• Πολιτική

    Ανηλεές κυνήγι για τους πραξικοπηματίες -Συνελήφθη ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

    • NewsRoom


    Μέρα με τη μέρα περιπλέκεται η κατάσταση με τους Τούρκους πραξικοπηματίες που αναζητούν με κάθε τρόπο καταφύγιο στην Ελλάδα. Η σύλληψη του στρατιωτικού ακόλουθου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα αποτελεί το νέο επεισόδιο στο θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα.

    Ο  στρατιωτικός ακόλουθος που υπηρετούσε στην τουρκική πρεσβεία στη Βασιλέως Γεωργίου 8, συνελήφθη στην Τουρκία ενώ βρισκόταν σε άδεια.

    Την ίδια ώρα το καθεστώς Erdogan έχει εξαπολύσει ανηλεές κυνήγι κατά μελών και οπαδών του αποτυχημένου πραξικοπήματος σε ολόκληρη τη γείτονα. Τεθωρακισμένα περιπολούν σε ακτές, βουνά και περίχωρα μεγάλων πόλεων, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες σαρώνουν τα αστικά κέντρα σε αναζήτηση των πολέμιων του “Σουλτάνου”. Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι τουρκικές αρχές είναι στο κατόπι λιποτακτών του τουρκικού Στρατού. Αίσθηση προκάλεσε  η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Yiasin Aktay ότι αγνοούνται 1.000 λιποτάκτες. Mετά το σάλο που προκλήθηκε, ο αντιπρόεδρος έσπευσε να ανασκευάσει, διευκρινίζοντας αρχικά ότι μιλούσε για 1.000 δημόσιους υπαλλήλου; και στη συνέχεια ότι αναφερόταν σε πολιτικό προσωπικό του στρατού.

    Σε κάθε περίπτωση οι τουρκικές αρχές επικεντρώνουν τις έρευνές τους στα Μικρασιατικά παράλια, καθώς πιστεύουν ότι αρκετοί από τους εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα θα επιχειρήσουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

    Εν τω μεταξύ το καθεστώς Erdogan επιμένει να ζητά την έκδοση των “8” οι οποίοι παραμένουν υπό (διοικητική) κράτηση στην Καβάλα  μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για χορήγηση ασύλου.

    Ο συλληφθέντες έχουν επιστρέψει στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, η οποία έχει κατεβάσει όλα τα ρολά και φυλάσσεται από παντού, περιμένοντας πλέον την απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας για χορήγηση ασύλου.

    Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τηρηθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου και θα εφαρμοστεί η ελληνική και διεθνής νομοθεσία. Την κατάσταση περιπλέκει όμως το γεγονός ότι η χώρα που ζητεί την έκδοσή τους αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους υπαίτιους του πραξικοπήματος. Με την άδεια προσγειώσεως σε ελληνικό έδαφος (Αλεξανδρούπολη) που δόθηκε στο ελικόπτερο των “8”, η Αθήνα πήρε στα χέρια της την “καυτή πατάτα” και ήδη ακόμα και ο ξένος Τύπος γράφει για το δύσκολο δίλημμα στο οποίο έχει πέσει η κυβέρνηση όσον αφορά την τύχη των οκτώ Τούρκων.

    Την άμεση απέλαση των “8” ζήτησαν 6 Τούρκοι δικηγόροι που εμφανίστηκαν στο  δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης και  ζήτησαν να παραστούν ως αυτόκλητοι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των 8 αξιωματικών που αυτομόλησαν στη χώρα μας το πρωί του Σαββάτου.

    Κατά την έναρξη της δίκης, επιχείρησαν μέσω του εκπροσώπου τους, δικηγόρου Ramazan Ariturk, να παραδώσουν στην πρόεδρο έγγραφα τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους αποδείκνυαν τη συμμετοχή των κατηγορουμένων στην απόπειρα του πραξικοπήματος . Η δικαστής, ωστόσο,  αρνήθηκε να παραλάβει τα, κατά τους ισχυρισμούς του Ariturk «αποδεικτικά στοιχεία των αδικημάτων που έχουν διαπράξει στην Τουρκία οι κατηγορούμενοι» . Αιτιολόγησε μάλιστα την απόρριψη των εγγράφων με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κάποια διμερής συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, βάσει της οποίας επιτρέπεται η συμμετοχή σε δίκη δικηγόρων, χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα.

    Σε κοινή δήλωση που ανέγνωσε αμέσως μετά το τέλος της δίκης η εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη, οι “8” εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον ελληνικό λαό για τη στήριξή του και ζητούν συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν. Παράλληλα επαναλαμβάνουν πως δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα και ότι εκτελούσαν εντολές.  Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.

    Ολόκληρη η δήλωσή τους έχει ως εξής:

    «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία». 

     



    ΣΧΟΛΙΑ