Πολιτική

Brexit: Υπάρχουν προβληματικά σημεία στην πρόταση του Τζόνσον

  • NewsRoom

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


Η πρόταση που υπέβαλε σήμερα η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αποχώρησή της από την ΕΕ περιλαμβάνει “θετικά βήματα” αλλά και κάποια «προβληματικά σημεία» που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η Κομισιόν στην απάντησή της σχετικά με τη νέα βελτιωμένη πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Όπως έκανε γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, τόνισε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει αντικειμενικά το κείμενο της πρότασης υπό το πρίσμα των «γνωστών κριτηρίων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρότι ο Γιούνκερ χαιρέτισε την αποφασιστικότητα του Τζόνσον να βρεθεί κοινός τόπος στις θέσεις των δύο πλευρών για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, επεσήμανε στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι υπάρχουν ακόμη σημεία που απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω επεξεργασία τις επόμενες ημέρες, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα του backstop», αναφέρει η Κομισιόν, υποδεικνύοντας τον μηχανισμό ασφαλείας που προβλέπει η αρχική συμφωνία με στόχο τη διατήρηση ανοικτών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η όποια συμφωνία συναφθεί θα πρέπει να διασφαλίζει τη διατήρηση της «λεπτής ισορροπίας» που επιτεύχθηκε με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έδωσε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις τριών δεκαετιών, αλλά και να ευθυγραμμίζεται με τους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει μια νομικά λειτουργική λύση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους που θέτει ο μηχανισμός του backstop: δηλαδή την αποφυγή «σκληρών» συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, τη διατήρηση της οικονομικής συνεργασίας βορρά και νότου αλλά και την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και τη θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν.

Καταλήγοντας η Κομισιόν επανέλαβε τη δέσμευσή της στον στόχο επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία, τονίζοντας ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα πραγματοποιήσουν νέα συνάντησή τις προσεχείς ημέρες.

«Η ΕΕ θέλει μια συμφωνία. Παραμένουμε ενωμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε για να επιτύχουμε μια συμφωνία, όπως κάνουμε τρία και πλέον χρόνια τώρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Μέρκελ «Θα εξετάσουμε τις προτάσεις εξονυχιστικά»

Παράλληλα, η Γερμανία συνεχίζει να θέλει ένα διαπραγματεύσιμο Brexit αλλά είναι προετοιμασμένη και για το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας, διαμήνυσε την Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Γνωρίζουμε ότι οι λεπτομερείς προτάσεις θα παρουσιαστούν σήμερα, που συμβαίνει περίπου τώρα η σε κάθε περίπτωση σήμερα, στις Βρυξέλλες», ανέφερε η κ. Μέρκελ για την νέα πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Θα εξετάσουμε τις προτάσεις εξονυχιστικά. Δεν μπορώ να πω τίποτα σήμερα. Θα τις αξιολογήσουμε μαζί. Είναι σημαντικό για εμάς να παραμείνουμε ενωμένοι ως 27. Εμπιστευόμαστε τον Μισέλ Μπαρνιέ. Και θα το εξετάσουμε περαιτέρω», είπε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.ΣΧΟΛΙΑ