• Πολιτική

    Αντικαπνιστικός νόμος: Πώς το υπουργείο Υγείας θα διώξει τα… σύννεφα καπνού από τη χώρα

    • NewsRoom

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια και τον υφυπουργό κ. Βασ. Κοντοζαμάνη


    Η μάχη για την βελτίωση της Υγείας των πολιτών μέσω της μείωσης του καπνίσματος ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας κ. Βασ. Κικίλια και του υφυπουργού κ. Βασ. Κοντοζαμάνη.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος την οποία ο Πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα. Πόσο μάλλον όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

    Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα Δημόσια Κτίρια. Δηλαδή την Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

    Η σημερινή πολιτική ηγεσία, προωθεί καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

    Το έργο των εποπτών Δημόσιας Υγείας θα συνδράμουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, όπως η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Περιφέρειες.

    Σε ποιους Δημόσιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα

    Σύμφωνα με το νόμο το κάπνισμα απαγορεύεται σε:

    • νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
    • εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
    • χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
    • καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ)
    • κέντρα διασκέδασης, κλπ.

    Να σημειωθεί ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία θεσμοθετήθηκε το 2009, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά επί της ουσίας δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ