ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συζητήσει να προβούν σε μια σημαντική παραχώρηση προς τη Βρετανία για το Brexit, θέτοντας χρονικό όριο στον μηχανισμό του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.
H βρετανική λίρα διεύρυνε τα κέρδη της στο 0,4% έναντι του δολαρίου μετά το δημοσίευμα.
Ο χρονικός περιορισμός, τον οποίο η Ε.Ε. απέκλειε κατηγορηματικά μέχρι σήμερα, θα τεθεί ως πρόταση μόνο εφόσον το Λονδίνο αποδεχτεί πρώτα το backstop, το οποίο ουσιαστικά διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των μελλοντικών συνομιλιών.
Από την άλλη πλευρά, το Λονδίνο είναι έτοιμο να μετατρέψει την στάση του σε μια πιο ευέλικτη προς στην επίλυση του προβλήματος των τελωνειακών ελέγχων στο νησί της Ιρλανδίας, στην μετά-Brexit εποχή, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
«Αν μπορείς να έχεις την Βόρεια Ιρλανδία ως μέρος της τελωνειακής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι σαφώς ουσιώδες, τότε ούτως ή άλλως πρέπει να λύσεις το πρόβλημα των τελωνειακών ελέγχων», είπε ο Τζόνσον στο Sky News.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ καλά προετοιμασμένο να είναι ευέλικτο. Δεν θέλουμε να έχουμε κανενός τύπου ελέγχων στα σύνορα».
Πρόσθεσε πως μια λύση θα μπορούσε να είναι να υπάρξει μια σχέση μεταξύ εξαγωγέων και εισαγωγέων, με ελέγχους στην κάθε πλευρά των συνόρων.
Νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξή του στο BBC, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες «νέες προτάσεις» και «πολύ σύντομα», χωρίς να δώσει καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει να διευθετήσει το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Χθες Δευτέρα, το ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Τζόνσον πρότεινε σε non-paper να δημιουργηθούν «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων μετά το Brexit ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα.
Ο ίδιος ο Τζόνσον σήμερα στο BBC είπε ότι τα σχέδια που δημοσιεύονται στον Τύπο «δεν είναι τελείως ακριβή» και διέψευσε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις θα περιλαμβάνουν «κέντρα εκτελωνισμού».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων €9 εκατ. – Στα €2,7 εκατ. οι διαφυγόντες φόροι (πίνακας)
- Τσιάρας: Νέο πακέτο επενδύσεων 262,6 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα
- AXIOS: Δεν έμεινε τίποτα να στοχοποιήσουμε στο Ιράν, είπε ο Τραμπ
- Βασίλης Κορκίδης: Να επανεξεταστούν τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας σε δύο εβδομάδες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.