Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Μηνύματα εκτός αλλά και εντός έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τριήμερη παρουσία του στο Καστελλόριζο. Μετά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ακριτικό νησί ερμηνεύεται από πολλούς ως μήνυμα αποφασιστικότητας όχι μόνο απέναντι στην Αγκυρα αλλά και σε εκείνους που στο εσωτερικό της χώρας ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα.

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλικές, χωρίς εντάσεις και χωρίς προκλήσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καστελλόριζο απευθυνόμενος στους γείτονες, με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Έσπευσε, ωστόσο, να χαράξει καθαρά την κόκκινη γραμμή:

1

«Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν δεχόμαστε και απειλές και υποδείξεις από κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

12 μίλια

Πάντως δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως η Αθήνα επανέφερε στο προσκήνιο το δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Μάλιστα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα έως 12 μίλια όποτε και όπως το κρίνει ότι είναι η πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση της Τουρκίας όπως το αν θα προχωρήσει τελικά το νομοσχέδιο για τη «Γαλάζια Πατρίδα» που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και το κυριότερο τι θα περιλαμβάνει.

Διπλωματικές πηγές σε κάθε περίπτωση πάντως επισημαίνουν ότι είναι χρονικά ώριμο να γίνει η επέκταση, σε πρώτη φάση νοτίως και δυτικά της Κρήτης κάτι που έχει ήδη συζητηθεί στην κυβέρνηση.

Εσωτερικό

Πέρα από τα μηνύματα προς τη γείτονα είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε όσους στο εσωτερικό της χώρας κάνουν λόγο για υποχώρηση της κυβέρνησης από τις εθνικές θέσεις όπως ο Αντώνης Σαμαράς που το τελευταίο διάστημα ασκεί ολο και περισσότερο κριτική για τα ελληνοτουρκικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θα υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί καθώς και την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων.

Κύκλος

Παράλληλα όμως με την παρουσία του στο Καστελλόριζο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να εκπέμψει ένα ακόμα συμβολισμό. Ένας μακρύς κύκλος δυσκολιών που ξεκίνησε σε αυτό νησί το 2010 επί Γιώργου Παπανδρέου πλέον κλείνει όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει έτσι το μήνυμα ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μάλιστα ζητάει μια νέα Συμφωνία Προόδου και Ευημερίας με τους πολίτες όπως τόνισε από τη ΔΕΘ εν όψει των εκλογών του 2027 και της νέας τετραετίας που θα διεκδικήσει.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης στο mononews: Η πατρίδα δεν έχει ανάγκη τον Τσίπρα – Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες το κόμμα Σαμαρά
Μητσοτάκης: Μέτρα 2,2 δισ. ευρώ για σχεδόν κάθε κοινωνική ομάδα – Απάντηση στην αντιπολίτευση
«Σπίτι μου 3»: Η ηλικία των ακινήτων το «κλειδί» για τις τιμές και την επιτυχία του προγράμματος