Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: «Δεν είναι κανόνας η αστυνομική αυθαιρεσία»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη


Για τη σημασία της διαρκούς  εκπαίδευσης των αστυνομικών, την οποία χαρακτήρισε το «αδικημένο παιδί της αστυνομικής δραστηριότητας» μίλησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στην συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα, αναφερόμενος και στις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η δεκάχρονη κρίση μας πήγε πίσω, καθώς τα θέματα ασφάλειας δεν ήταν προτεραιότητα. «Τώρα το ζητούμενο δεν είναι ο νόμος και η τάξη, αλλά η προστασία των πολιτών», είπε και εξήγησε ότι πριν από 15 χρόνια, η ομοφοβία, η μετανάστευση, η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των ζώων, η βία των ανηλίκων και πολλά άλλα ήταν εγκλήματα που βρίσκονταν κάτω από τα ραντάρ της αστυνομίας.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «αλλάζουμε την αστυνομία όχι μόνο για να προσαρμοστεί στο σήμερα, αλλά και σε κάθε αλλαγή». Είπε ότι το Υπουργείο αλλάζει την εκπαίδευση, αναβαθμίζει την Ακαδημία ως μία ξεχωριστή οντότητα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η εκπαίδευση είναι το αδικημένο παιδί της αστυνομικής δραστηριότητας».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, τόνισε ότι είναι συγκλονισμένος. Ότι πρόκειται για ένα «ειδεχθές έγκλημα» απίστευτης βαρβαρότητας. Ανέφερε ότι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής ερευνούν την υπόθεση από την πρώτη στιγμή και συγχρόνως παρέχεται ψυχολογική στήριξη στην οικογένεια.

Ερωτηθείς για το νόμο για τις συναθροίσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας νόμος που αλλάζει την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, με ήρεμο τρόπο, χωρίς να επιτρέπεται σε ανθρώπους που κάνουν επεισόδια να παρεισφρύουν». Απαντώντας στην κριτική ότι ο νόμος περιορίζει τις διαδηλώσεις, απάντησε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο και ότι έχουν γίνει 1.600 πορείες – συναθροίσεις τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς και μόνο στο 10% χρειάστηκε να κλείσουν οι δρόμοι.

«Ο νόμος για τις διαδηλώσεις προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών να διαμαρτύρονται και ταυτόχρονα επιτρέπει στους υπόλοιπους ανθρώπους να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους», τόνισε ο Υπουργός και απάντησε στην ερώτηση για περιστατικά βίας στην αστυνομία, λέγοντας ότι «είχαμε πολύ λίγες περιπτώσεις αυθαιρεσίας».

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι βίαιη όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη έχει στα χέρια του όλες τις περιπτώσεις όπου φέρεται να υπήρξε αστυνομική αυθαιρεσία, προσθέτοντας ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη ή τον αρμόδιο αξιωματικό για όποια υπόθεση τους αφορά.

«Δεν είναι κανόνας η αστυνομική αυθαιρεσία», είπε και πρόσθεσε ότι «επαγγελματισμός υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία, αυτό που λείπει είναι η διαρκής εκπαίδευση πχ. σε νέες τεχνολογίες και άλλα».


ΣΧΟΛΙΑ