• Top Stories

    Αδιάλλακτη η Τουρκία μπλοκάρει από τα παράλιά της τους πρόσφυγες


    Την ώρα που συζητείται η επαναπροώθηση των προσφύγων στα παράλια της Τουρκίας, την ίδια ώρα εκπρόσωπος της γείτονος χώρας στην τελευταία συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» δήλωσε , «Εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτά τα πράγματα, δεν έχω τέτοιες οδηγίες».

    Η Ελλάδα φαίνεται να έχει διατηρήσει χαμηλούς τόνους επί του θέματος, διότι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ανώτερες διπλωματικές πηγές, υπάρχουν άλλοι εντός της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας που έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους σχετικά με την τουρκική στάση.

    Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι πως η επιχείρηση δεν προχωράει και πως στις συζητήσεις δεν θα υπάρξει πρόοδος, αν δεν παρέμβουν οι Αμερικανοί.

    Σε περίπτωση που το νατοϊκό σχέδιο δεν προχωρήσει ή καθυστερήσει, οι άμεσες συνέπειες θα αφορούν την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται με το ένα «πόδι» εκτός  Schengen.

    Προβληματισμένος ο Γιάννης Μουζάλας

    Aνήσυχος και προβληματισμένος εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δηλώνοντας ότι οι φόβοι του άρχισαν να επιβεβαιώνονται, καθώς οι Σκοπιανοί αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους στους Αφγανούς.

    giannis-mouzalas

    Η Ελλάδα έτσι είναι αναγκασμένη να «φιλοξενήσει» τους ανθρώπους αυτούς, καθώς υπάρχουν «κράτη που στερούνται της ευρωπαϊκής κουλτούρας» και δεν σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ, όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η ίδια η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές και η χώρα μας θα υποστεί τις συνέπειες», παραδέχθηκε ο κύριος Μουζάλας, προσθέτοντας πάντως πως «είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

    «Υπάρχει πρόβλημα, αλλά προσπαθούμε να δράσουμε έγκαιρα, είδατε το Καστελόριζο πόσο γρήγορα αντιμετωπίστηκε, αν και δείχνει πως το πρόβλημα μόνο στην Τουρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε ο κύριος Μουζάλας συμπληρώνοντας πως «προφανώς όμως θα χρειαστούν camps για να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι και θα το κάνουμε και αυτό».

    Τέλος, ο κύριος Μουζάλας εναπόθεσε τις ελπίδες του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: «Αυτό το σχέδιο με το ΝΑΤΟ, θα είναι θετικό και θα φανεί από τα επιχειρησιακά, αν είναι πολύ προσεκτικοί θα μπορέσει να αποτελέσει την λύση για τον έλεγχο των ροών από την πλευρά της Τουρκίας. Θα ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή και θα γυρίζει τους πρόσφυγες πίσω και το ίδιο θα κάνει και με τους δικούς μας, που θα τους γυρνάει μέσω των σκαφών της Frontex στην Τουρκία. Μακάρι το σχέδιο να προχωρήσει».



    ΣΧΟΛΙΑ