• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θα εκπλαγείτε αν μάθετε τι θα τρώνε οι Βρετανοί στην περίπτωση ενός “άτακτου” Brexit

    • Bloomberg


    Ένα “άτακτο” Brexit θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, και τις διατροφικές συνήθειες των Βρετανών. Τέλος το αβοκάντο και τα smoothies μπανάνας, ξεχάστε τη φρέσκια τριμμένη παρμεζάνα στα ζυμαρικά. Αντίθετα, συνηθίστε το γάλα σε κάθε γεύμα, το ψωμί, τα αρνίσια παϊδάκια και τα μπιζέλια.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις εισαγωγές προϊόντων διατροφής και αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει και μάλιστα δραματικά στην περίπτωση που τα σενάρια για κλείσιμο των εμπορικών δρόμων, λόγω Brexit, γίνουν πραγματικότητα.

    Ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο οι εισαγωγές τροφίμων να σταματήσουν τελείως εάν το Ηνωμένο Βασίλειο βρεθεί εκτός Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, τα καταστήματα τροφίμων και οι αγρότες προετοιμάζονται για το χειρότερο. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο: Θα υπήρχε τουλάχιστον αρκετό κρέας και πατάτες, αλλά ξεχάστε τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

    “Θα έχουμε φαγητό, όμως τα σούπερ μάρκετ και η διαχείριση πόρων θα πρέπει να προχωρήσουν σε τεράστιες προσαρμογές”, τονίζει η Sue Pritchard, διευθύντρια στην επιτροπή Τροφίμων (Food, Farming and Countryside Commission) μιλώντας στο Bloomberg. “Ίσως θα πρέπει να επαναφέρουμε την βρετανική παράδοση στο φαγητό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η χώρα παράγει περίπου το 60% των δικών της τροφίμων, έτσι πολλά δημοφιλή προϊόντα, υποθετικά, θα είναι πλέον μη διαθέσιμα.

    Ένα γαλόνι ανά άτομο

    Οι Βρετανοί θα μπορούν, δυνητικά, να κολυμπούν στο γάλα. Οι αγελάδες του Ηνωμένου Βασιλείου παράγουν αρκετά για ένα γαλόνι ανά άτομο κάθε εβδομάδα, παρέχοντας άφθονο γάλα για τα δημητριακά το πρωί ή για τα αγαπημένα επιδόρπια των Βρετανών. Επίσης, τα αυγά θα υπάρχουν σε αφθονία.

    Από την άλλη πλευρά, άλλα δημοφιλή προϊόντα, όπως το ιρλανδικό βούτυρο ή το τσένταρ, μπορεί να εξαφανιστούν. Οι αγρότες στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα είναι σε θέση να στείλουν γάλα για επεξεργασία πέρα από τα σύνορα και οι λάτρεις των τυροκομικών θα πρέπει να αποχαιρετήσουν το γαλλικό brie και την ιταλική παρμεζάνα.

    tomatos

    Ντομάτες για ειδικές περιπτώσεις

    Θα υπάρχουν λιγότερα πράσινα λαχανικά. Τα φρέσκα προϊόντα θα επηρεαστούν πολύ, καθώς η Βρετανία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των φρούτων της και περίπου τα μισά λαχανικά της. Οι φράουλες και τα σμέουρα από τις βρετανικές φάρμες θα είναι ελάχιστα. Το αβοκάντο θα βγει εκτός μενού.

    Αντίθετα, η χώρα παράγει άφθονα μπιζέλια, ενώ τα καρότα και τα τεύτλα είναι διαθέσιμα τους περισσότερους μήνες. Το μπρόκολο θα βρισκόταν στα ράφια μόνο το μισό χρόνο. Οι ντομάτες θα χρησιμοποιούνταν σε ειδικές περιπτώσεις: Οι αγρότες της Βρετανίας παράγουν μόνο το 1/5 των ντοματών που πωλούνται στη χώρα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και μέχρι το ήμισυ το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη βρετανική ένωση καλλιεργητών τομάτας.

    Αρνίσια παϊδάκια και ψωμί

    Τα αρνίσια παϊδάκια είναι άφθονα στη Βρετανία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κρέατος. Η χώρα παράγει επίσης περίπου 50 λίβρες κοτόπουλου και 30 λίβρες βοδινού και χοιρινού ετησίως ανά άτομο.

    Εάν το εμπόριο στο εξωτερικό σταματούσε, τα ζώα θα είχαν διαφορετική διατροφή καθώς τα εισαγόμενα καλαμπόκια και οι σπόροι σόγιας δεν θα περιλαμβάνονταν στα μείγματα ζωοτροφών.

    Δεν θα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ψωμιού, επειδή υπάρχει στη χώρα αρκετό σιτάρι, που καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

    Δεν είναι όλα καλά τα νέα για τους λάτρεις των υδατανθράκων. Για τα προϊόντα με πιο σφιχτή ζύμη, όπως αυτή της πίτσας, χρησιμοποιούνται ποικιλίες σιταριού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που συνήθως ευδοκιμούν σε άλλα κλίματα.

    Ψάρι ή αστακό;

    Το παραδοσιακό βρετανικό φαγητό, fish and chips, φτιάχνεται από ψάρι που προέρχεται από τη Νορβηγία και την Ισλανδία, ενώ οι Βρετανοί ψαράδες επικεντρώνονται σε οστρακοειδή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αφθονία σε αστακό, καβούρι και γαρίδες για τους καταναλωτές της χώρας.

    Όσοι από την άλλη πλευρά προτιμούν τις πατάτες, είναι τυχεροί. Η χώρα παράγει περίπου τα 3/4 της δικής της κατανάλωσης.

    Το νέο τσάι: Ουίσκι και μπύρα

    Στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα και από τις εισαγωγές από χώρες εκτός της ΕΕ, μπορεί να χρειαστεί να βρεθεί μια εναλλακτική λύση για το απογευματινό τσάι.

    Η γνωστή βρετανική συνήθεια στηρίζεται στις εισαγωγές, που ξεκίνησαν από την Ανατολική Ινδία πριν από αιώνες. Επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ούτε ο καφές είναι εγχώριος, ενώ και το κρασί θα περιοριστεί χωρίς εφοδιασμό από το εξωτερικό. Η Βρετανία εισήγαγε 480 εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού από την Ε.Ε. το 2017.

    Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα για τις τοπικές παμπ, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να σερβίρουν ποτά. Περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια ουίσκι ωριμάζουν στη Σκωτία, ενώ η χώρα μπορεί πάντα να εκμεταλλευτεί τις εκτάσεις κριθαριού για την παραγωγή μπύρας.

    bourbon

     



    ΣΧΟΛΙΑ