• Πολιτική

    Ανησυχία στην ΕΛΑΣ για το κλίμα έντασης λίγο πριν τη 17η Νοέμβρη – «Παιχνίδια» από ΣΥΡΙΖΑ με το άσυλο


    Την ανησυχία των Αρχών, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, προκαλούν οι κινήσεις του αντεξουσιαστικού χώρου των τελευταίων ημερών, οι οποίες είχαν κυρίως ως επίκεντρο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα το  κλίμα δυναμιτίζεται έντονα ειδικά μετά τις κινήσεις της ΕΛΑΣ το περασμένο Σαββατοκύριακο, και ειδικότερα την επιχείρηση στα αναρχικά στέκια στα υπόγεια του κτηρίου της πρώην ΑΣΟΕΕ.

    Η κίνηση της ακροαριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας να προσπαθήσει να εισέλθει στο κλειστό Οικονομικό Πανεπιστήμιο μια μέρα μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του και την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το ίδρυμα μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου έφερε την άμεση αντίδραση των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί εμπόδισαν την είσοδό τους εντός του κλειστού κτηρίου, ενώ μπήκαν μέσα στο προαύλιο χώρο της σχολής, μαζί με τους διαδηλωτές!

    Η αντίδραση της Αστυνομίας, την οποία οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως «βίαιη», έφερε νέες αντιδράσεις τόσο στον χώρο της ακροαριστεράς και του αναρχικού χώρου, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, είχαμε την… επανεμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στο πεζοδρόμιο, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί, μετά από καιρό, να εμφανιστεί ξανά ως ο «προστάτης» του χώρου. Είναι χαρακτηριστικό πως έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έφτασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με «μπροστάρη» τον Νίκο Φίλη, ο οποίος ωστόσο έγινε δέκτης με αποδοκιμασίες. Ακάθεκτος πάντως ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στη Βουλή λίγη ώρα αργότερα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αντιδημοκρατικές πρακτικές!

    Οι φοιτητές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας αφού δεν κατάφεραν να εισβάλουν στο ίδρυμα, αποχώρησαν τελικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού ενώθηκαν με μικρή ομάδα διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ίδρυμα, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Πολυτεχνείο, όπου πραγματοποίησαν συνέλευση για να αποφασίσουν τις νέες κινήσεις τους.

    Το χρονικό της νέας έντασης

    Η Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Δευτέρας η οποία κατέληξε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει τη σχολή για μια εβδομάδα αλλά κυρίως κατά της κυβέρνησης για την κατάργηση του Ασύλου, που είχε και ας αποτέλεσμα την αστυνομική επιχείρηση της Κυριακής.

    Οι διαδηλωτές παραβίασαν την εξωτερική είσοδο του ιδρύματος και εισέβαλαν στο προαύλιο χώρο, πράξη που κινητοποίησε άμεσα της δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο. Τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας είχαν ως σκοπό να εισέλθουν στο κλειστό ίδρυμα προκειμένου, όπως υποστήριζαν, να «πραγματοποιήσουν συνέλευση».

    Εκείνη τη στιγμή ακολούθησαν επεισόδια, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να εμποδίσουν τα μέλη των ΜΑΤ να εισέλθουν εντός του ιδρύματος. Κάτι που ωστόσο δεν κατάφεραν να πετύχουν, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να εισέλθουν και αυτοί στο προαύλιο χώρο και να περιορίσουν τους διαδηλωτές μπροστά από την είσοδο του κτηρίου.

    Τα μικρής έντασης επεισόδια επαναλήφθηκαν λίγη ώρα αργότερα, μέχρι που οι διμοιρίες των ΜΑΤ αποχώρησαν από το ίδρυμα, προκειμένου να αποχωρήσουν και οι φοιτητές που βρίσκονταν στο προαύλιο χώρο μέχρι περίπου τις 2:30 το μεσημέρι. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία έως το Πολυτεχνείο προκειμένου να πραγματοποιήσουν μόνοι τους «γενική συνέλευση».

    Οι φοιτητές πάντως, κατήγγειλαν ότι κατά την αστυνομική επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, υπήρξαν τραυματίες και έγιναν προσαγωγές.

    Χαϊδεύει ξανά τον αναρχικό χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ

    Έξω από την ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζούφη, αλλά και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

    Ο κ.Φίλης μάλιστα, μιλώντας αργότερα στη Βουλή, χαρακτήρισε την αντίδραση της Αστυνομίας ως το «τέλος του δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για επεισόδια ενόψει των εκδηλωσεων για τον εορτασμό της 17 Νοεμβριου.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε επιτροπή της Βουλης ανέφερε : «Έρχομαι από την ΑΣΟΕΕ όπου πήγαμε με τις κυρίες Τζούφη και Φωτίου όταν πληροφορηθήκαμε την επέμβαση των ΜΑΤ. Είχαμε εικόνες αστυνομικής βίας, εικόνες ντροπής που δείχνουν ότι έχει γίνει η επιλογή της έντασης με αφορμή τα ζητήματα του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι αψυχολόγητη η απόφαση της Συγκλήτου. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά».

    «Το Άσυλο δεν προφυλάσσεται με δακρυγόνα και ΜΑΤ. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης που επιλέγει να δημιουργήσει ένταση και μια κατάσταση που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι.
    Βλέπουμε ότι τα 4 χρόνια δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση έφτασαν στο τέλους τους. Θα μας βρείτε απέναντι σε αυτό τον αυταρχισμό», συνέχισε.

    Χαρακτηριστικό της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει στην ένταση και να προσπαθήσει να κολακέψει το ακροαριστερό του ακροατήριο είναι και η δήλωση του κόμματος σχετικά με την ένταση στην ΑΣΟΕΕ. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που επέλεξε να μην σχολιάσει τις επιτυχίες της αστυνομίας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα, προκαλώντας κόντρα με τη ΝΔ, έσπευσε να σχολιάσει για τα επεισόδια της Δευτέρας:

    «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της με νόμο και τάξη πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις

    Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα «νόμος και τάξη» για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους.

    Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού.

    Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις.»



    ΣΧΟΛΙΑ