• Top Stories

    Μύρισε μπαρούτι στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας: Αποχώρησαν δύο μητροπολίτες, τι εισηγήθηκε ο Ιερώνυμος (upd)

    • NewsRoom


    «Μάχη» δίνεται στην μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, με τον αρχιεπίσκοπο να κρατά σκληρή στάση στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, διαμαρτυρόμενος -κατά πληροφορίες- επειδή ο κ. Ιερώνυμος δεν του επέτρεψε να επεκταθεί στο ζήτημα της μισθοδοσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εισήγηση του αρχιεπισκόπου υπήρξε ένταση μεταξύ των μητροπολιτών.

    Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων, ο κ. Χρυσόστομος φώναξε προς την πλευρά του αρχιεπισκόπου: «Είστε ψεύτες, είστε ψεύτες και παραπληροφορείται! Τι θα πω εγώ στους ιερείς μου για τη μισθοδοσία τους;».

    Ωστόσο, κύκλοι του αρχιεπισκόπου διαψεύδουν ότι ο κ. Ιερώνυμος είπε την φράση «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας φεύγει».

    Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι υπήρξε κι άλλη αποχώρηση, αυτή του μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε μιλήσει στη συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στη συνεδρίαση περιστρέφεται κυρίως γύρω από το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και όχι γύρω από το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.

    Ένα από τα «αγκάθια» της συμφωνίας, που έχει προκαλέσει την οργή των κληρικών, είναι η πρόβλεψη για την αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας τους, οι οποίοι θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και βγαίνουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

    Οι κληρικοί αναμένουν με αγωνία την τελική τοποθέτηση, ζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους και το καθεστώς των εργασιακών τους σχέσεων, αν τελικά η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.

    Τι εισηγήθηκε ο Ιερώνυμος

    Στην εισήγησή του ο αρχιεπίσκοπος έθεσε τρεις προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ: Πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.

    Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.

    Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς, από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σημείωσε ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 

    «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων» είπε ο αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στην Ιεραρχία.

    Οι συμμαχίες

    Θέση κατά της συμφωνίας έχουν εκφράσει ήδη ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Σιατίστης Παύλος, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο Σάμου Ευσέβιος.

    Στο πλευρό του αρχιεπισκόπου έχουν ταχθεί ο Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύντομη συνάντηση με τον Τσίπρα είχε ο Ιερώνυμος λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου για τη «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου. Γαβρόγλου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο πρωθυπουργός παγίδευσε τον αρχιεπίσκοπο



    ΣΧΟΛΙΑ