• Πολιτική

    Άρθρο παρέμβαση: Η Ελευθερουδάκη και η «επανάσταση» που πρέπει να γίνει στη Δικαιοσύνη

    Μαρίνα Ευλευθερουδάκη

    Μαρίνα Ευλευθερουδάκη


    Η είδηση των ημερών δεν είναι ότι συνελήφθη η γόνος μιας ιστορικής οικογένειας εκδοτών, η Μαρίνα Ελευθερουδάκη. Κάθε άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να πέσει από τα ψηλά στα χαμηλά.

    Η άνοδος και η πτώση, ακόμη και πλούσιων, επωνύμων, ισχυρών μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί, αν και σπανιότερα από τους «κοινούς θνητούς».

    Η είδηση κατά τη γνώμη μας είναι ότι σε βάρος της Μαρίνας Ελευθερουδάκη εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψη για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

    Η συνολική ποινή από τις καταδίκες της φτάνει τα 25 χρόνια! Κι όμως, αυτές οι 22 αποφάσεις δεν είχαν εκτελεστεί.

    Υπήρχε ένταλμα σύλληψής της, αλλά δεν συλλαμβάνονταν ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα προέβη σε σειρά οικονομικών εγκλημάτων. Ανεξαρτήτου ονόματος, κοινωνικής θέσης, γνωριμιών ή άλλων υπόγειων διαδρομών.

    Ακάλυπτες επιταγές με τις οποίες εξυπηρετούσε τις οικονομικές της υποχρεώσεις, μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών και εισφορών των εργαζόμενων, μη εξόφληση δεδουλευμένων στους υπαλλήλους της εταιρείας της.

    Για να καταλάβουμε τι συνέβη λέμε το εξής. Δεν κρίνουμε τις πράξεις μιας επιχειρηματία που έπεσε έξω. Τις πράξεις αυτές τις έκρινε η Δικαιοσύνη.

    Αυτό που κρίνουμε, όμως, είναι όλο το δικαιϊκό σύστημα της χώρας μας που επιτρέπει σε κάποιον να μην τιμωρείται επί χρόνια για τις πράξεις αυτές.

    Γιατί άραγε εκκρεμούσαν 22 καταδίκες αποφάσεις; Δεν μπορούσε η Αστυνομία να βρει την καταδικασμένη επιχειρηματία;

    Και γιατί την βρήκε τώρα στο Παλαιό Ψυχικό όπου και διαθέτει οικία η οποία και αυτή έχει βγει σε πλειστηριασμό πολλάκις αλλά ακόμη δεν έχει χαθεί από την οικογένεια;

    Δεν γνώριζαν οι αρχές ότι στο ακίνητο αυτό έμενε η καταδικασθείσα, μέχρι -και αν- αυτό βγει σε πλειστηριασμό;

    Αραγε ήταν το… επώνυμο που εμπόδισε την εκτέλεση των αποφάσεων; Κάποια «μακριά χειρ» που εμπόδιζε τις Αρχές από το να κάνουν τη δουλειά τους;

    Θα είχε ενδιαφέρον να το μάθουμε, όχι γιατί στοχοποιούμε έναν επιχειρηματία που έπεσε έξω. Αλλά γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

    Είναι πράγματι «τυφλή» και «κουφή» για συγκεκριμένα πρόσωπα ή αν δεν έχεις πληρώσει 1.000 ευρώ ΦΠΑ αλλά είσαι ένας δύσμοιρος μικροεπιχειρηματίας σε βρίσκουν άμεσα και σε κλείνουν στη φυλακή;

    Ρητορικό το ερώτημα, δυστυχώς ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργούν ορισμένες φορές αυτά τα συστήματα.

    Όμως, εδώ είναι η πραγματική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει. Μια κανονική «επανάσταση» στη Δικαιοσύνη η οποία δεν θα κλείνει τα μάτια μπροστά σε εξόφθαλμες παραβιάσεις των νόμων, και μάλιστα πολλές φορές κι επί χρόνια.

    Μια Δικαιοσύνη που θα αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες και δεν θα κάνει «χάρες» σε κάποιους αφήνοντάς τους ασύδοτα να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

    Αν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, θέλει να αφήσει το στίγμα του στη χώρα, εκεί πρέπει να εστιάσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του.

    Το τελευταίο αποκούμπι των πολιτών είναι η Δικαιοσύνη. Τέτοιες υποθέσεις απλά υποβαθμίζουν την ποιότητα του έργου της και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικογένεια Ελευθερουδάκη: Η άνοδος και η πτώση μιας δυναστείας στον χώρο του βιβλίου

    Συνέλαβαν στο Παλαιό Ψυχικό την Μαρίνα Ελευθερουδάκη για ακάλυπτες επιταγές

    Φλωρίδης: Υπάρχει σχέδιο αναμόρφωσης της ελληνικής δικαιοσύνης



    ΣΧΟΛΙΑ