• Πολιτική

    Άμεση ανάλυση: Αυτοδυναμία της ΝΔ με 154 έδρες στις εθνικές εκλογές δείχνουν οι κάλπες

    • Δημήτρης Κόκκορης


    Διαφοροποιείται καταλυτικά ο πολιτικός χάρτης της χώρας μετά την θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Singular Logic για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι αν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης προβληθεί στις εθνικές εκλογές, τότε η Νέα Δημοκρατία αποσπά την αυτοδυναμία που φτάνει μέχρι τις 154 έδρες στην εθνική Βουλή.

    «Πηγή» της αυτοδυναμίας της ΝΔ είναι το μεγάλο ποσοστό που συγκεντρώνουν τα άλλα κόμματα τα οποία δεν καταφέρνουν να υπερβούν τον πήχυ του 3%.

    Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα των ευρωεκλογών, το σύνολο των κομμάτων που θα μπορούσαν να εκλέξουν βουλευτές και στο εθνικό κοινοβούλιο είναι έξι. Με τη ΝΔ να είναι στο 33%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, το ΚΙΝΑΛ στο 7,8%, το ΚΚΕ στο 5,5%, τη Χρυσή Αυγή στο 4,9% και την Ελληνική Λύση στο 4,1%.

    Αθροιστικά τα κόμματα αυτά συγκεντρώνουν το 79,3%, γεγονός που παραπέμπει σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με 154 έδρες, οι οποίες μπορούν μάλιστα να αυξηθούν και κατά 1.

    Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελάμβανε μόνο 75 έδρες. Για το εθνικό κοινοβούλιο πάντα.

    Αν τελικά το «κόμμα Βαρουφάκη» καταφέρει να υπερκεράσει το 3%, τότε τα κόμματα που θα μπορούσαν να έχουν εκπροσώπηση στο εθνικό κοινοβούλιο γίνονται συνολικά επτά, με το αθροιστικό τους ποσοστό να φτάνει στο 82,3%.

    Ακόμα και στην περίπτωση αυτή, η ΝΔ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 150 έδρες, έχοντας το πλεονέκτημα και για άλλη μία ακόμη.

    Όλα τούτα έρχονται να καταδείξουν αυτό που ήδη τίθεται ως προϋπόθεση όχι μόνο από τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων και εκπροσώπους ξένων funds που έχουν σημαντική συμμετοχή στα δρώμενα στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Οι τελευταίοι μάλιστα αναφέρουν ότι σαφώς η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα μπορέσει να δώσει υπό όρους και προϋποθέσεις ανοδικό αέρα τουλάχιστον στο ξεκίνημα της αυριανής χρηματιστηριακής συνεδρίασης, αλλά πλέον το ζητούμενο για την επενδυτική κοινότητα είναι η άμεση προσφυγή στις εθνικές κάλπες. Έτσι ώστε να μην παραταθεί η προεκλογική περίοδος με όλα τα συμπαραμαρτούντα, όπως είναι η αποσταθεροποίηση της οικονομίας και η εν γένει απομάκρυνση από το κρίσιμο στοίχημα της ανάπτυξης.

    Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα, η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες εθνικές εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει υποστεί μείωση της τάξης του 32,3%, αφού από το 35,46% που είχε κερδίσει τότε κατρακυλά τώρα στο 24%.

    Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ έχει ενισχύσει την εκλογική της επιρροή κατά 45,2% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, όταν είχε λάβει το 22,2%. Άνοδο 17,4% η ΝΔ σε σχέση με το ποσοστό που είχε λάβει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές (28,10%).

    Στα υπόλοιπα κόμματα, σαφώς ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργεί η σημαντική κάμψη των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής, όπως επίσης και το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ.

    Πέραν τούτων, οι επιδόσεις της Ελληνικής Λύσης, αλλά και της ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη σαφώς και συγκαταλέγονται στις επιτυχίες της κάλπης. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ούτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αλλά ούτε και με το Ποτάμι, αλλά και την Ένωση Κεντρώων, η εκλογική εμβέλεια των οποίων μειώθηκε δραστικά.

    Αν μη τι άλλο, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι πολύ σωστά οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων διέκριναν εγκαίρως όχι μόνο τον νικητή των εκλογών, αλλά και την μεγάλη απόσταση που τελικά χωρίζει τη ΝΔ από την ΣΥΡΙΖΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ