• Πολιτική

    Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Πελόζι και Μενέντεζ στο Κογκρέσο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Χρύσανθου Κοσελόγλου
    Κυριάκος Μητσοτάκης - Νάνσι Πελόζι

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Νάνσι Πελόζι


    Επτά διαφορετικούς χάρτες, σε διαφορετικές ημερομηνίες του τελευταίου μήνα, που παρουσιάζουν τις τουρκικές προκλήσεις, παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με την Νάνσι Πελόζι και στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr μετά από συνομιλία με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής αποστολής που ήταν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με πρόσωπα “κλειδιά” του ελληνικού λόμπι.

    Κράτησαν τους χάρτες των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Νάνσι Πελόζι ζήτησε να κρατήσει τους χάρτες που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και που βοήθησαν την αμερικανική πλευρά να καταλάβει το τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    Κυβερνητικά στελέχη είπαν μάλιστα στους αμερικανικούς πως αυτό το οποίο μπορεί να συμβεί με παραβιάσεις ρωσικών μαχητικών στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας στο επόμενο διάστημα, δεν συγκρίνεται με αυτό που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα από την Τουρκία.

    Αναμένουν ξέσπασμα της Τουρκίας

    Η Ελληνική πλευρά μάλιστα, μετά την θερμή διακομματική υποδοχή Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, αναμένει λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας.
    Δεν είναι τυχαίο εκτιμούν το ότι ο Ερντογάν προχώρησε σε μπαράζ υπερπτήσεων την ημέρα που ανακοινώθηκε πως ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αμερικανική Πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Προέδρου Μπάιντεν. Το κλίμα είναι σίγουρα βαρύ στην Άγκυρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έγινε ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και αμερικανούς γερουσιαστές για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Γερουσιαστές όπως ο Τεντ Κρουζ ζήτησαν την άποψη του Πρωθυπουργού τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την στρατηγική της Ελλάδας στο ενεργειακό πεδίο.

    Αμερικανοί γερουσιαστές που μίλησαν στους έλληνες δημοσιογράφους τόνιζαν πως δεν είναι σύνηθες να καλούν έναν ηγέτη να απευθυνθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων ενώ οι συμμετοχή των έμπειρων αμερικανών πολιτικών ήταν εντυπωσιακή.

    Ενθουσιασμένη που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη δήλωσε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ήταν αυτή που επιδίωξε τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

    Ανησυχία για την ενεργειακή κρίση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr στις κλειστές συνομιλίες μέσα στο Κογκρέσο οι αμερικανοί έδειξαν μεγάλη ανησυχία σχετικά με το αν υπάρχει συντονισμός στην Ευρώπη στο ενεργειακό πεδίο. Ρώτησαν οι Αμερικανοί Γερουσιαστές τον Πρωθυπουργό “που το πάει η Ευρώπη και αν θα πρέπει να περιμένουν μία ουσιαστική παρέμβαση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της ακρίβειας των καυσίμων. Αντιλαμβάνονται πως το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά αποτελεί κίνδυνο και για τις δημοκρατίες αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς. Αποσταθεροποιεί όχι μόνο τις οικονομίες αλλά και τις κοινωνίες.

    Κλίμα ψυχρού πολέμου

    Αυτό που εντυπωσίασε την ελληνική αποστολή ήταν το πως αντιδρούσαν οι Αμερικανοί συνομιλητές τους κάθε φορά που η συζήτηση πήγαινε στον Β. Πούτιν και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. “Οι αμερικανοί είναι σε διάσταση ψυχρού πολέμου” ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη τα οποία δήλωναν εντυπωσιασμένα από το βάθος της ανάλυσης Μπάιντεν, των γνώσεων και του ειρμού της σκέψεώς του.

    Πως αποτιμά το Μαξίμου το ταξίδι

    Για μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη που αποδεικνύει πως η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας τονίζουν.

    Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές σημείωνουν κύκλοι του Μαξίμου. Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης. Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα τονίζουν.

    Διαβάστε επίσης

    Άρθρο παρέμβαση: Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκίνησε το Κογκρέσο – Η πιο θερμή υποδοχή Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον



    ΣΧΟΛΙΑ