• Πολιτική

    Αναδιάταξη του προεκλογικού σκηνικού προκαλεί το Qatar gate – Tο «κόλπο» του Α. Τσίπρα για να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Αναδιάταξη του  εγχώριου προεκλογικού σκηνικού προκαλεί το “ωστικό κύμα” από το σκάνδαλο  διαφθοράς που ξέσπασε  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή.

    Η απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να “χρεώσει” στην ΝΔ την κ. Καϊλή έβαλε εκ νέου τα δύο κόμματα σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, βάζοντας στην άκρη προς το παρόν  τα όποια σενάρια προσέγγισης για ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας.

    Στο ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν όσο μπορούν τη βαριά σκιά που έχει ρίξει στη Χαρ. Τρικούπη η “υπόθεση Καϊλή”,  επιχειρούν να αναδείξουν την ευρωπαϊκή διάσταση του σκανδάλου, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι τον τελευταίο χρόνο η Εύα Καϊλή δεν είχε  καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ και ακολουθούσε μια δική της πολιτική πορεία δρώντας κάποιες φορές ως “Δούρειος Ίππος” της ΝΔ.

    Ταυτόχρονα όμως επαναφέρουν επιδεικτικά  στη  ρητορική τους την  πορεία πολιτικής αυτονομίας του κόμματος τους.“Δεν έχουμε καμία αγωνία να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ως «συμπλήρωμα» και «βολικός εταίρος».Διατηρούμε την αυτονομία μας και το προοδευτικό μας πρόσημο και έχουμε ξεκάθαρες θέσεις που δίνουν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα των Πολιτών.

    Οι όποιες ερμηνείες δίνονται ότι το ΠΑΣΟΚ λοξοκοιτάει, δήθεν, προς τα δεξιά ή τα αριστερά του είναι εκ του πονηρού.”  υποστήριξε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Μιχάλης Κατρίνης . Στο ίδιο ύφος και ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ  Δημήτρης Μάντζος.

    Ερωτηθείς για τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών και την επίδραση που ενδεχομένως να έχει η υπόθεση της κ. Καϊλή,  τόνισε ότι «ποτέ δεν είχαμε ανασφάλεια και αμηχανία να κρατάμε μεζούρα και αποστάσεις. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε τη δική μας αυτόνομη πορεία, τη δική μας ιδεολογική αυτοτέλεια και δεν υπάρχουν περιστατικά και υποθέσεις που φέρνουν μακριά ή κοντά το ΠΑΣΟΚ με άλλες πολιτικές δυνάμεις».

    Η “βόμβα” Τσίπρα για τις εκλογές

    Σε διαφορετική κατεύθυνση κινείται  η  στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα που σύμφωνα με στελέχη του κόμματος τα πυκνά πολιτικά γεγονότα  υπογραμμίζουν την διαφορετικότητα που διέπει τη πολιτική τους. Επί της ουσίας όμως ο κ. Τσίπρας επιμένει σε μια τακτική “ανορθόδοξου πολέμου απέναντι στη Κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί με τον διπλωματικό τρόπο μια προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ.

    Αυτή τη φορά με συνέντευξη του στο τ/σ STAR Κεντρικής Ελλάδας στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λαμία  επιδιώκοντας να ταράξει τα νερά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην ανοίξει η Βουλή μετά τις γιορτές και να πάμε σε πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως ισχυρίστηκε , ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να «διασφαλίσει πλέον ένα προστατευτικό περιβάλλον» και θα αναγκάζεται να το «βάζει στα πόδια» όπως έγινε πρόσφατα στη Βουλή, γιατί «δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις». Καταλόγισε, επίσης, στον πρωθυπουργό ότι έχει υιοθετήσει τη «θλιβερή εκδοχή» ότι είναι «βλαξ» και ότι «τον κορόιδεψε» ο ανιψιός του, ωστόσο στην πραγματικότητα «δεν είναι βλαξ αλλά ένοχος».

    Ερωτηθείς εάν θα κάνει πρόταση μομφής, είπε πως δεν το αποκλείει, αν και με αυτό τον τρόπο δεν θα διαλευκάνει την υπόθεση, καθώς μόνο η ελληνική Δικαιοσύνη είναι αρμόδια γι’ αυτό.

    “Η χώρα μας δεν εξάγει προϊόντα, αλλά εξάγει παράνομα λογισμικά και διαφθορά” είπε σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε χθες  για τις εταιρείες που φέρονται να διακινούσαν το παράνομο λογισμικό  όσο και για την αποκάλυψη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε άδεια για να το εξάγουν «Οι τελευταίες αποκαλύψεις του Qatargate δείχνουν ότι αυτό το παλιό πολιτικό σύστημα έχει νέα, λαμπερά πρόσωπα αλλά είναι το ίδιο σύστημα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία με τις ίδιες πρακτικές, με την ίδια διαπλοκή, διαφθορά, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος», είπε προσθέτοντας ότι η μεγάλη διαφορά με τις χώρες στις οποίες εξάγουμε διαφθορά είναι πως εκεί «λειτουργούν οι θεσμοί».

    Σχολιάζοντας την υπόθεση της Εύας Καϊλή επιχείρησε με τρόπο να ρίξει γέφυρες φιλίας με το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας  πως παρα το ότι  κ. Καιλή ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, έπαιξε «πρωτοπόρο ρόλο στο αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα» και υποστήριζε τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στη συνέχεια όμως  εγκάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί «ανακάλυψε τον Δούρειο Ίππο, αφότου άλωσε την Τροία». Επισήμανε, δε, πως οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση έκανε λάθη που «στενοχώρησαν πολλούς» αλλά ήταν από τις «εντιμότερες κυβερνήσεις», ενώ δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν βγει πρώτος στις εθνικές εκλογές εγγυάται -σε αντίθεση με τη ΝΔ- προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

    Διαβάστε επίσης

    Daily Mail: Η λαμπερή ζωή της Εύας Καϊλή – Selfie στην παραλία παρέα με τον Richard Branson

    Εύα Καϊλή: «Δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ», λέει ο δικηγόρος της – «Τα χρήματα τα πήγε σπίτι ο σύντροφός της»



    ΣΧΟΛΙΑ