• Πολιτική

    Bloomberg: Οι Έλληνες ψηφίζουν και οι αγορές ελπίζουν σε μια νέα σταθερή κυβέρνηση

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης


    Οι Έλληνες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα για να αποφασίσουν την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, με τον πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο πιο πιθανός νικητής, αναφέρει σε άρθρο του το bloomberg.

    Η πρόκληση είναι αν θα μπορέσει να συγκροτήσει μονοκομματική κυβέρνηση ή αν για άλλη μια φορά δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως στις 21 Μαΐου.

    Μια κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται να αποκλείεται, καθώς κανένας από τους αρχηγούς των κομμάτων στην Ελλάδα δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να συνεργαστεί. Αυτό σημαίνει ότι αν ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, ενδέχεται να διεξαχθούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα.

    Ο Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2019 έως τις 24 Μαΐου, όταν ο Ιωάννης Σαρμάς διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

    Οι αγορές μετοχών και ομολόγων σημείωσαν ράλι μετά την ψηφοφορία του Μαΐου, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια πιθανή νίκη του Μητσοτάκη, η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει

    Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε το 40,8% των ψήφων τον Μάιο, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το 20,7% του αριστερού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καταγράφοντας την μεγαλύτερη διαφορά νίκης οποιουδήποτε κόμματος από το 1974.

    Εάν χρειαστούν τρίτες εκλογές, που θα φέρουν μεγαλύτερη αστάθεια, η δυναμική μπορεί να αντιστραφεί, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που έχασε πριν από 13 χρόνια.

    Για να μπορέσει ο Μητσοτάκης να σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση θα πρέπει ουσιαστικά να επαναλάβει το ποσοστό που έλαβε το κόμμα του τον Μάιο.

    Greek Yields Are Just a Fraction of Peaks Seen During Crisis | Yields on 10-year government bonds of peripheral economies
    Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των περιφερειακών οικονομιών

    Αν συμβεί αυτό, δεδομένης της αλλαγής του εκλογικού νόμου της Ελλάδας, που προβλέπει ότι το κόμμα που έρχεται πρώτο λαμβάνει έως και 50 μπόνους έδρες, είναι πιθανό να αποκτήσει τουλάχιστον 151 βουλευτές, ακόμη και αν περισσότερα κόμματα περάσουν το όριο του 3% που είναι απαραίτητο για την είσοδο τους στη Βουλή.

    Εάν ο απόφοιτος MBA του Χάρβαρντ, όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε τα κόμματα θα πρέπει και πάλι να αναζητήσουν κοινό έδαφος για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

    Και αν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων επιμείνουν στην τρέχουσα θέση τους -ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν- τότε οι Έλληνες θα επιστρέψουν και πάλι στα εκλογικά κέντρα σε περίπου ένα μήνα

    Διαβάστε ακόμη:

    Άρθρο- παρέμβαση: Επείγον, ψηφίστε

    Δημοσκοπήσεις: Επτακομματική βουλή βλέπει το «γκάλοπ των γκάλοπ»

    Bloomberg για εκλογές: Την Κυριακή κρίνεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Το καταστροφικό σενάριο

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ