• Πολιτική

    Boυλή: Παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης για την εξωτερική πολιτική

    • NewsRoom
    Βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής


    Οι σχέσεις με την Τουρκία, το Αιγαίο, το Κυπριακό ζήτημα αλλά και οι γερμανικές αποζημιώσεις κυριάρχησαν στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε τις προτεραιότητες του τομέα ευθύνης, στη νέα τετραετία.

    Τρία ερωτήματα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

    “Το Κυπριακό δεν μπορεί να είναι αποσυνδεδεμένο από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία κατάφερε στο ΝΑΤΟ να αναφέρεται ως “συντεταγμένες”, η Κυπριακή Δημοκρατία στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Περιμένουμε να μας πείτε τι θα κάνετε, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους”, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

    Παραλλήλως επισήμανε: “Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε διευθέτηση, μέσω παραπομπής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Δεν ενημέρωσε τι περιλαμβάνει αυτό το συνυποσχετικό της παραπομπής και προκύπτουν ερωτήματα. Θα αποδεχθεί η χώρα υβριδικό καθεστώς, σε ό,τι αφορά στα χωρικά ύδατα για το Αιγαίο, αλλού 6 ναυτικά μίλια, αλλού 10 και αλλού 12; Το λέω γιατί, θυμάστε πολύ καλά ότι μέλος της δικής σας κυβέρνησης, της προηγούμενης και της σημερινής, είχε πει ότι “κόκκινη” γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Και μάλιστα το είχε πει κύριε υπουργέ, όταν ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, τότε που το “Όρουτς Ρέις” ειπώθηκε ότι το παρέσυρε το ρεύμα, όταν με την πρώτη παραβίαση, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού είχε παρατάξει το στόλο στα 12 ναυτικά μίλια, αυτό δεν ξανάγινε στην πορεία, έγινε μια φορά”.

    “Θα δεχθείτε να συζητηθεί, ως θέμα, αποστρατικοποίηση των νησιών ή μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος;”, ρώτησε επίσης ο κ. Κατρίνης και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει επίσης αν η τουρκική στρατιά του Αιγαίου είναι ενταγμένη στα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ και αν η Ελλάδα θα δεχθεί κάτι τέτοιο, ως θέμα συζήτησης.

    Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος που επισήμανε ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν μετέβη στις Σέρρες όπου βρίσκεται ο υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου. “Ζήτησε ο δήμος εκπρόσωπο της κυβέρνησης και δεν πήγε κανένας”, είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει “γιατί δεν ζητάει πίσω τους Patriot που πήγαν δωρεάν στη Σαουδική Αραβία”, “τι έγινε ο Eastmed που είναι ο πλέον αντιρωσικός αγωγός”, “τι θα γίνει με τις σχέσεις που αναπτύσσει η Αίγυπτος με την Τουρκία”, “για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, γιατί μειωμένη επήρεια με την Αίγυπτο, σημαίνει τρύπα στη Στρογγύλη και το Καστελόριζο”. Τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει ποια η ελληνική αντίδραση μετά “το πάρτι στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, με κοπέλες ημίγυμνες”.

    “Λέτε ότι ενισχύθηκε η διπλωματική μας θέση. Αναρωτιέμαι κατά πόσο αυτά είναι ρεαλιστικά στον βαθμό που μπαίνετε σε συνομιλίες με την Τουρκία, ενώ υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο από το 2019, το οποίο είναι ένα σοβαρό αγκάθι στις σχέσεις μας με την Τουρκία”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας και πρόσθεσε: “Πάτε σε συνομιλίες τη στιγμή που ο Ερντογάν έχει καταφέρει να ωθήσει την κυβέρνησή σας στη διμερή συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, η οποία κάθε άλλο παρά συμφέρουσα για μας είναι”. Ο κ. Καζαμίας παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επιθυμία της γειτονικής χώρας να μπει στην ΕΕ. Έθεσε επίσης το ζήτημα των γερμανικών οφειλών και ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση.

    “Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της προηγούμενης εριόδου, επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας αποσπασματικά μόνον στο Ιόνιο, με αποτέλεσμα να έχουμε χωρικά ύδατα 12 μιλίων στο Ιόνιο, χωρικά ύδατα 6 μιλίων στα υπόλοιπα, στην υπόλοιπη επικράτεια και εναέριο χώρο 10 μιλίων. Αυτό σημαίνει ως αποτέλεσμα πρώτον ότι για τη διαφορά εναέριου χώρου 10 μιλίων και χωρικών υδάτων 6 μιλίων, αντιμετατίθεται εδώ και δεκαετίες στις πλάτες των πιλότων μας η διαφύλαξη του εναέριου χώρου και οι ελληνικές κυβερνήσεις νίπτουν τας χείρας τους για το αυτονόητο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, την επέκταση δηλαδή των χωρικών υδάτων, ώστε να εναρμονιστούν με τον εναέριο χώρο”, ανέφερε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    “Μιλάτε για συμμαχίες με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με την Σαουδική Αραβία. Θέλω ευθέως να ρωτήσω: αποτελεί προϋπόθεση σύναψης διμερών σχέσεων της χώρας μας ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη, από τις κυβερνήσεις με τις οποίες συνάπτετε διμερείς σχέσεις;”, ανέφερε επίσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων: “Δεν μπορεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία κάποιοι να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την επάνοδο του ναζισμού, αλλά κανείς να μην διεκδικεί αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού, για τα θύματα των ολοκαυτωμάτων στη χώρα μας. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα για την σθεναρή αντίστασή της πλήρωσε τον βαρύτερο φόρο αίματος, με ενάμισι εκατομμύριο θύματα πολέμου […] νεκρούς, τραυματίες, ανάπηρους πολέμου. Οι επιζώντες και τα παιδιά που επέζησαν χάνονται, πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον και η μία μετά την άλλη στις μέρες μας. Πόσο ακόμη θα περιμένουν οι επιζήσαντες και ο ελληνικός λαός, για να διεκδικήσει επίσημα η ελληνική πολιτεία τις αποζημιώσεις για τις θηριωδίες;”.

    Διαβάστε επίσης

    Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν-Μητσοτάκη εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

    Νίκος Δένδιας: Να μην συρθούν τα εθνικά θέματα στο βούρκο των λαϊκισμών



    ΣΧΟΛΙΑ