• Top Stories

    Άλλο ένα επεισόδιο μεταξύ κυβέρνησης και Σόιμπλε

    Wolfgang Schaeuble

    Wolfgang Schaeuble


    Στα άκρα έχει φτάσει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε με αφορμή την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση εμφανώς αμήχανη εμφανίζεται να παρακολουθεί τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του Γερμανού αξιωματούχου ο οποίος έφτασε χθες στο σημείο να κατακρίνει την άποψη του πρωθυπουργού ότι « δεν θα επιθυμούσε την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα δεδομένου ότι έχει ακραίες απόψεις για  τις μεταρρυθμίσεις και πιο συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό», και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αυτό πρώτο έθεσε το θέμα της απομείωσης του χρέους.

    Ο Β. Σόιμπλε, επικαλούμενος μια Γερμανική παροιμία, έστειλε ένα μήνυμα μάλλον απειλητικό προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν πρέπει να πηγαίνει πολλές φορές τη στάμνα στην βρύση γιατί μπορεί να σπάσει. Η Όλγα Γεροβασίλη του απάντησε με ειρωνεία, αλλά και με ουσία, λέγοντας ότι “ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”.

    “Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της”.

    Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως ότι η επιθετικότητα Σόιμπλε συνδέεται με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και την απόλυτη στάση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των κύριων συντάξεων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν μάλιστα ότι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν αναλάβει εργολαβικά το ρόλο της ενημέρωσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προκειμένου να προσφέρουν καλές υπηρεσίες σε επιχειρηματικούς κύκλους στην Ελλάδα  που  δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη  προκειμένου  να πληρώσουν μια μικρή αύξηση στις εισφορές των εργαζομένων.

    Φυσικά δεν παραβλέπουν και την  καθαρά πολιτική διάσταση του θέματος που έχει να κάνει με το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα.



    ΣΧΟΛΙΑ