• Πολιτική

    Ανάπτυξη και επενδύσεις βάζουν την χώρα σε νέα τροχιά – Πρόσκληση Μητσοτάκη σε εγχώριους επενδυτές

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου από την πορεία της οικονομίας με τον κυβερνητικό σχεδιασμό να φαίνεται πως αποδίδει.

    Το όραμα και το στοίχημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία μιας εθνικής οικονομίας με γερές βάσεις που θα προέλθει αλλά και θα στηρίξει μια έκρηξη επενδύσεων και τη δημιουργία χιλιάδων νέων και καλύτερα αμοιβόμενων θέσεων εργασίας.

    Σε αυτόν τον τόνο κινήθηκε και η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κατά την τελετή παραλαβής των πρώτων αεροσκαφών από τα συνολικά 46 Airbus της Aegean. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε τολμηρή πρωτοβουλία, απελευθερώνοντάς την από γραφειοκρατικά δεσμά και την πνιγηρή φορολογία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να προικοδοτήσει τη χώρα με υποδομές και δίχτυα αιχμής, ενώ έστειλε μήνυμα προς όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες να πάρουν μέρος «στη μεγάλη επανεκκίνηση της χώρας». «Να επενδύσετε στην πατρίδα μας. Να εμπιστευθείτε τους Έλληνες εργαζόμενους. Θα βγείτε κερδισμένοι εσείς, θα βγει νικήτρια η πατρίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Μιλώντας ειδικότερα για την Aegean ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μία ελληνική εταιρεία προχωρά στη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έγινε ποτέ στον τομέα των αερομεταφορών και σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα. Πρόκειται για μία παραγγελία σε μέγεθος ανάλογη με εκείνων των κολοσσών του κλάδου. Οφείλω μία ξεχωριστή αναφορά στο Θεόδωρο Βασιλάκη που δεν είναι πια μαζί μας. Θα ήταν υπερήφανος για τα νέα αποκτήματα της εταιρείας, καθώς εκείνος την οραματίστηκε, εκείνος την ίδρυσε, εκείνος πρώτος σχεδίασε την επιτυχημένη της πορεία».

    Παρά τα προβλήματα και τις τριβές που δημιουργεί στο εσωτερικό το προσφυγικό ζήτημα, η οικονομία φαίνεται πως κάνει βήματα μπροστά.

    Χθες για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1%. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω του 1%. Ένα στόχος αναφοράς το οποίο κάποτε θεωρείτο αδύνατο να επιτευχθεί, επετεύχθη. Η Ελλάδα έχει μπει σε μια πορεία ανάπτυξης που δίνει τεράστιες προοπτικές και ευκαιρίες στους επενδυτές παγκοσμίως» έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Συνεχίζουμε με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    «Φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση»

    Επαινετικά ήταν τα σχόλια μεγάλων ξένων μέσων ενημέρωσης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1% για πρώτη φορά, σε μια δραματική μεταστροφή την οποία είχαν δει ως υπερβολικά ριψοκίνδυνη οι επενδυτές εδώ και λιγότερο από 15 μήνες, γράφει η Wall Street Journal.

    Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επανέρχονται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τον Απρίλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία μια φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Η ελληνική οικονομία διέρχεται μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης την ώρα που η πλειοψηφία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, ενώ η εκλογή μιας επιχειρηματικά φιλικής κυβέρνησης το 2019 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, γράφουν οι Financial Times.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού ολοκληρώνει τη δραματική στροφή από την εποχή που η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 30%. Η Αθήνα τον περασμένο μήνα προσέλκυσε επιπλέον ζήτηση για το 15ετές της ομόλογο, το πιο μακροχρόνιο, μετά από μια σειρά διασώσεων και μια αναδιάρθρωση του χρέους της, πριν από οκτώ χρόνια.

    Παρόμοια είναι και τα σχόλια του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι «η επιστροφή της μεσογειακής αυτής χώρας απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση πέρσι, μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας».

    Εξάλλου, σήμερα αναμένονται και καλά νέα για το ΑΕΠ. Η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις χειμερινές προβλέψεις της, και αναμένεται να υπάρχει βελτιωμένη εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με βάση τις μέχρι στιγμής προαναγγελίες υπολογίζει πλέον άνοδο του ΑΕΠ στο φάσμα του 2,4% – 2,5%, στο εύρος δηλαδή που προέβλεψε και η ΤτΕ.

    Η πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα στρώνει τον δρόμο για το άλλο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτό της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το θέμα αναμένεται να τεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς όπως είχε πει ο πρωθυπουργός στην αρχή της κυβερνητικής θητείας του η σχετική διεκδίκηση θα γίνει μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

    Θετικά, εξάλλου είναι και τα μηνύματα από τους εταίρους. Πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος Τζεντιλόνι είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν θα είναι υποστηρικτή και είχε χαρακτηρίσει το αίτημα δίκαιο.



    ΣΧΟΛΙΑ