτημα των λαθραίων τσιγάρων οι βιομηχανίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν ζητήσει πολλάκις να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

    Προφανώς στην ατζέντα Σταϊκούρα θα περιλαμβάνεται η σημαντική ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου ή και ενδεχομένως και νομοθετικές κινήσεις που μπορεί να γίνουν προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία των δημοσίων εσόδων από το λαθρεμπόριο.

    Πέραν τούτων, ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Χρήστου Σταϊκούρα είναι και το ακανθώδες ζήτημα της ΛΑΡΚΟ.

    Επ΄ αυτού ο υπουργός τόνισε πως η ΛΑΡΚΟ είναι «χρήσιμη εταιρεία, θα πρέπει όμως να αξιοποιηθεί με άλλους τρόπους». Στην κατεύθυνση αυτή μέσα στο 2020 θα προκηρυχθούν δύο διαγωνισμοί, ένας για τα εργοστάσια και ένας για τα ορυχεία. Δηλαδή η εταιρεία «σπάει» στα δύο και δημιουργούνται δύο νέες εταιρείες. «Αυτό είναι κρίσιμο, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, για να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει συνέχεια με την παλιά εταιρεία και για να «γλιτώσει» η Ελλάδα τα πρόστιμα από την ΕΕ».

    Εκτός όμως από τη ΛΑΡΚΟ, ενδιαφέρον από ξένους και Έλληνες επενδυτές υπάρχει και για την επόμενη μέρα και άλλων εταιρειών όπως ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Στο ερώτημα τώρα αν τους διεθνείς επενδυτές τους απασχολεί η υπόθεση με τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: Για δύο πράγματα ρωτάνε οι ξένοι επενδυτές, το ένα είναι τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο και το άλλο τι θα γίνει με τα ελληνοτουρκικά….



    ΣΧΟΛΙΑ