• Πολιτική

    Άρση του lockdown: Τι θα πει ο πρωθυπουργός – Ποιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα – Πότε ανοίγει τι

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Έφτασε η μεγάλη ώρα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος σήμερα στις 6 το απόγευμα ξεδιπλώνει το στρατηγικό σχέδιο της σταδιακής εξόδου από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και της έναρξης μιας νέας πραγματικότητας .

    Οι πολίτες, που περιμένουν με αγωνία να ενημερωθούν για το πώς θα αφήσουν πίσω τους τις ημέρες εγκλεισμού, θα ακούσουν τον πρωθυπουργό να τους αναλύει το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετάβαση στην επόμενη φάση, έναν οδικό χάρτη για την νέα καθημερινότητα, ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο και απαιτητικό, που σε πρώτο πλάνο θα έχει την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Στο μήνυμά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες σε πρώτο πρόσωπο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συμμόρφωση στους νέους κανόνες. Παράλληλα, θα επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι στην περίοδο που εισερχόμαστε θα υπερισχύει η ατομική ευθύνη, και όχι η καταστολή, αφού πλέον τα μέτρα που θα ισχύουν δεν θα είναι τόσο αυστηρά σε ατομικό επίπεδο.

    Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη συνέχεια από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από

    1. τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση,
    2. τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά
    3. τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη,
    4. τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και
    5. τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

    Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

    Όλο το κυβερνητικό επιτελείο θα επισημάνει την ανάγκη να τηρούνται αυστηρά από τον καθένα όλοι οι κανόνες που συστήνουν οι ειδικοί, όπως πχ η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ θα τονίσουν, κάτι που είπε και χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, ότι πιθανόν να χρειαστεί τα μέτρα που αίρουμε τώρα, να τα ξαναπάρουμε στην συνέχεια.

    Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, από την πορεία της καμπύλης της νόσου και την εξάπλωσης της επιδημίας.

    Το σχέδιο θα περιλαμβάνει στοχευμένες φάσεις μέσα στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου και τα στάδια θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους από επτά έως 14 ημέρες, ώστε να αξιολογείται η εξέλιξη της πανδημίας.

    1. Στις 5 Μαΐου (μέχρι 4 Μαΐου ισχύει η παράταση των περιοριστικών μέτρων) θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.
    2. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά -και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους- οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Το πιθανότερο και πιο πρόσφατο  σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων –εκτός της Γ’ Λυκείου η οποία γυρνά σίγουρα στις 11 Μαΐου- είναι ότι στις 18 Μαΐου επιστρέφει η Α’, η Β’ Λυκείου και το Γυμνάσιο, ενώ για τα Δημοτικά πιθανές ημερομηνίες είναι η 25η Μαΐου ή η 1η Ιουνίου.

    Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

    Οι γονείς βρίσκονται σε αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων από το υπουργείο Παιδείας. Το θέμα της λειτουργίας των σχολείων είναι ο μεγαλύτερος γρίφος που καλείται να λύσει η κυβέρνηση, καθώς η απόφαση αφενός επηρεάζει τον χρόνο επιστροφής των γονέων στην εργασία, αφετέρου έχει να κάνει με την φύλαξη των παιδιών, ειδικά των μικρότερων, από μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

    1. Σε επόμενη φάση, από τέλη Μαΐου ή από 1η Ιουνίου θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.
    2. Την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας, ενώ για την 1η Ιουλίου τοποθετείται το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, και «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας.

    Στα μέσα Μαΐου τοποθετείται χρονικά η πλήρης επαναλειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ στα τέλη Μαΐου θα απελευθερωθεί η κίνηση από νομό σε νομό.

    Για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπεται επιστροφή στην εργασία τους με σταδιακή προσέλευση ( 7 πμ, 8 πμ και 9 πμ) ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και στα μέσα μεταφοράς.

    Σε δύο φάσεις ανοίγουν και οι εκκλησίες, αφού η ατομική λατρεία θα επιτραπεί από το πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών. Σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξουν και οι λειτουργίες για το ποίμνιο, ωστόσο ο χρόνος δεν προσδιορίζεται ακόμη. Όλα αυτά, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ