ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο πεδίο έντασης διαμορφώνεται μεταξύ Τουρκία και Ελλάδα, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και τις επιχειρήσεις του ισραηλινού ναυτικού σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης.
Τουρκικές πηγές του υπουργείου Άμυνας, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας, κατηγορούν την Αθήνα για «αδράνεια» και «παθητική στάση» απέναντι στις ενέργειες του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε επαρκώς στο περιστατικό που αφορά τον στολίσκο Global Sumud Flotilla.
Οι ίδιες αναφορές κάνουν λόγο για επιχειρήσεις του ισραηλινού ναυτικού σε διεθνή ύδατα, συμπεριλαμβανομένων διακοπών επικοινωνιών, παρεμβολών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρεσάλτο σε ορισμένα σκάφη, θέτοντας ζήτημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει ήδη τοποθετηθεί μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η χώρα, ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
Στην ελληνική ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι υπήρξε πρόταση για παροχή «καλών υπηρεσιών», με στόχο την υποδοχή επιβαινόντων σε ελληνικό έδαφος και τη διευκόλυνση της ασφαλούς επιστροφής τους στις χώρες τους, ενώ παράλληλα υπήρξε συνεννόηση με τις ισραηλινές αρχές για τον συντονισμό των διαδικασιών.
Οι τουρκικές τοποθετήσεις, ωστόσο, ανεβάζουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων και αμφισβήτηση της ελληνικής στάσης στο πλαίσιο της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Παράλληλα, αφήνουν αιχμές ότι η μη παρεμπόδιση των εξελίξεων συνιστά ένδειξη αποδυνάμωσης της ελληνικής θέσης στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ επισημαίνει ότι η συνολική κρίση γύρω από τη Γάζα και τη θαλάσσια ζώνη εντείνει την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα τέθηκε και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της διαχείρισης της κατάστασης.
Η εξέλιξη προστίθεται σε μια σειρά ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή, όπου οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και οι διαφορετικές ερμηνείες του διεθνούς δικαίου τροφοδοτούν νέες αντιπαραθέσεις.
Διαβάστε επίσης
Ιράν: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Έτοιμοι είτε για πόλεμο, είτε για διπλωματία
Ανάλυση Reuters: Μία «μονομερής νίκη» η μόνη διέξοδος Τραμπ από έναν μακροχρόνιο πόλεμο με το Ιράν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η GameStop εξετάζει πιθανή πρόταση εξαγοράς του eBay – Άλμα στη μετοχή και ανατροπή στα M&A δεδομένα
- ΠΟΥ: Πράσινο φως για την πρώτη θεραπεία ελονοσίας σε βρέφη
- Δημοσκόπηση Marc: Άνοδος για ΝΔ πάνω από 32% μετά τα νέα μέτρα € 500 εκατ. και την επίσκεψη Μακρόν – Σταθερά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- F1 Μαϊάμι, Sprint: Εύκολη νίκη Νόρις
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.