• Πολιτική

    Κικίλιας: Έτσι θα κόψει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

    • NewsRoom
    κικιλιας

    Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας


    Ψηλά στην ατζέντα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους. Ο νέος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα την προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εφαρμογή του «πολύπαθου» νόμου που, 16 χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα απαγόρευσης, δεν έχει καταφέρει να εφαρμοστεί καθολικά στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), απαίτηση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το περίπου 70% των μη καπνιστών, τα σωματεία εργαζομένων στο χώρο της εστίασης αλλά και πολλοί καπνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε γραμμή αναφοράς παραβάσεων που διαθέτει η ΕΑΕ, οι καταγγελίες για τη μη εφαρμογή του νόμου είναι καθημερινές.

    Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν το κάπνισμα στην Ελλάδα. Παρότι οι καπνιστές τα τελευταία χρόνια μειώνονται, η θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή λίστα είναι απογοητευτική καθώς κατέχει τα πρωτεία. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας καπνίζει πάνω από το 30% των ενηλίκων, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα, ενώ ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ/έτος για τσιγάρα.

    Το σχέδιο της ΝΔ 

    Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους θα γίνει χωρίς εξαιρέσεις και θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

    1. Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

    2. Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες παραβάσεων.

    3. Ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειονότητα των Ελλήνων.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα  με  τα στοιχεία του Π.Ο.Υ., κάθε  χρόνο  600.000  άνθρωποι  πεθαίνουν  εξαιτίας  του  παθητικού  καπνίσματος, εκ των οποίων 165.000 είναι παιδιά, που χάνουν τη ζωή τους πριν την ηλικία των 5 ετών, από  νοσήματα όπως: πνευμονία,  άσθμα  ή  σύνδρομο  αιφνίδιου  θανάτου.

    Σε ποιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα

    Βάσει νόμου, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα εξής σημεία:

    -σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας

    – σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.

    Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά

    -στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής

    – στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές

    – στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

    – στα παντός είδους κυλικεία

    – στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων

    – στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ