• Πολιτική

    Αποκαλύψεις Δένδια για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

    • Contributor
    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


    Σε σοβαρές αποκαλύψεις για την προληπτική αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στις πληροφορίες που είχαν φτάσει στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας ενόψει της υπογραφής του λεγόμενου τουρκολιβυκού «μνημονίου» τον Νοέμβριο του 2019, προέβη ο κ. Νίκος Δένδιας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή με αφορμή την κύρωση των πρωτοκόλλων για την προσχώρηση Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της Αθήνας με στόχο την αποτροπή των δυσμενών εξελίξεων.

    «Είχαν ενημερωθεί οι εταίροι και φίλοι μας για να το αποτρέψουν ως πιθανότητα. Είχα συναντηθεί με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Μιλανέζι, ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός τον οποίο συνήντησα. Είχα συναντηθεί με το Γάλλο Υπουργό Λε Ντριάν, ακριβώς για το ίδιο θέμα. Θυμάμαι την απάντηση που μου έδωσε όταν του έδειξα τον χάρτη του τουρκολιβυκού «μνημονίου»: Exotic. Αναδεικνύοντας το νομικό absurdum της ιστορίας. Επίσης, είχα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος ρητά με διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να υπογράφει πότε από τη Λιβύη.

    Η Ελλάδα έκανε ότι μπορούσε. Αυτό που πλήρωσε η Ελλάδα, αλλά αυτό ας μην το αποδώσει κάνεις ως ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης, είναι η απουσία από τη Λιβύη για χρόνια. Όπως και η απουσία από τη Συρία για χρόνια. Όπως και η περιορισμένη παρουσία στον Αραβικό κόσμο για χρόνια.

    Σε αυτά τα θέματα που έχουν εθνική διάσταση είναι καλό να μην εκτοξεύονται κατηγορίες οι οποίες δεν βασίζονται στην πραγματικότητα», κατέληξε με νόημα ο κ. Δένδιας.

    Διαβάστε επίσης:

    Στέργιος Πιτσιόρλας: Θέλω εξηγήσεις από τον Τσίπρα – Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη

    Βενιζέλος: Δεν υπάρχει συνταγματική βάση για τις παρακολουθήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ