• Πολιτική

    Αμηχανία και σιωπή στον ΣΥΡΙΖΑ για Παππά μετά τις βόμβες Καλογρίτσα

    Νίκος Παππάς, Χρήστος Καλογρίτσας

    Νίκος Παππάς, Χρήστος Καλογρίτσας


    Εκκωφαντική σιωπή επικρατεί στην πλατεία Κουμουνδούρου μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα. Όσα αναφέρονται στην έγκληση που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι «καίνε» τον Νίκο Παππά για τον ρόλο που διαδραμάτισε παρασκηνιακά την εποχή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και πιέζουν πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται μετ’ επιτάσεως από την σημερινή κυβέρνηση να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα.

    Είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία, σχολίαζαν χθες από την Νέα Δημοκρατία όσα αποκάλυψε ο επονομαζόμενος και «κόκκινος εργολάβος», καλώντας και πάλι τον αρχηγό της Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις: «Δίπλα στο ‘μαγαζί’, το White House, τον Ν. Παππά, τον κολλητό εργολάβο, το Documento, τον κ. Βαξεβάνη, τις εικονικές συναλλαγές, τα εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια, τους κυπριακούς αριθμούς λογαριασμών, έχουμε σήμερα και κάποια ‘White Porsca’. Ποια είναι η ‘άμωμη ύπαρξη’ από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό; Για όλα αυτά, που είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία, αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».

    «Ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο ‘μαγαζί’, όπως έλεγε ο Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων αδιανόητων πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για τις εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ; Η σιωπή του διευρύνει το πολιτικό κατηγορητήριο στη συνείδηση των πολιτών» πρόσθεσε.

    Στην ΚΟ ο Τσίπρας

    Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 5.30 το απόγευμα.

    Δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αναφορά στο θέμα, όπως και την περασμένη εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή, όταν είχε καλέσει όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επίσης, τότε είχε προκαλέσει την κυβέρνηση να τον συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο λέγοντας: «Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989 ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα. Μην μετατρέπετε κύριε Μητσοτάκη τη πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας».

    Από την Νέα Δημοκρατία και το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι βάζουν τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο, ωστόσο όλες οι αναφορές γίνονται στο επίπεδο της πολιτικής ευθύνης: Ας αφήσει ο κ. Τσίπρας τους παληκαρισμούς και ας δώσει πολιτικές απαντήσεις , ήταν η απάντηση του κ. Πέτσα.

    Τι καταγγέλλει ο Καλογρίτσας

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έγκληση Καλογρίτσα κατά της λιβανέζικης CCC, ήταν εν γνώσει κυβερνητικών παραγόντων και του Μεγάρου Μαξίμου εικονική συμφωνία της εταιρείας «Τοξότης» με την CCC, από την οποία δόθηκε στον εργολάβο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

    Μάλιστα, στην έγκληση παρουσιάζεται ένα email, με ημερομηνία 27- 8- 2016, το οποίο αποστέλλει υπεύθυνος της εταιρείας CCC προς τον Κυριάκο Τόμπρα, που ενεργούσε για λογαριασμό του Χρήστου Καλογρίτσα, όπου φαίνεται ότι για τη συμφωνία είχαν γνώση κυβερνητικοί παράγοντες.

    Επίσης, αναφέρεται στον Νίκο Παππά και το «White House», ενώ ισχυρίζεται ότι η εταιρεία CCC κατέβαλε μέρος της συμμετοχής της σε αφανή εταιρεία που είχε συσταθεί «το 2016 με πρωτοβουλία, υπό την εποπτεία και υπό τον συντονισμό» της τότε κυβέρνησης και του Νίκου Παππά, η οποία είχε σκοπό να πάρει τηλεοπτική άδεια.

    Μεταξύ άλλων ο Χρ. Καλογρίτσας λέει ακόμη πως η συνολική συμμετοχή της CCC ήταν 25 εκατ. ευρώ, αλλά δόθηκαν μόνο τα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία τελικά -όπως λέει- δόθηκαν στο Documento.

    Όπως σημειώνει στο κείμενο της έγκλησης, η μη απόκτηση τηλεοπτικής άδειας είχε ως αποτέλεσμα «η οικογένεια Καλογρίτσα,  η  εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», αλλά και όλες οι εταιρείες συμφερόντων της Οικογένειας Καλογρίτσα που είχαν επενδύσει σε αυτό να υποστούν ανεπανόρθωτο διασυρμό και πλήρη οικονομική καταστροφή».

    Στα μανταλάκια…

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα ανέφερε χθες ο οικονομικός σύμβουλος, Κυριάκος Τόμπρας, που ενεργούσε για λογαριασμό του επιχειρηματία, Κυριάκος Τόμπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

    Γνωρίζοντας εκ των έσω τα γεγονότα, ως πληρεξούσιος του κ. Καλογρίτσα, ο κ. Τόμπρας επιβεβαίωσε ότι η κωδική ονομασία «White House» αντιστοιχεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Κυριάκος Τόμπρας σημείωσε ότι «η επένδυση ήταν σε δύο φάσεις», καθώς ήταν «πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και πρόσθεσε ότι η πρώτη φάση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, περιλάμβανε την κατάθεση 3 εκατομμυρίων για την εγγυητική και «τα υπόλοιπα 22 για να μπορέσει να στηθεί το κανάλι και την πρώτη δόση», ενώ στη δεύτερη φάση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, θα προχωρούσε η λειτουργία της «επένδυσης».

    Ακόμα, ο κ. Τόμπρας ανέφερε πως «ήξερε όλη η Ελλάδα πως ο Καλογρίτσας, δηλαδή το διάστημα εκεί θα πρέπει να ξέρετε, από το 2014 και το 2015 και το 2016, οι τραπεζικοί λογαριασμοί (σ.σ. του κ. Καλογρίτσα) ήταν όλοι δεσμευμένοι» από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το ΣΔΟΕ.

    Όσον αφορά την ορολογία της «επένδυσης» επιβεβαίωσε ότι το «White House», το οποίο αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά Καλογρίτσα, δεν είναι άλλο από το Μέγαρο Μαξίμου. «Έτσι το λέγανε μεταξύ τους, ναι, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ο κ. Τόμπρας, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την έκβαση της υπόθεσης.

    «Μετά από τόσα χρόνια έχασα το χρόνο μου με δύο ηλίθιους, για να σας πω ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα, που κατάφεραν να είναι στα δικαστήρια και να είναι κρεμασμένοι στα μανταλάκια στις εφημερίδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Αυτό το μεγάλο κατόρθωμα έκαναν», είπε, «με το αποτέλεσμα να είναι να τρέχω τώρα γιατί δύο χαζοί, αντί να βρουν άκρη για 3 εκατομμύρια, πήγαν και κρεμάστηκαν στα μανταλάκια».



    ΣΧΟΛΙΑ