• Πολιτική

    Εύα Καϊλή: «Δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ», λέει ο δικηγόρος της – «Τα χρήματα τα πήγε σπίτι ο σύντροφός της»

    • NewsRoom
    Εύα Καϊλή

    Εύα Καϊλή


    «Είναι μεγάλη πλάνη ότι η κυρία Καϊλή είχε αναπτύξει προσωπική ατζέντα για το Κατάρ», ανέφερε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος,  τονίζοντας πως η Εύα Καϊλή εκτελούσε εντολές που προέρχονταν από την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

    «Ήταν εντολοδόχος της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η πρόεδρος της είχε εκχωρήσει αρμοδιότητα την αραβική χερσόνησο και συγκεκριμένο πλάνο», ανέφερε μιλώντας στο Realfm 97,8.

    «Το ποσό των 750.000 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ τόνισε πως  «αύριο ή μεθαύριο θα αποφασιστεί αν θα διατηρηθεί η προσωρινή κράτηση της».

    «Με κριτήρια ποινικού δικαίου θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη. Αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ουδέποτε δέχθηκε χρήματα από κάποιον σε αντάλλαγμα της δραστηριότητας της στο Ευρωκοινοβούλιο», σημείωσε ο ίδιος.

    Αναφορικά με καταγγελίες ευρωβουλευτών πως η κα Καϊλή τους προσέγγισε για να ταχθούν υπέρ του Κατάρ,  καθώς και για το γεγονός ότι ταξίδεψε μόνη της στη χώρα και όχι με την επιτροπή, ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι «θα υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση με στοιχεία»

    «Εκτελούσε εντολές από την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Στο Κατάρ πήγε με συγκεκριμένο στέλεχος. Είχε συνοδό έναν Ιταλό συνεργάτη, πολύ στενό, της κυρίας Μέτσολα. Όλα ήταν σε γνώση όχι μόνο του προεδρείου, αλλά και άλλων μεγάλων αξιωματούχων της ΕΕ. Αυτή την στιγμή είναι ο εύκολος σάκος του μποξ. Ο εμίρης του Κατάρ είχε αποφασισθεί τον Γενάρη του 2023 να πάει να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε.

    «Ήταν εντολοδόχος – θα το λέω μέχρι να ματώσουν τα χείλη μου- του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, της προέδρου, του γραφείου της», υπογράμμισε ο κ. Δημητρακόπουλος, σημειώνοντας ότι όλοι ήθελαν μια ειδική σχέση με χώρες, όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Εκουαδόρ, το Ομάν, χωρίς, όπως είπε, να υπάρχει ίχνος χρηματισμού.

    «Υπήρξε κεντρική απόφαση και λόγω της στάσης της Ρωσίας», συμπλήρωσε.

    Για την εμπλοκή του συντρόφου της Εύας Καϊλή, που ήταν στέλεχος του γραφείου του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε: «Υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Το τι κάνει ο κάθε Παντσέρι δεν το γνωρίζω. Η υπόθεση πάντως δεν είναι έτσι όπως την λένε».

    «Το Κατάρ δεν είχε κανένα λόγο να δώσει χρήματα στην Εύη Καϊλή»

    Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Δημητρακόπουλος έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τόσο τον Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και  την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που έθεσαν θέμα να ξεκινήσει η συνεργασία της ΕΕ με το Κατάρ. Επανέλαβε δε πως όλα ήταν εν γνώσει και είχαν την έγκριση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.

    «Το Κατάρ δεν είχε κανένα λόγο να δώσει χρήματα στην Εύη Καϊλή», απάντησε ο κ. Δημητρακόπουλος ερωτηθείς για τα χρήματα που βρέθηκαν σε βαλίτσα και στο σπίτι της. «Η Εύα Καϊλή δεν έχει σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν, δεν δωροδοκήθηκε, δεν έκανε καμία εξυπηρέτηση στο Κατάρ», σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση δεν είναι ποινική αλλά πολιτική.

    «Τα λεφτά δεν είναι της Εύας Καϊλή»

    Μιλώντας στο Mega, ο κ. Δημητρακόπουλος, ανέφερε πως τα χρήματα στις φωτογραφίες  που δημοσίευσαν οι αρχές του Βελγίου «είναι σοκαριστικά όπως τα βλέπουμε» ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτές οι φωτογραφίες δεν λένε σε ποιον ανήκουν τα χρήματα, ούτε ποιος τα έδωσε».

    Αφού σημείωσε ότι συνομίλησε με την Εύα Καϊλή και μεταφέρει τις απόψεις, ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι το συνολικό ποσό είναι από κατασχέσεις χρημάτων από εννέα άτομα, εκ των οποίων κρατούνται τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η κα Καϊλή.

    «Μου είπε ποτέ δεν έχω δωροδοκηθεί από το Κατάρ, αλλά και από κανέναν άλλο στη ζωή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος προσθέτοντας ότι «τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της δεν έχουν καμία σχέση με την κα Καϊλή. Θα δώσει εξηγήσεις ο σύντροφός της για το ποιον αφορούσαν τα χρήματα».

    «Μέρος των χρημάτων που δείξατε στις φωτογραφίες ήταν και της κας Καϊλή. Αλλά δεν έμενε μόνη της. Εκεί ήταν και ο σύντροφός της και θα δώσει εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν εκεί τα χρήματα», ανέφερε.

    «Τα χρήματα δεν φυτεύονται. Ο σύζυγος ή σύντροφος της τα έβαλε. H κα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα» ανέφερε ακόμη ο κ. Δημητρακόπουλος.

    «Μίλησα με την κα Καϊλή. Τα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της, δεν ήρθαν με αλεξίπτωτο» επανέλαβε ο κ. Δημητρακόπουλος προσθέτοντας με νόημα ότι «την προέλευση θα την εξηγήσει ο σύντροφός της. Ένα μέρος των χρημάτων βρέθηκαν στον πατέρα της. Τα είχε δώσει ο σύντροφός της».

    «Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της»

    Επίσημη απάντηση σχετικά με τις κατηγορίες κατά της Εύας Καϊλή έδωσε με δήλωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

    Στην ανακοίνωση του αναφέρει:

    Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απότερο σκοπό τον χρηματισμό της , παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:

    Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

    Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθησή των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. (Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

    Επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν Έρικ Μάρκαρντ , Γερμανός ευρωβουλευτής με τους Πράσινους, και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.

    Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ, την προώθησή της.

    Η Ιλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs, και ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόσεπ Μπόρελ ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ που χαράχτηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα
    κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini.



    ΣΧΟΛΙΑ