• Πολιτική

    Brexit: Μπροστά σε μια νέα ήττα η Μέι στη σημερινή ψηφοφορία

    • NewsRoom
    Τερέζα Μέι

    Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


    Νέες δυσκολίες για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, η οποία παρά διαβεβαιώσεις της ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν φαίνεται να πείθει τους υποστηρικτές της στην Βουλή των Κοινοτήτων.

    Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, που στηρίζει στο Κοινοβούλιο την κυβέρνηση Μέι, δεν βλέπει με ποιον τρόπο μπορεί να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας της πρωθυπουργού κατά τη σημερινή ψηφοφορία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

    «Πηγή από το DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) δήλωσε στους FT πως, ‘όχι, δεν βλέπουν με ποιο τρόπο μπορούν να στηρίξουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα το βράδυ, αφού διάβασαν τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα, Τζέφρι Κοξ» ανέφερε η συντάκτρια Λόρα Χιουζ.

    Τζέφρι Κοξ: Δεν αναιρείται ο κίνδυνος από το backstop 

    Αφού μελέτησε το νέο κείμενο της συμφωνίας για το Brexit που έφερε από το Στρασβούργο η Μέι, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας -ο οποίος έχει τον ρόλο συμβούλου στην Βρετανίδα πρωθυπουργό- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομικός κίνδυνος από το backstop παραμένει για την χώρα.

    Η δήλωση του Κοξ αναμένεται να καθορίσει τη στάση των «σκληρών» του Brexit στην αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος.

    «Ο νομικός κίνδυνος παραμένει» δήλωσε ο Τζέφρι Κοξ επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο δεν θα έχει τα διεθνή νομικά μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου.

    Όπως σχολιάζει το CNN, o γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας ισχυρίζεται ότι η «επαναστατική» συμφωνία του Brexit που έφερε η Τερέζα Μέι από το Στρασβούργο, δεν μειώνει το νομικό κίνδυνο, προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα μπορούσε να παγιδευτεί επ’ αόριστον στο ιρλανδικό σύστημα ασφαλείας των συνόρων, το λεγόμενο backstop.

    Νωρίτερα, ο ηγέτης των Εργατικών, Tζέρεμι Κόρμπιν, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία στη σημερινή ψηφοφορία.

    Συμβιβασμός στο Backstop

    Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, δηλαδή του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

    Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

    Το νέο κείμενο εγγυάται «ότι η ΕΕ δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ’ αόριστον» τόνισε η Μέι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Γιούνκερ στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμη, επέμεινε πως η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται εξ ορισμού να αποτελεί αντίγραφό του

    Προειδοποίηση Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Τερέζα Μέι στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.

    Όμως -προειδοποίησε ο Γιούνκερ- εάν ο εφαρμοστικός νόμος απορριφθεί ξανά, «δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία». «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ερμηνείες των ερμηνειών, ούτε περαιτέρω εγγυήσεις των εγγυήσεων», πέταξε.

    Γαλλία: Μια ήπια ή μια βίαιη έξοδος από την ΕΕ είναι τώρα η επιλογή για το Λονδίνο 

    Η συμφωνία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι προσφέρει την καλύτερη λύση για το Brexit, δήλωσε σήμερα η Ναταλί Λουαζό, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της πρότασης της Μέι.

    “Η συμφωνία αποχώρησης την οποία η Τερέζα Μέι θέτει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι η καλύτερη λύση για το Brexit. Η ΕΕ έχει προσφέρει όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις”, έγραψε η Λουαζό στο Twitter.

    “Η επιλογή τώρα βρίσκεται στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου: μια ήπια έξοδος ή ένας βίαιος αποχωρισμός”, πρόσθεσε η ίδια.

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε χθες ότι εξασφάλισε “νομικά δεσμευτικές” τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

    Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής Γιουνκέρ – Μέι για το Brexit

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα εκπλαγείτε αν μάθετε τι θα τρώνε οι Βρετανοί στην περίπτωση ενός «άτακτου» Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ