• Πολιτική

    Ξεκινούν από αύριο να ψηφίζουν 3 εκατ. Τούρκοι του εξωτερικού


    Στις κάλπες σπεύδουν πάνω από αύριο, Πέμπτη 7 Ιουνίου, τρία εκατομμύρια Τούρκοι του εξωτερικού, οι οποίου θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν για τις πρόωρες προεδρικές και γενικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, με τους πρώτους να ρίχνουν την ψήφο τους στην Αυστραλία, μεταδίδει η Hurriyet.

    Για την προεδρία της Τουρκίας υπάρχουν έξι υποψηφιότητες, ενώ οκτώ πολιτικά κόμματα συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές.

    Σύμφωνα με το εκλογικό ημερολόγιο, η ψηφοφορία των Τούρκων του εξωτερικού θα ξεκινήσει στις 7 Ιουνίου και θα λήξει στις 19 Ιουνίου και θα πηγαίνουν στις κάλπες από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (τοπικές ώρες) μεσοβδόμαδα και Σαββατοκύριακα στα γραφεία των διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας στο εξωτερικό.

    Οι εκλογικοί σάκοι θα μεταφερθούν στην Τουρκία με αεροσκάφη της Turkish Airlines και θα φυλαχθούν σε συνεδριακό χώρο στην Άγκυρα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας στις 24 Ιουνίου.

    Συνολικά 3.049.065 άτομα είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους και θα ψηφίσουν σε 123 αποστολές σε 60 χώρες.

    Σημειώνεται πως στο περυσινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι Τούρκοι του εξωτερικού ψήφισαν σε 120 αποστολές σε 57 χώρες, ενώ φέτος στη λίστα προστέθηκαν η Μάλτα, η Σερβία και η Μολδαβία.

    Αν υπάρξει δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, τότε η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και 4 Ιουλίου. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει 13 ημέρες σε τρεις χώρες και μία ημέρα σε 24 χώρες.

    Οι Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία θα ψηφίσουν στις 7-19 Ιουνίου, στη Δανία στις 9-19 Ιουνίου, στην Αυστραλία στις 9-17 Ιουνίου, στη Νορβηγία στις 14-19 Ιουνίου, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και την Ελβετία στις 15-19 Ιουνίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 16-19 Ιουνίου, στη Βουλγαρία, στον Καναδά και οι Τουρκοκύπριοι στις 16-18 Ιουνίου, στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, την Ελλάδα, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Ουκρανία στις 16-17 Ιουνίου και στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Αίγυπτο, τη Μάλτα, το Ουζμπεκιστάν και τη Σερβία στις 17 Ιουνίου.

    Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα μπορούν επίσης να ψηφίζουν στις τελωνειακές πύλες στο διάστημα 7-24 Ιουνίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Καμμένος ενημερώνει ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις απειλές απαγωγής των 8 από την Τουρκία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα επίθεση εξαπέλυσε η Τουρκία: «Θα επιμείνουμε στον επαναπατρισμό των πραξικοπηματιών»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημοσκόπηση: Ο Ερντογάν δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία από τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ