• Πολιτική

    Ακάρ: «Θα κάνουμε ό,τι κάναμε το ’74» – Παναγιωτόπουλος: «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια»

    • NewsRoom
    ακαρ παναγιωτοπουλος

    Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας- Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας


    Συνεχίζει τη ρητορική πολέμου και απειλής η τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ που, σύμφωνα με την Άγκυρα, εγείρει θέματα διεκδίκησης των δικαιωμάτων της τουρκικής πλευράς στην περιοχή.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sigmalive, ο Χουλουσί Ακάρ ξεπέρασε, αυτή τη φορά, τα όρια στα όσα δήλωσε σχετικά με το ανοιχτό ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, απειλώντας ανοιχτά ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει, όπως και το ’74, το δικαίωμα επέμβασης, με βάση τη συνθήκη των εγγυήσεων.

    «Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές. Δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια αποδυνάμωσης ή διαστρέβλωσης του καθεστώτος των εγγυήσεων, που διατηρεί η Τουρκία, με τη χρήση διαφορετικών εκφράσεων ή ορισμών. Είναι μάταιη αυτή η προσπάθεια. Η Τουρκία, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ο εγγυητής στο νησί και όπως χθες, έτσι και σήμερα θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός κατά τη διάρκεια δεξίωσης για την 43η επέτειο από την εγκαθίδρυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο.

    Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα το σημείο, όπου υποστήριξε ότι η τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως σκέφτηκαν και πριν 45 χρόνια, με τον ίδιο τρόπο θα σκεφθούν και θα δράσουν και τώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, εφόσον κρίνουν ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη.

    «Η Τουρκία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με τον ίδιο τρόπο που σκέφτηκαν πριν από 45 χρόνια, με τον ίδιο τρόπο που υλοποίησαν τα σχέδιά τους, με τον ίδιο τρόπου που αισθάνθηκαν, αρνούμενοι να αποδεχτούν τον πόνο των αδελφών μας στην Κύπρο και να μείνουν σιωπηλοί στις αδικίες και γι’ αυτό εκτέλεσαν την Ειρηνευτική Επιχείρηση, έτσι και σήμερα, με τα ίδια συναισθήματα, με τις ίδιες σκέψεις, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις με κάθε λεπτομέρεια, καθώς και τον πόνο των αδελφών μας στην Κύπρο, να συμπάσχουμε μαζί τους στα προβλήματα και στα ζητήματά τους. Γι’ αυτό να μην έχει κανείς αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας και να μην υπολογίζει λανθασμένα ότι δεν θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και του ψευδοκράτους. Με λίγα λόγια ό,τι σκεφτόμασταν χθες, σκεφτόμαστε και σήμερα και προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα γεγονότα, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο, τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε, σε μια προσπάθεια να ανάγει το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου σε εθνικό.

    «Οι δραστηριότητές μας εντός των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας, τόσο της χώρας μας, όσο και του ψευδοκράτους, συνεχίζονται αδιαλείπτως και ανελλιπώς και θα συνεχιστούν, όπως έχουν σχεδιαστεί. Είναι ένα δικαίωμά μας, που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, είναι εθνικό μας δικαίωμα… Κι αυτό δεν έχει δικαίωμα να το αλλάξει κανείς. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να φέρουμε εις πέρας όλα όσα έχουμε σχεδιάσει», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

    Την ώρα που έχει γίνει γνωστό ότι η Άγκυρα σχεδιάζει έρευνες νότια του Καστελόριζου, ο Χουλουσί Ακάρ, σε αναφορά του στο Αιγαίο και την Ελλάδα, υποστήριξε πως η Τουρκία επιθυμεί καλές σχέσεις και κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Όσον αφορά στα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, είμαστε υπέρ της επίλυσής τους, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαιότητας, με την καινούρια κυβέρνηση, που συστήθηκε στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

    «Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως ό,τι κάνουμε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), θα ήταν λογικό, θετικό και χρήσιμο να σκεφτούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί και να εργαστούμε στο πώς θα δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Έχουμε λάβει πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσεων σε όλα τα προβλήματα», συμπλήρωσε.

    Παρ’ όλα αυτά, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποτελούν εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στο ψευδοκράτος και καλό θα ήταν να μην γίνονται προσπάθειες που δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας.

    «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών εγγυήσεων τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Στο θέμα αυτό, κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει «τα στραβά μάτια» σε τετελεσμένα ή σε καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. «Αυτό θα ήταν χρήσιμο να το καταλάβουν μια ώρα αρχύτερα όλες οι πλευρές και να προσαρμόσουν αναλόγως τις ενέργειές τους», δήλωσε με νόημα ο Χουλουσί Ακάρ.

    Τη θέση της Τουρκίας ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχο των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να κάνει καμία υποχώρηση επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

    «Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης στο θέμα αυτό. Η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειαστεί. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Κύπρο. Και υπό αυτό το πρίσμα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να είναι έτοιμες να εκτελέσουν το καθήκον τους με κάθε τρόπο στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα», υπογράμμισε και μεταξύ άλλων επισήμανε: «Πάντα υποστηρίζαμε και με λόγια και με πράξεις την ειρήνη και τη σταθερότητα».

    Ταυτόχρονα, ο Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, απηύθυνε έκκληση στις παράκτιες χώρες, για σύμπραξη και συνεννόηση ως προς τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, αλλά και στο διαμοιρασμό του ενεργειακού της πλούτου.

    «Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, η προάσπιση των ισότιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο δίκαιος διαμοιρασμός των πηγών ενέργειας πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης όλων των παράκτιων χωρών. Πρόκειται για μια πραγματικά συγκεκριμένη και λογική προσέγγιση, αλλά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να γίνει κατανοητή», είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

    Από την πλευρά του, ξεκάθαρος ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, σε περίπτωση παρέμβασης της Τουρκίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στις τελευταίες, προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

    Όπως επεσήμανε ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου Θέματος, «Θα πρέπει να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου, με στόχο το αμοιβαίο κέρδος. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο».

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κατ’ αρχήν η προσπάθεια οικοδόμησης ενός κλίματος φιλίας και συνεργατικότητας με τη γειτονική χώρα, ενώ χαρακτήρισε τους Τούρκους «στριμωγμένους και ανασφαλείς» στην Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

    «Στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει. Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός και στις γεωτρήσεις που διενεργούνται από την Άγκυρα, για τις οποίες δήλωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα μίλησε για την δημιουργία ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας και την ανάγκη αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ