• Πολιτική

    Νίκος Φίλης: Η πλειοψηφία των ιεραρχών λειτούργησε με βάση τις μεθοδεύσεις του Μητσοτάκη

    • NewsRoom
    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Νίκος Φίλης. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


    Τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγόρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, για το φιάσκο με την άρνηση της Ιεράς Συνόδου να δεχθεί τις ρυθμίσεις που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για την αφαίρεση 10.000 κληρικών από το Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου.

    Μιλώντας σε εκδήλωση των Πολιτικών Κινήσεων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών, στον κινηματογράφο Αλκυονίδα, ο κ. Φίλης, έκανε λόγο για έναν «θετικό χαρακτήρα» μεταξύ της «συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο», η οποία «έφερε στην επιφάνεια μια ιστορική εκκρεμότητα και τη διάθεση των δύο πλευρών να την επιλύσουν, σε συνάρτηση με τη συνταγματική αναθεώρηση και την πρόταση της κυβέρνησης να κατοχυρωθεί ακόμη πιο έντονα ο ουδετερόθρησκος χαρακτήρας του κράτους στο άρθρο 3».

    «Ξέρετε τις θέσεις μου. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της εξάλειψης από το Προοίμιο του Συντάγματος της αναφοράς στην Αγία Τριάδα, αλλά και υπέρ της τολμηρής αναθεώρησης του άρθρου 3 με την κατάργηση της αναφοράς σε επικρατούσα θρησκεία», ανέφερε ο κ. Φίλης.

    «Από εκεί και πέρα είδαμε τι έγινε. Παρά την ευνοϊκή για την Εκκλησία συμφωνία στο περιουσιακό, αλλά και τη διασφάλιση της εσαεί μισθοδοσίας των ιερέων από το δημόσιο ταμείο, υπήρξε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πυρ ομαδόν εναντίον της συμφωνίας, με πρόσχημα την απομάκρυνση των κληρικών από το σημερινό δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς. Μπορούμε να κατανοήσουμε τους φόβους των απλών ιερέων για την ενίσχυση της δεσποτοκρατίας. Τους ακούμε να παρακαλούν για την κρατική προστασία, δείγμα κι αυτό των αναχρονιστικών σχέσεων που έχει καθιερώσει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η πλειοψηφία των Αρχιερέων όμως φαίνεται να έχει άλλα κίνητρα. Η αντίδρασή τους, οφείλεται πρωτίστως στην απροκάλυπτη πολιτικοποίηση της Ιεραρχίας και σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, πυροδότησε την αντίδραση της ισχυρότατης πτέρυγας της δεξιάς και ακροδεξιάς του Κυρίου. Με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατό να συναφθεί συμφωνία με τον «άπιστο» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο μαζί του μετά τις εκλογές που φαντασιώνεται ότι θα τις κερδίσει. Η κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη δήλωσε ότι θα κάνει διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο πριν προχωρήσει σε νομοθέτηση των συμφωνηθέντων» ανέφερε σχετικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έξαλλος ο Φίλης με την απόφαση της Ιεραρχίας: «Άλλα έλεγε ο Ιερώνυμος στο Μαξίμου, άλλα ψήφισε σήμερα»



    ΣΧΟΛΙΑ